Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Wat doe je als je zwanger maar niet happy bent?’

#geenrozewolk: ‘Wat doe je als je zwanger maar niet happy bent?’

Column
#geenrozewolk: ‘Wat doe je als je zwanger maar niet happy bent?’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week helpt ze vrouwen die zich niet gelukkig voelen tijdens hun zwangerschap.

Zwanger maar niet happy

“Nadat jij en je partner het er vaak over hebben gehad, is het dan zover: jullie gaan proberen om zwanger te worden. Bij het ene stel gaat dat met veel tamtam en confetti, het andere stel spoelt gewoon de pil door de wc. Hoe dan ook: het avontuur gaat beginnen!

Voor het ene stel komt de zwangerschap als donderslag bij heldere hemel, omdat het een ‘surprise baby’ is. Bij het andere stel duurt het soms een hele lange tijd voordat die zwangerschapstest eindelijk positief kleurt. Hoe dan ook: zwanger worden is voor veel stellen een emotionele gebeurtenis. Eentje die gepaard gaat met uiteenlopende gedachten, emoties en wellicht ook tranen.

Onwerkelijk

De eerste drie maanden zijn vaak onwerkelijk. Je weet dat je zwanger bent, maar de eerste echo komt weken later pas. Rationeel weet je dat er een klein wezentje in je lijf groeit, maar aan de buitenkant zie je niks. Waar bij de ene mama de zwangerschapskwalen al meteen beginnen en ze 24/7 misselijk is, lopen andere moeders erdoorheen alsof er niks aan de hand is. Het kan en het mag allemaal.

Voor sommige moeders is de zwangerschap vanaf die eerste zwangerschapstest al meteen beladen. Omdat ze somber of angstig zijn. Sommige moeders zijn bang dat ze hun kindje verliezen, als ze bijvoorbeeld een aantal miskramen hebben gehad of in een jarenlang fertiliteitstraject hebben gezeten. Andere moeders vinden zwanger zijn gewoon niet zo leuk door alle kwalen en hadden zich het allemaal heel anders voorgesteld. Weer een andere mama voelt zich tijdens de zwangerschap al somber en heeft moeite om uit bed te komen. Ik zie dit alles vaak in mijn praktijk en de meeste moeders voelen zich schuldig over hun negatieve gedachten.

Slechte moeder

Ze zijn vaak bang om als slechte moeder bestempeld te worden, nog voordat ze hun kindje vast hebben mogen houden. Bij sommige mama’s gaat dat zo ver, dat ze bang zijn dat hun kindje van hen wordt afgenomen. En alhoewel deze angsten rationeel gezien niet snel werkelijkheid zullen worden, ervaren deze moeders dit wel zo. Het leven in constante angst of depressiviteit in je zwangerschap is enorm zwaar voor deze vrouwen. Want je had het je allemaal zo anders voorgesteld. Je had wellicht verwacht heel blij te zullen zijn als je eenmaal zwanger zou zijn. Maar eenmaal daar, blijkt dat je het heel anders ervaart.

Niemand wordt hier blij van

Ook schaamte speelt hierin een belangrijke rol. Veel mama’s die bij mij komen, schamen zich enorm voor alles wat ze denken en voelen. Het duurt soms even voordat ze dit durven te delen met iemand. Logisch, want niemand wordt blij van dit soort gedachten. Ook ik had deze gedachten toen ik zwanger was. Toen ik 22 weken zwanger was, verloor ik mijn allerliefste oma. Zij was (na Tim) de belangrijkste persoon in mijn leven. Om haar te moeten verliezen in zo’n belangrijke periode van mijn leven, veranderde de hele zwangerschap. Ik heb weken gehuild, ik wilde niets, alleen maar slapen. Het was ontzettend zwaar. Toch moest ik door gaan met mijn leven. Ik had een kindje in mijn buik, ik moest voor mezelf blijven zorgen. Maar dit kostte me enorm veel moeite.

Je bent niet de enige!

Weet, dat als je niet op een roze wolk zit tijdens de zwangerschap, je hier niet alleen in bent. En nog belangrijker: dat er hulp is! Blijf er alsjeblieft niet te lang alleen mee rondlopen. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Zodat je na de bevalling het moederschap beter aan kan. Het zal sowieso een rollercoaster worden als je net bevallen bent. Dat is volkomen normaal. Maar depressief en angstig zijn – dag in, dag uit – is dat niet. Zoek een fijne zorg professional bij wie jij je op je gemak voelt. En begin met praten. Met je partner, een goede vriendin, je moeder. Want er over praten helpt al enorm.

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Waarom je mag stoppen met steeds sorry te zeggen’

Wil je hulp?

Lees je dit en denk je: ik voel me ook niet happy in de zwangerschap? Ik weet precies hoe je je nu voelt. Ik kan je helpen om hier zo goed mogelijk doorheen te laten komen. Mail naar info@froufroubegeleiding.nl en samen gaan we hier aan werken.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (5) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Insta: www.instagram.com/geenrozewolk. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee