Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Rokende Eloise geen nieuwswaarde? Ik hoop vooral dat ze ermee stopt’

‘Rokende Eloise geen nieuwswaarde? Ik hoop vooral dat ze ermee stopt’

‘Rokende Eloise geen nieuwswaarde? Ik hoop vooral dat ze ermee stopt’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

‘Eloise, stop nu het nog kan’

“Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn boos op roddelblad Weekend. Het tijdschrift zette hun dochter rokend op de cover. ‘Dit heeft geen nieuwswaarde’, aldus haar ontstemde ouders. Blijkbaar is het stel niet helemaal bekend met het fenomeen roddelblad; daar hoeven de artikelen namelijk geen nieuwswaarde te hebben. Het draait hooguit een beetje om entertainment. En dat, laten we eerlijk zijn, heeft deze foto wel.”

“Een rokende achttienjarige; ik blijf het één van de meest onbegrijpelijke zaken des levens vinden. Kijk, in ‘mijn tijd’ rookte je nog voor een paar guldens, je ging er niet failliet aan. En het was stoer. Mijn ouders kregen nog net geen geld toe bij een pakje peuken. En in hun tijd was er ook nog amper iets bekend over de gezondheidsrisico’s. Waarom zou je het laten als zelfs de huisarts tijdens zijn spreekuur de ruimte blauw zet?”

‘Als mijn kinderen ooit gaan roken, mogen ze wat mij betreft geshamed worden op de cover van Weekend’

“Inmiddels heeft roken alle glans verloren. Het is naaiend duur, je wordt overal waar je komt verketterd en je weet het nu zeker: als ik door blijf paffen is de kans vijftig procent dat die stinkstokken ook mijn doodsoorzaak worden. Inderdaad, ik ben een fervent anti-roker. Ik laat mijn kinderen extreem vrij in alles wat ze doen, maar ze weten: als ze ooit gaan roken, dan hebben ze een probleem met me. En dan mogen ze wat mij betreft geshamed worden op de cover van Weekend, ware het niet dat het dan écht geen nieuwswaarde heeft omdat ik verre van koninklijk ben.”

“Ik vind het een verfrissend kind, die Eloise. Ze is lekker puberaal actief op Instagram en deelt daar allemaal leuke foto’s van zichzelf, haar vriendinnen en zelfs haar moeder. In haar Stories updatet ze ons over haar studentenleven. En ook nu geeft ze daarin haar kijk op wat haar is overkomen. ‘Ik rook één cigaret en iemand maakt er meteen een foto van. Wat is daar nieuws aan?’, schrijft ze, waarna ze een pagina post vol steunbetuigingen van haar volgers.”

“Nou, lieve Eloise, ik geloof allereerst niet dat het ‘één’ sigaret is. Daar hoef je ons geen verantwoording over af te leggen, maar als je zo stoer bent die verslavende hobby op te pakken, kun je er maar beter ook eerlijk voor uitkomen. En of het nieuws is? Tja, ik zou het geen wereldnieuws willen noemen, maar je wiegje heeft nou eenmaal in een niet alledaags gezin gestaan en daarmee ben je voor de buitenwereld toch iets interessanter. Je 150.000 Instagramvolgers volgen je wel met een reden, natuurlijk…”

‘Met 150.000 volgers ben je een behoorlijke influencer. En laten we je doelgroep nou net hebben aangewezen als #rookvrijegeneratie’

“Ik zou je alleen toch, als moeder van kinderen van jouw leeftijd, toe willen spreken. Stop ermee, nu het nog makkelijk kan. Roken dient geen enkel doel. Je kunt ook van je studentenleven genieten zonder dat je het doet. Het is 2020. We weten nu wat je ervan kunt krijgen. Kanker. Rimpels. Een grauwe huid. Binnenkort mag je niet meer roken op terrasjes en ook nu moet je je hobby al op speciaal daarvoor aangewezen plekken uitvoeren. Om rokers hangt áltijd een muffe tabakslucht. Je bent pas achttien. Stop. Nu lukt dat nog eenvoudig waarschijnlijk.”

Lees ook
Hester over ‘bodyshaming’ in Albert Heijn-reclame: ‘Zullen we stoppen met janken om niets?’

“Nou schijnt het roken bij alle Oranjes nogal een dingetje te zijn. Geruchten gaan dat Beatrix nog steeds rookt en ook ons koningspaar er op lost paft. Ook prinses Alexia is al eens gespot op een foto met een sigaret in haar hand. Iets om je druk over te maken? Ach nee, natuurlijk niet. Leven en laten leven. Waar bemoei ik me ook mee. Morgen ligt de cover met de bewuste foto weer gewoon onderin de caviakooi en zijn we het vergeten. Maar ergens hoop ik dat het beeld iets teweeg brengt bij Eloise. Bewustwording: ‘Ben ik dat?’ En ik hoop vooral dat het geen trend zet. Want met 150.000 volgers ben je een behoorlijke influencer. En laten we je doelgroep nou net hebben aangewezen als #rookvrijegeneratie.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: BrunoPress