Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘De 10 fijnste tips om als gezin de feestdagen door te komen tijdens een lockdown’

#geenrozewolk: ‘De 10 fijnste tips om als gezin de feestdagen door te komen tijdens een lockdown’

Column
#geenrozewolk: ‘De 10 fijnste tips om als gezin de feestdagen door te komen tijdens een lockdown’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week deelt ze tien fantastische tips om de feestdagen door te komen in tijden van een lockdown.

Tips om feestdagen door te komen tijdens lockdown

“Afgelopen week is ons land voor de tweede keer in een strenge lockdown gegaan. Deze keer zijn alle maatregelen nog strenger dan de lockdown van afgelopen maart. De meeste ouders waren daar net van bekomen en nu is het weer zover. Thuiswerken, voor de kindjes zorgen, je huishouden runnen en voor sommige ouders ook thuis lesgeven. Het is veel voor de meeste ouders. Zeker zo vlak voor de feestdagen. Want wat ga je doen nu je nergens naartoe kan en mag?”

Doen met je gezin

“Je mag ook geen hordes mensen uitnodigen, dus behalve de twee plus één extra tijdens de feestdagen, is dat het wel zo’n beetje aan wat je kan verwachten qua visite. De kerstvakantie duurt dit jaar extra lang, dus moeten we er het beste van zien te maken. Daarom schrijf ik in deze blog de leukste tips die je samen met je gezin kan doen om de komende tijd goed en leuk door te komen. Als je het even niet meer weet, print deze lijst desnoods uit en plak hem op je koelkast. Hier komen mijn tien leukste tips voor de komende tijd.”

1. Maak een warme chocolademelk buffet(je)

“Je kan de klassieker maken van melk- of pure chocolade, maar je kan ook witte chocolademelk proberen. Je kids kunnen deze dan leuk versieren met slagroom en hun favoriete toppings. Zoals mini-marshmallows, de klassieke kerstkransjes of hagelslag. Lekker siroopje eroverheen en je hebt je eigen kerst-chocolademelk gemaakt!”

2. Organiseer een spelletjesavond (of -middag)

“Bordspelletjes zijn je go to deze winter als het om tijddoden gaat. Hele kuddes zijn aan het schaken geslagen sinds ze de Queen’s Gambit op Netflix hebben gekeken, inclusief ondergetekende. Mijn oudste zit op schaakles op school en leert het mij nu ook. Maar ook Mens erger je niet, Rummikub of Monopoly blijven favoriet. Lekker met elkaar om de tafel en spelen maar. Zijn je kindjes wat kleiner? Nijntje heeft ook hele leuke bordspelletjes of het altijd leuke Nijntje Danst. Deze zijn hier thuis ook favoriet.”

3. Kerstversiering spotten

“Aangezien we vrijwel nergens naartoe kunnen, is wandelen zo’n beetje onze hobby nummer één geworden. Met deze kersttijd kun je er een leuke lichtjestocht van maken. Pak jezelf en je kids goed in en maak een leuk tochtje door de buurt. Zoek waar ze de huizen het mooist versierd hebben. Maak foto’s, omschrijf wat je ziet en geniet van het mooie uitzicht. Woon je meer afgelegen? Geen probleem, dan doe je het gewoon met de auto.”

4. Bak zelf leuke kerstkoekjes

“Je kan allerlei leuke koekjesvormen vinden zoals sterretjes, kerstbomen en kerstklokjes. Met een beetje food colouring kan je ze zelfs nog in kerstkleuren maken. Je kan de koekjes ook versieren met glazuur, kerst sprinkles of chocoladestukjes. Doop ze lekker in de chocolademelk en je hebt de kerstsfeer zo te pakken.”

5. Kijk als gezin je favoriete kerstfilms

“Dit kunnen tekenfilms zijn, maar ook klassiekers die jij uit je jeugd kent. Vooral op dagen waarop het allemaal niet zo wil in huis of de sfeer niet al te best is, zet je je favoriete kerstfilm aan. Kruip tegen elkaar aan onder een dekentje en chill terwijl je samen naar de kerstfilms kijkt.”

6. Verstop de kerstman/sneeuwpop!

“Wellicht heb je ergens in je huis nog wat kerstmannen of andere kerstfiguren liggen? Verstop deze dan in en om het huis. Maak er een speurtocht van waarbij je kids op zoek gaan naar de kerstman en zijn vriendjes. Zo zijn zij even bezig en kan jij even op adem komen met een warm kopje thee of koffie. Wissel af met je partner, zodat jullie beiden even kunnen uitrusten. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de dag ;).”

7. Wees creatief met online bestelde pakketjes

“Aangezien we de meeste dingen in deze periode online bestellen, krijg je veel pakketjes bezorgd. En dus heb je een hoop dozen in huis. In plaats van ze weg te gooien, kan je hier leuke forten mee bouwen. Gooi er wat kussens in en een kleed, en je hebt binnen no time een leuk fort waar je kindjes in kunnen spelen, chillen of een broodje eten. Ik vond dit zelf altijd heel leuk als kind om te doen en ook mijn meisjes houden enorm van forten bouwen. Ik zet er ook nog wel eens een tipi tent bij trouwens, om het feest helemaal compleet te maken.”

8. Maak zelf kerstkaarten en stuur deze op naar de opa’s en oma’s, ooms en tantes

“Je hoeft geen fancy papier te hebben, een A4’tje en wat verf en glitters volstaan ook. Maak er wat leuks van en prijs je kids om hun inzet. Als ze klaar en opgedroogd zijn, kan je ze opsturen naar je familie of vrienden. De persoonlijke touch is zo leuk in deze moeilijke tijden.”

9. Maak je eigen kersttraditie als gezin

“Aangezien we nu veel thuis zijn, kan je hier rustig over nadenken. Het hoeft niet heel groots en meeslepend. Klein, maar fijn is ook helemaal prima. Bij ons is dit op kerstavond een cadeautje openmaken, kerstliedjes zingen en daarna met zijn allen in het grote bed knuffelen voordat de meisjes naar bed gaan.”

10. Dit seizoen is FaceTime, Zoom of Skype je beste vriend

“Iedereen die ver weg woont of die je niet kunt zien met de feestdagen, kan je videobellen. Je kan de kindjes een ‘kerstconcert’ laten geven, de zojuist uitgepakte cadeautjes laten zien of met zijn allen via Zoom aan het kerstdiner schuiven. Natuurlijk is dit niet hetzelfde als in real life, maar het geeft in ieder geval een gevoel van nabijheid.”

Wil je hulp?

“Lieve moeders en vaders, probeer er onder deze omstandigheden het beste van te maken. Ja, het is pittig waar we nu doorheen moeten en voor ons als ouders is het enorm aanpoten in deze periode. Maak er desondanks wat gezelligs van en houd moed. Lees je bovenstaande en zie je het de aankomende periode absoluut niet zitten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hier doorheen helpen.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe mindfulness kan helpen bij een postpartum depressie’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

Shoppen is altijd een goed idee