Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over de rellen in Rotterdam: ‘Zij zijn zielig. Dus steken zij een politieauto in de brand en slopen zij een winkelpand’

Hester over de rellen in Rotterdam: ‘Zij zijn zielig. Dus steken zij een politieauto in de brand en slopen zij een winkelpand’

Hester over de rellen in Rotterdam: ‘Zij zijn zielig. Dus steken zij een politieauto in de brand en slopen zij een winkelpand’

“‘Waar zijn die ouders’, las ik meerdere keren op social media, naar aanleiding van de rellen in Rotterdam en op diverse plekken in Nederland. Ik moet altijd een beetje vermoeid zuchten van zulke vragen. Er moet echt altijd een schuldige aangewezen worden hè? Als jij met je goede gedrag maar bent gevrijwaard.

Nou die ouders zullen thuis op de bank hebben zitten Netflixen of misschien hadden ze avonddienst of een etentje met vrienden. Ze zullen hebben gedacht dat hun kind ergens aan het chillen was. Of in de McDonalds burgers zat weg te werken omdat jouw maaltijd weer eens niet in goede aarde viel. Of misschien hebben ze gedacht dat hun kind alleen voor de sensatie bij de rellen heeft staan kijken. Waar komt toch het idee vandaan dat ouders 24/7 weten waar hun puber of jongvolwassen kind uithangt? En wie verzint het dat je met je opvoeding een 100% invloed hebt op hoe je kind wordt en zich gaat gedragen? Alsof groepsdruk bijvoorbeeld geen enkele rol speelt. Alsof je als ouder op zeker gefaald hebt als je kind een verkeerde afslag neemt.”

We leven al bijna twee jaar van lockdown naar lockdown

“Die rellen, die keur ik niet goed – uiteraard niet. Het is meer dan verwerpelijk wat er gebeurd is afgelopen weekend. Feit is alleen ook (en laten we de ogen daar nou eens niet voor sluiten) dat het niet heel tof is wat jongeren treft momenteel. Geen vuurwerk, geen voetbalwedstrijden, niet meer afspreken met grote groepen vrienden, niet meer stappen tot laat in de nacht: we leven al bijna twee jaar van lockdown naar lockdown en waar wij volwassenen het al amper trekken dat we door maatregelen aan banden worden gelegd, is het voor jongeren helemaal niet te doen. Dus komt er opstand. Waarschijnlijk niet eens om het ‘waarom’ van de regels, want daar verdiepen ze zich amper in – iets met een virus en gezeik met mondkapjes en vaccinaties. De opstand komt voor uit een extreem “ik ben het middelpunt waar de aarde om draait-gevoel”, waar pubers over het algemeen niet vies van zijn. Hén wordt onrecht aangedaan. Zij zijn zielig. Dus steken zij een politieauto in de brand en slopen zij een winkelpand.”

Ik reken volwassen mannen deze ellende aan

“Nou waren er niet alleen maar losgeslagen pubers op de straten te vinden, maar ook volwassenen bij wie het verstand nimmer is ingedaald. Opgehitst door de krankzinnige uitspraken van bijvoorbeeld een Willem Engel of een Thierry Baudet haalden zij hun recht en streden zij voor hun principes. Wij schapen zouden ze dankbaar moeten zijn. Het waren voornamelijk mannen voor wie in mijn ogen niet geheel onterecht op social media om een exclusieve avondklok werd gevraagd. Let’s be honest: als de wereld alleen uit vrouwen had bestaan, was ons collectief een hoop gedoe bespaard gebleven. Buiten wat bontkraag-meisjes die geamuseerd stonden toe te kijken, zag ik weinig vrouwelijke agressie in de overal getoonde beelden. Die volwassen mannen, de Willem Engels en Thierry Baudets in deze wereld, die reken ik de ellende wel voor de volle mep aan, veel meer dan de meerellende pubers in elk geval. Deze volwassen kerels zouden het goede voorbeeld moeten geven en hun verstand moeten gebruiken, maar hebben zich verbaal of fysiek laten gaan in domheid of haat. De rekening voor dit weekend mag wat mij betreft bij hen worden bezorgd.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.