Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Ik wil alle maatregelen en besmettingen begrijpen, maar het lukt me niet meer’

Hester: ‘Ik wil alle maatregelen en besmettingen begrijpen, maar het lukt me niet meer’

Hester: ‘Ik wil alle maatregelen en besmettingen begrijpen, maar het lukt me niet meer’

“Mijn vriend is er klaar mee. Hij heeft corona doorlopen, is gevaccineerd, houdt 1,5 meter afstand tot iedereen en moet tóch weer verplicht een mondkapje op. Hij vindt het onzin. Ik snap het ergens wel. ‘Doe nou niet zo moeilijk, zet dat ding gewoon op’, adviseerde ik gisteren desondanks. En ik weet ook dat hij dat doet. ‘SCHAAP’, hoor ik antivaxxers denken.

Nou, je kunt het schaap noemen, je kunt het ook zien als inzet tonen bij te dragen aan een oplossing. Kun je wel hutje mutje gaan demonstreren, omdat de situatie je niet aanstaat, maar daar is écht helemaal niemand mee geholpen, hè? Goddank is hij niet zoals dat stel dat ik gisteren in de supermarkt tegenkwam dat heel demonstratief géén mondkapje op had en er andere klanten nog net niet op wees: ‘Zie je ons eens recalcitrant doen?’ Het had iets treurigs.”

Hoe verklaren we dit?

“Ik las vanmorgen het bericht dat een besmette radioloog gewoon doorwerkt, omdat het uitvallen van de desbetreffende persoon ervoor zorgt dat wij bepaalde noodzakelijke zorg niet meer kunnen voortzetten. Ik wil het allemaal wel begrijpen, maar het lukt me niet meer. We moesten toch thuisblijven als we klachten hadden en al helemaal als je besmet bent? Wat is dit dan? Hoe verklaren we dit? En nog wel door iemand uit de zorg ook: als dát geen vrijbrief is om stijf van klachten en virusdeeltjes je collega’s of willekeurige restaurantgasten te verblijden met je aanwezigheid, dan weet ik het niet meer.

En hoezo heeft verdomme nog steeds zo’n grote groep zich niet gevaccineerd? Miljarden gingen je voor: het ís geen experimenteel vaccin, er zit geen chip in en de werking is helder.

Wat staat ons de komende periode weer te wachten? Weer een lockdown – kort maar krachtig? En hoeveel komen er nog dan? Ik ben het zó zat. Ik ben de discussie ook zo zat.”

Wist je nog dat we coronaloos leefden?

“In de ons omringende landen wordt strikt gecontroleerd lees ik overal, maar in Nederland is het een beetje Russisch Roulette of je je QR-code wel of niet hoeft te laten zien. De maatregelen zijn nodig, maar gingen pas vier dagen na de persconferentie in – zo hadden we nog even wat speelruimte om het virus op de rest van de bevolking over te blaffen.

Ik snap het niet meer, ik snap het gewoon écht niet meer. Waar het gros het allemaal zo goed lijkt te weten en zo zeker ook – zelfs als je er geen seconde voor gestudeerd hebt – tast ik steeds meer in het duister. Wist je nog, dat we coronaloos leefden? Het is slechts anderhalf jaar geleden, maar het voelt inmiddels als een eeuwigheid. ‘Komen we ooit uit de coronacrisis’, kopt De Telegraaf op de voorpagina van vandaag. Ik denk dat ik aan een winterslaap begin.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.