Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als je mama zijn soms even niet zo leuk vindt’

#geenrozewolk: ‘Als je mama zijn soms even niet zo leuk vindt’

Column
#geenrozewolk: ‘Als je mama zijn soms even niet zo leuk vindt’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week heeft ze tips voor alle moeders die het mama zijn soms even niet zo leuk vinden.

Mama zijn even niet leuk

“Er zijn soms van die momenten in het moederschap waarop je het even niet ziet zitten. Dit zijn meestal de momenten waarop de dingen niet zo gaan zoals jij het graag had gewild. Of op de momenten waarop je door slaapgebrek, hormonen en weinig tijd voor jezelf het gevoel hebt dat je het niet meer kan handelen. Heel begrijpelijk, want als je net mama bent geworden, komt er enorm veel op je af. Maar ook als je kindjes wat ouder zijn, kan het moederschap je soms zwaar vallen. Veel moeders houden dit voor zichzelf, omdat ze niet willen klagen of niet als slechte moeder bestempeld willen worden.”

Geen ontaarde moeder

“Dit laatste weegt erg zwaar mee voor deze mama’s. Want zeg nou zelf, niemand vindt het leuk om om als ontaarde moeder neergezet te worden. Alleen door het verzwijgen van dit soort dingen, gaat het taboe er niet af en denken andere moeders dat zij de enige zijn die het moederschap soms zwaar vinden. Dus is het belangrijk dat we hier meer open over gaan praten. Je mag het moederschap namelijk best zwaar vinden. Dat is volkomen normaal. Ik ken eigenlijk geen enkele mama die dit soort momenten niet heeft. Inclusief ondergetekende.”

‘Ook ik klungel maar wat aan als moeder’

“Als mijn peuter weer eens met spaghetti loopt te smijten tijdens het avondritueel en mijn oudste de mini-courgettestukjes uit het eten plukt en zegt: ‘dit eet ik niet, want het is groen’. Terwijl ik net mijn stinkende best heb gedaan om een lekkere en gezonde maaltijd te maken. Denk je dat ik dan met een tevreden glimlach ontspannen aan tafel zit? Natuurlijk niet! Ik zit dan ook te balen. Zo heeft elke moeder van dit soort momenten. Ook ik klungel maar wat aan als moeder.”

De lat ligt te hoog

“Ik ken veel moeders die na de bevalling vastlopen, omdat ze de lat veel te hoog leggen voor zichzelf. Ze verwachten van zichzelf een perfecte mama te zijn, die alles aan het moederschap leuk vindt. Dat ze alles meteen goed moeten kunnen en niet mogen falen. Of dingen niet altijd even leuk vinden, zoals weinig tijd voor zichzelf, de borstvoeding die niet loopt of dat zij en haar partner elkaar vrijwel amper kunnen spreken.”

‘Accepteer van jezelf dat je dit soort mindere momenten hebt op een dag’

“Laat ik een ding vooropstellen: de perfecte moeder bestaat niet. Je kan je uiterste best doen, maar aan perfectie kan vrijwel niemand tippen. Dus leg die lat een stuk lager en kijk met een milde blik naar jezelf. Wat voor advies zou je je vriendin geven als ze zich zo voelde? En volg dit advies dan zelf op. Je hoeft niet perfect te zijn, om een goede moeder te zijn. Jouw kindjes kijken naar jou en vinden jou de liefste mama die er is. Ja, ook als je het idee hebt dat je glorieus aan het falen bent. Trust me, I’ve been there. Dus accepteer van jezelf dat je dit soort mindere momenten hebt op een dag. Het hoort er allemaal bij. Realiseer je dat ze van voorbijgaande aard zijn en dat je je straks weer beter zult voelen. Dat helpt vaak al enorm.”

Zit je niet lekker in je vel?

“Voel je jezelf soms opgesloten in het moederschap? Wil je dingen veranderen maar weet je niet goed waar te beginnen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Dit zijn de belangrijkste dingen die je leert als je net moeder bent geworden’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee