Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Dan heb je gewoon geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je’

Hester: ‘Dan heb je gewoon geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je’

Hester: ‘Dan heb je gewoon geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Als je geen wappie bent, ga er dan ook niet tussenlopen

Ons land telt een schrikbarend aantal heel nare mensen. Naar ja, want dat ben je als je met een Jodenster op je jasje gespeld je punt hebt staan maken op de Dam. Maar ook als je ernaast hebt gestaan, alsof zoiets de normaalste zaak van de wereld is, ben je wat mij betreft geen knip voor je neus waard. Dan heb je geen enkel historisch besef en geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je. Als je geen wappie bent, ga er dan ook niet tussenlopen. Hoeveel raakvlakken ik ook met de betogers zou hebben, no way dat ik me ook maar een beetje met die halvegaren in zou laten. Ik zou een andere manier hebben gezocht om mijn stem te laten horen.

Complotdenkers hebben de waarheid in handen

Er was een galg meegenomen, want dat doe je als je het ergens of met iemand niet eens bent. Dat was natuurlijk niet rot bedoeld, het was gewoon voor de lol; een gebbetje. Weldenkend Nederland denkt daar anders over, maar goed, dát zijn natuurlijk de schapen, de meelopers, de mensen die geregeerd worden door angst. Wat weten zij er nou van? Nog even en ze zijn er bovendien niet meer, want wie gevaccineerd is zal een spoedige dood sterven. Nee, mocht je vragen hebben, stel die gerust aan de complotdenkers. Zij hebben de waarheid in handen.

Lees ook
Hester over ‘het nieuwe kabinet’: 6 maanden wachten op… Niets nieuws

Het was een theekransje van een moderne sekte

Vorige week las ik een interview in Trouw met filosoof Cees Zweistra. Hij schreef een boek over complotdenkers of ‘waarheidszoekers’, zoals ze zichzelf zoeken. Mocht je denken deze mensen weer op het rechte pad te kunnen trekken met feiten, met juiste informatie kom je bedrogen uit. Zij hebben de waarheid al gevonden: hún waarheid. Je moet het zien als parallel universum, gevuld met bekeerlingen, las ik. Wat we op de Dam zagen die weekend was dus eigenlijk een theekransje van een nieuwe sekte.

‘Thuisloosheid’ lijkt de oorzaak van complotdenken te zijn, religie heeft in deze maatschappij immers afgedaan. En we zijn sociaal vervreemd aan het raken, minder op elkaar betrokken en meer op onszelf. Vooral dat laatste, daar kan ik me in vinden. Dat hele ‘samen tegen corona’ is voor een deel van Nederland volledig, maar voor een ander deel echt helemaal niet aan de orde geweest.

Je zal er als coronacriticus tussen hebben gestaan

Het interesseert me mateloos, hoe het komt dat iemand in zaken gaat geloven die zo absurd zijn, dat het bijna lachwekkend is. Het is alleen op geen enkele manier grappig. Het is een serieus probleem. Complotdenkers zijn kwaadaardig, schrijft Cees Zweistra. Hij spreekt zelfs van ‘sociaal terrorisme’ en hij bepleit een aanpassing van de grondwet om ook de onlinewereld, waar complotdenkers het vrij lekker in doen te beperken. Lijkt mij een prima plan. Maar goed, dat zal dan dus wel weer censuur-roepen worden. Of ‘dictatuur!’ – ook zo’n fraaie. Slechte mensen dus en een aanzienlijk deel van hen stond dit weekend op de Dam te schreeuwen. Je zal er als coronacriticus met écht overdachte bezwaren tussen hebben gestaan. Ik zou me kapotschamen. Echt helemaal kapotschamen.