Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Maak anticonceptie nou gewoon gratis’

Hester: ‘Maak anticonceptie nou gewoon gratis’

Hester: ‘Maak anticonceptie nou gewoon gratis’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Of wij vrouwen de kosten willen blijven ophoesten

Het was een berichtje waar je snel overheen leest, wat misschien wat onbelangrijk oogde zo tussen het wereldnieuws, maar wat naar mijn gevoel een groter podium dient te krijgen. Want dat de rechter stelt dat anticonceptie niet gratis verstrekt hoeft te worden, is niet alleen ontzettend onverstandig; het discrimineert ook nog eens. Van het voorkomen van ongewenste zwangerschappen heeft de vrouw dan onder de streep wel de meeste baat; het is niet zo dat de man de dans in deze helemaal ontspringt. Die ongeplande zwangerschap, dat kind, is óók zijn verantwoordelijkheid. Maar of wij vrouwen de kosten voor het voorkomen ervan gewoon lekker willen blijven ophoesten. Krom. Hartstikke krom.

Ik zou daar geen stuiver van terugkrijgen

Ik kan me nog goed de eerste keer herinneren dat ik een hormoonspiraal afrekende bij de apotheek. €123. En daar zou ik geen stuiver van terugkrijgen. ‘Wat een geld’, zei wat onthutst, toen ik mijn pinpas tevoorschijn toverde. ‘Ja, maar dan ben je er ook wel voor vijf jaar vanaf’, zei de apothekersassistente. Ze klopte me nog net niet op de schouder om te zeggen dat ik er dus feitelijk een goede investering aan had. Ik liep naar buiten met een ongemakkelijk gevoel. €123; dat bedrag heeft niet iedereen zo even liggen om als tussendoortje uit te geven en inmiddels kost datzelfde spiraal €160. Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel vrouwen reden was om het maar te laten.

Lees ook
Hester: ‘Dan heb je gewoon geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je’

Alsof het om iets zinloos als een lipfiller of een botoxinjectie ging

Gisteren wees de Rechtbank Den haag de vordering van Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en ruim 7.000 mede-eisers voor gratis conceptie af. Begin jaren ’70 regelden de Dolle Mina’s dat de pil in het basispakket kwam, maar in 2011 werd dat teruggedraaid. Anticonceptie is niet ‘medisch noodzakelijk’, werd toen gesteld, alsof het om iets zinloos als een lipfiller of een botoxinjectie ging. En sindsdien draaien vrouwen dus op voor de kosten van iets waar zowel mannen áls vrouwen van profiteren. En eens, die kosten zijn de wereld niet. Zo heb je pil al ergens tussen de €10 en €40 per jaar. Maar het zijn wel kosten waar een man zich geen enkele zorgen over hoeft te maken.

Het is hartstikke scheef en dient te worden aangepast

De strijd lijkt gelukkig nog niet gestreden. Het vonnis wordt as we speak bestudeerd en hoger beroep wordt overwogen. PvdA, GroenLinks en SP dienen ondertussen een wetswijziging in om anticonceptie vanaf volgend jaar weer terug in het basispakket te krijgen. ‘Anticonceptie is geen luxe, maar een zaak voor iedereen’, betoogt Bureau Clara Wichmann. Probeer daar maar eens iets tegenin te brengen. En zeker, ook voor mannen wordt anticonceptie niet vergoed. Maar laten we nou niet doen alsof er voor mannen op dat gebied nou zoveel op de markt is hè? Het is hartstikke scheef en dient te worden aangepast. Misschien toch tijd dat wij vrouwen weer eens als moderne Dolle mina’s de straat op gaan…