Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Getrouwde stellen ruziën het meest over de kinderen en het huishouden’

‘Getrouwde stellen ruziën het meest over de kinderen en het huishouden’

‘Getrouwde stellen ruziën het meest over de kinderen en het huishouden’

Er ligt een lege doos in de gang. Mijn man ergert zich daar behoorlijk aan, mij valt het niet eens óp. Hoe doe je dat toch – het huishouden – samen zónder ruzie? 

Het probleem in mijn leven is simpel. Mijn man is van een ander soort dan ik, als het gaat om het huishouden.

Woest

Hij is namelijk behoorlijk netjes. Eén leeg glas op het aanrecht en hij wordt onrustig. Ik zie het niet eens stáán. En dus gaan 9 van de 10 ruzies met mijn partner over dit soort onbenullige dingen als:

 • De verhuisdozen staan in de weg
 • Ik moet eens beginnen met het inpakken van alle 110 verhuisdozen
 • Ik heb een handdoek na het douchen niet weer netjes opgehangen aan het haakje in de badkamer
 • Er staan 3 lege koffiekopjes op mijn bureau
 • Ik prop altijd al het afval net zo lang in de prullenbak tot het uitpuilt
 • De schone was van de kinderen is nog niet netjes opgevouwen
 • Ik weet niet hoe je de stofzuigerzak verwisselt
 • Ik weet ook niet hoe je de luierzak leegt zonder te kokhalzen

Kijk, ik ben heus wel dol op schone, fris ruikende spullen in huis. En ik hou óók van een opgeruimd huis. En ik poets, boen en was me suf met 2 kinderen en 2 katten in huis. Maar ik kan níet de godganse dag blij worden van stofzuigen hier en ramen lappen daar – en er überhaupt tijd voor hebben naast een drukke baan en een sociaal leven. En dus kibbelen we vaak over, nou ja, mijn iets minder nette levensstijl. We zijn gewoon verschillend, denk ik dan maar. Want ik laat dat lege kopje echt niet staan op het aanrecht om hem te pesten – ik ZIE het gewoon NIET. Plus: het BOEIT me gewoon NIET.

De feiten op tafel

De meeste ruzies bij getrouwde stellen gaan overigens over kinderen, blijkt uit onderzoek:

 1. Mannen beginnen in 38% van de ruzies over iets wat er is gebeurd met de kinderen, maar ook het verschil in opvoedingsstijl, bijvoorbeeld. Vrouwen maken zich er nog vaker kwaad om: 38% van de ruzies die zij beginnen gaat over het lief en leed van de koters des huizes. Het zou goed zijn voor 20% van alle scheidingen, de meningsverschillen omtrent kinderen.
 2. Maar, HA. 25% van de ruzies gaan over het huishouden, (de verkeerde) boodschappen doen, opruimen, schoonmaken… Ik ben dus niet de enige. Vrouwen doen gemiddeld per dag een uur het huishouden, ongeacht of ze fulltime werken of niet. Mannen gemiddeld 11 minuten per dag, ongeacht of ze fulltime werken of niet. Of dit voor ons geldt…
 3. En dan is het breekpunt voor veel stellen ook nog: communicatie. Ofwel: mannen die niet praten over wat ze denken en voelen – goed voor 21% van de fights in married couples.

Compromissen sluiten

Ach ja. Over de kinderen hebben we dan weer bijna nooit ruzie, denk ik dan maar. We houden in the end altijd het meeste van elkaar hoor, mijn man en ik. En we lachen ook vaak genoeg samen. Maar als ik toch één ding nóóit meer zou hoeven doen in m’n leven, dan is het wel die eeuwige berg was opvouwen. Of die gore stofzuigerzak verwisselen. Maar oké schat, om de gulden middenweg te vinden in ons huwelijk, zal ik vanaf nu áltijd mijn handdoek weer aan het haakje in de badkamer ophangen. Beloofd. Negeer jij dan dat ene kleine gebruikte lege kopje op het aanrecht, voor mij?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron foto Tessa: By Mabel Photography