Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Hoe het moederschap mijn leven verbeterde’

#geenrozewolk: ‘Hoe het moederschap mijn leven verbeterde’

Column
#geenrozewolk: ‘Hoe het moederschap mijn leven verbeterde’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze over hoe het moederschap haar leven veranderd en vooral verbeterd heeft.

“Ver voordat ik moeder werd, leidde ik het leven van iemand met serieuze FOMO (fear of missing out). Ik wilde niks missen en draafde door mijn leven, alsof er geen morgen zou zijn. Ik ging naar alle feestjes, naar alle festivals, verjaardagen, lunchdates, borrells, you name it. Ik was overal en ik zei nooit af. Dat kwam niet eens in me op. Gas op die lolly, was mijn motto! Toen ik voor de eerste keer zwanger werd, hield ik dit moordende tempo nog aardig lang vol, tot dat de lichamelijke kwalen op begonnen te spelen en ik nog amper kon lopen door de bekkeninstabiliteit. Met veel tegenzin, minderde ik vaart en moest ik af en toe wel eens nee zeggen. Dat voelde helemaal niet relaxed. Want je zou maar iets missen! Dat gevoel vond ik moeilijk te verteren.

Rustiger aan doen

Eenmaal bevallen werd mijn leven van de vijfde versnelling met rasse schreden teruggebracht naar de eerste. Ik had zo’n pittige bevalling gehad, dat ik amper kon lopen en door het slaapgebrek en alle nieuwe dingen die op me af kwamen, was ik constant overprikkeld. Ik trok het amper om bezoek te ontvangen en werd van een society girl ineens een kluizenaar. De maanden die volgden probeerde ik steeds meer de balans te vinden. Maar door de postnatale depressie waarin ik zat, lukte dat amper. Ik moest iets structureels veranderen in mezelf en in mijn leven. Dus maakte ik een prioriteitenlijst: wat vond ik nou echt belangrijk in mijn leven en wat was bijzaak? Toen ik dat eenmaal scherp had, ging ik kijken hoe ik beter grenzen kon stellen. Ik kwam er achter dat ik veel te vaak ja en amen zei en dat ik te weinig voor mezelf koos.

Meer balans

Dankzij mijn PPD leerde ik allemaal nieuwe dingen over mezelf. Dingen die ik niet wist van mezelf of simpelweg mijn ogen voor sloot. Bijvoorbeeld dat ik na een drukke dag ene dag rust in moest bouwen, omdat ik anders slecht kon gaan slapen. Als laatste leerde ik ook de moeilijke dingen te delen met mijn omgeving. In plaats van altijd maar de vrolijke Frans te spelen, vertelde ik ook over mijn angstige gedachten over de baby. Ook vertelde ik over mijn onzekerheden als moeder en dat ik er soms geen snars aan vond, aan het moederschap. Dit alles hielp om mezelf weer terug te vinden. Dankzij het moederschap (en de postnatale depressie) leerde ik veel beter voor mezelf te zorgen. Vroeger dacht ik nooit na of ik iets wel of niet wilde doen, ik deed het gewoon zonder daarover na te denken.

Ik hoefde mezelf niet langer te bewijzen

Na de komst van onze tweede, werd dit eigenlijk alleen maar meer. Ik merkte dat ik steeds minder behoefte had om mezelf te bewijzen, constant sorry te zeggen of dingen uit te willen leggen. Nee is dus gewoon nee, zonder dat ik daar constant verantwoording over af ga leggen. Tegenwoordig denk ik bij vrijwel alles: is dit goed voor mij, voor mijn gezin en zo nee: dan doe ik het niet. Dankzij het moederschap ben ik nu veel rustiger, relaxter en leef ik meer bewust. Ik ben nu een moeder die het leven aankan, ook als het even wat minder makkelijk gaat. Het moederschap heeft me zo enorm veel over mezelf geleerd. Deze levenslessen zijn zo waardevol. De postnatale depressie was hels en gitzwart. Maar wat heb ik er veel van geleerd.

Herkenbaar en wil je ondersteuning?

Merk je dat je je afvraagt of je er goed aan hebt gedaan om mama te worden, ben je angstig sinds de bevalling of heb je twijfels over je capaciteiten als moeder? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl en maak vrijblijvend een afspraak.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe houd je je relatie eerlijk na het krijgen van een kindje?’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (5 jaar) en dreumes Emmi. Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Insta: www.instagram.com/geenrozewolk. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee