Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als je als mama steeds bang bent’

#geenrozewolk: ‘Als je als mama steeds bang bent’

Column
#geenrozewolk: ‘Als je als mama steeds bang bent’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot vrouwen die als mama continu bang zijn.

Steeds bang als mama

“Sommige moeders voelen zich na de bevalling enorm onrustig. Het enorme verantwoordelijkheidsgevoel is overweldigend aanwezig. Vaak gaat dit gevoel gepaard met angstige en paniekerige gedachten en emoties. Omdat je niet weet wat normaal is, denken veel moeders dat dit erbij hoort of nog erger: dat ze zich aanstellen. Niks is minder waar. Als de angst vervolgens niet weggaat, maar alleen maar erger wordt, voelen deze mama’s zich vaak enorm onzeker en bang. Deze mama’s vragen zich af: wat als dit voor altijd blijft? Waarom denk ik de hele tijd zulke enge dingen? Wanneer stopt dit?”

Veel last van intrusieve gedachten

“Ik zie dit vaak in mijn praktijk en veel van deze moeders krijgen daarnaast last van intrusies. Dit zijn gedachten als: wat als ik mijn kind uit het raam gooi? Of als je de vaatwasser leegruimt: wat als ik mijn kind neersteek met een mes? Ik had hier zelf ook enorm veel last van na de geboorte van mijn oudste dochtertje. Ik dacht oprecht dat ik gek aan het worden was. Dat ze mijn kind bij me weg zouden halen en ik haar nooit meer zou zien. Ik vroeg mezelf af: waarom denk ik dit de hele dag? Ik moet wel een heel slechte moeder zijn, dacht ik steeds. Dit alles gaf me nog meer angst en hierdoor belandde ik in een negatieve spiraal waar ik zelf niet meer uitkwam.”

Waarschuwingssysteem vanuit je brein

“Veel moeders kampen met deze intrusieve gedachten en durven het aan niemand te vertellen. Uit schaamte en schuldgevoel of uit angst om weggezet te worden als slechte moeder. Dit soort gedachten zijn, hoe gek dat ook klinkt, volkomen normaal. Het is een waarschuwingssysteem vanuit je brein dat zegt: let je op dat je de buggy niet loslaat als je op een steile helling loopt. Of: let je op dat je niet per ongeluk je kindje onder water laat gaan bij het in bad doen. Kortom: dit zijn allerlei scenario’s waar je je kindje voor wil behoeden.”

Praat erover

“Op het moment dat je kan bevatten dat dit een waarschuwingssysteem is en dat dit alles niks zegt over of je wel of niet een goede moeder bent, krijgt de angst minder vat op je. Je kan weer even ademhalen en krijgt letterlijk weer wat lucht. Probeer erover te gaan praten met iemand. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dit is en hoe hoog die drempel is waar je overheen moet. Doe het toch. Ga alsjeblieft praten over wat er zich allemaal in je hoofd afspeelt. Je bent geen slechte moeder, echt niet. Weet dat ook deze gedachten weer voorbij gaan.”

‘Ik was ervan overtuigd dat ik mijn kindje nooit meer zou zien als ik zou vertellen wat er zich allemaal in mijn hoofd afspeelde’

“Daarnaast is het belangrijk dat je gaat accepteren dat je dit soort gedachten en emoties hebt. Je hoeft het niet leuk te vinden, dat is wat anders. Maar zodra je ze kan accepteren voor wat ze zijn, van voorbijgaande aard, zullen de negatieve gedachten minder vat op je krijgen. Angst, paniek en sombere gedachten gaan vaak hand in hand. Probeer die vicieuze cirkel te doorbreken en erover te gaan praten. Dat kan met je partner zijn, een goede vriendin, je zus, etc. Mocht het na langere tijd nog steeds niet beter gaan, zoek dan professionele hulp. Ga hier alsjeblieft niet te lang alleen mee rondlopen. Dan wordt het erger, niet beter. Ook dit weet ik uit eigen ervaring.”

Ik had hier ook enorm veel last van

“Ik heb maandenlang rondgelopen alleen, met mijn intrusies. Ik trappelde en ik trappelde en uiteindelijk verzoop ik bijna. Ik was ervan overtuigd dat ze me op zouden sluiten en ik mijn kindje nooit meer zou zien als ik zou vertellen wat er zich allemaal in mijn hoofd afspeelde. Niks bleek minder waar. Ik kreeg goede hulp en leerde dat ik goed ben, precies zoals ik ben. Ook met mijn angst en mijn intrusieve gedachten. Dat gun ik jou ook! Lees je dit en denk je; ik heb hier ook veel last van? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en zorgen dat je weer ontspannen in het moederschap kan staan. Ook ga ik starten met de groepsessies via Zoom. Hier kan je praten met andere moeders die ook wat steun nodig hebben in het moederschap. Zodat je je weer wat zelfverzekerder voelt als mama!”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Family Squad . . Today we went to a park nearby and we had so much fun! . We waren al tof keer langs dit park gereden en er nog nooit in gewest. . Park Randenbroek is zo mooi en wijds opgezet! En midden in het park zat een grote speeltuin! Hoe leuk! Herkennen jullie dit? Dat je na al die tijd nog steeds nieuwe dingen ontdekt in je eigen woonplaats? . Wat hebben jullie gedaan vandaag? . #gezin #zondag #gezinsuitje #park #wandelen #speeltuin #herfst #liefde #moeders #vaders #ouders #weekend #mama #mamacoach #geenrozewolk #ppd #moederschap #open #toenkreegikweerlucht #boek #thisispostpartum #auteur #mom #momlife #momsofinstagram #author #therapeut #moedercoach #amersfoort #utrecht

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This Is Post Partum . My third baby, my pride and joy! . I still can’t believe how much publicity and suppor my book is getting! . My book is for all the moms and dads who are in need for some support after the birth. . I talk about all things post partum: sex, your relationship, sefcare and a lot more. . Het uitkomen van mijn internationale boek is zo’n enorme droom die is uitgekomen. . Ik krijg zoveel berichtjes, reacties en steun voor mijn boek! Ik voel me overweldigd en dankbaar dat ik dit allemaal mag meemaken! . Ben je of ken je een moeder die wel wat steun kan gebruiken? Je kan mijn boeken (dus ook de Nederlandse “Toen kreeg ik weer lucht”), bestellen via de link in mijn bio! . #boek #toenkreegikweerlucht #thisispostpartum #auteur #therapeut #ppd #geenrozewolk #nadebevalling #open #eerlijk #moederschap #bookstagram #postpartumhealth #mothers #mom #momlife #notsoperfectmom #lowerthebar #keepitreal #motherhood #therapist #author #momcoach #linkinbio #book #mentalhealth #zwanger #pregnancy #prenataledepressie #postnataledepressie

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee