Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom je mag stoppen met steeds sorry te zeggen’

#geenrozewolk: ‘Waarom je mag stoppen met steeds sorry te zeggen’

Column
#geenrozewolk: ‘Waarom je mag stoppen met steeds sorry te zeggen’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week drukt ze vrouwen op het hart om te stoppen met altijd sorry te zeggen.

“’Sorry’, zeg je als je per ongeluk tegen iemand aanbotst op straat. De man in kwestie knalde eigenlijk tegen jou aan, maar hij loopt gewoon door. Hij lijkt je niet eens op te merken. Op je werk, spreek je een collega aan op een fout in zijn of haar werk. Je collega strubbelt tegen en gaat in de aanval. Voor je het weet maak je je excuses en ga je gauw over tot de orde van de dag. Herkenbaar? Vrouwen zijn over het algemeen meesters in sorry zeggen. Het woordje valt te pas en te onpas. Mannen hebben dit veel minder. Die leggen de schuld sneller bij een ander en zullen niet snel sorry zeggen, als ze vanuit de draaideur pardoes tegen je aanlopen. Dit is genetisch bepaald. Cru, maar waar.

Sorry is een stopwoord geworden

Moeders die ik in de praktijk zie (en ook daarbuiten), laten sorry vaak van hun lippen rollen. Ze zeggen sorry tegen hun partner, omdat ze moe zijn en een kort lontje hebben. Of deze mama’s bieden hun excuses aan, omdat ze moeten huilen om hun depressie. Of deze moeders zeggen sorry, omdat ze hun emoties tonen en de ander zich hier ongemakkelijk bij voelt. Dat hoeft helemaal niet! Stop alsjeblieft met sorry zeggen! Het is een stopwoord geworden en dit is zo zonde!

Stoppen met sorry zeggen

Het is negen van de tien keer namelijk helemaal niet nodig om sorry te zeggen. Andere mensen doen het ook niet zo vaak. Kijk maar eens om je heen. Zie jij de buurvrouw steeds sorry zeggen? Of zie je je partner de hele dag sorry zeggen, omdat hij zijn sokken niet opruimt? Nee! Dit is waarom je mag stoppen met sorry te zeggen:

  1. Omdat je goed genoeg bent zoals je bent. Je hoeft niet steeds in die onderdanige rol te kruipen. Sorry zeggen heeft veel te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zeg tegen jezelf: ‘ik accepteer mezelf precies zoals ik ben’. Herhaal dit desnoods tien keer per dag.
  2. Je weet negen van de tien keer waar je over praat! Jezelf steeds ver excuseren ondermijnt dit volledig. Stoppen dus!
  3. Vraag jezelf af: ben ik echt degene die nu sorry moet zeggen? Of ligt deze taak eigenlijk bij de ander? Onderstreep dit en maak het bespreekbaar.
  4. Iedereen heeft recht om soms eens onredelijk, boos of verdrietig te zijn. Dus jij ook! En dat mag ook. Daar hoef je niet meteen sorry voor te zeggen. Ja, als je iemand iets heel ergs of gewelddadigs hebt aangedaan natuurlijk wel, maar daar doel ik hier niet op.
  5. Het kost enorm veel energie, om steeds sorry te zeggen tegen mensen. Die energie heb je voor jezelf en je gezin nodig. Pas dus op naar wie je je energie laat weglekken en hou deze energie zoveel mogelijk voor jezelf.
  6. Sorry is dus een stopwoord geworden. Dit doe je niet bewust, maar het zit er zo ingebakken, dat je het er te pas en te onpas uitgooit. Het is niet nodig, echt niet. Dus leer jezelf deze gewoonte zoveel mogelijk af.
  7. Sorry zeggen heeft heel veel met grenzen stellen te maken. Mensen die veel sorry zeggen, hebben vaak moeite met voor zichzelf op te komen. Om achter zichzelf te gaan staan. Dus leer jezelf aan, om meer voor jezelf op te komen. Stel duidelijk grenzen naar jezelf en je omgeving toe. Dan zal het woordje sorry oom minder snel van je lippen rollen.

Ik begrijp je helemaal!

Herken je bovenstaande en denk je: ik wil van het ge-sorry af? Dat kan ik me goed voorstellen! Ik was vroeger ook iemand die heel vaak sorry zei. Ik voelde me regelmatig in een hoek geplaatst en ik had het gevoel, dat iedereen me aardig moest vinden. Het goede nieuws is: dat is absoluut niet het geval. Niet iedereen vindt jou leuk of aardig en dat hoeft ook helemaal niet. Ik weet als geen ander hoe lastig het is, om hier vanaf te komen, maar het is echt te doen. Wil je hulp bij het creëren van meer zelfvertrouwen en het stellen van duidelijke grenzen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan meer zelfvertrouwen en gaan we het aantal sorry’s op zijn minst halveren!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘De vloek onder kersverse moeders die vergelijken heet

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (5) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Insta: www.instagram.com/geenrozewolk. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee