Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Dit zijn de 7 meest voorkomende uitspraken over het moederschap’

#geenrozewolk: ‘Dit zijn de 7 meest voorkomende uitspraken over het moederschap’

#geenrozewolk: ‘Dit zijn de 7 meest voorkomende uitspraken over het moederschap’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week belicht ze de zeven meest voorkomende uitspraken over het moederschap.

Meest voorkomende uitspraken moederschap

“Moeder worden vraagt veel van jou als vrouw. Ineens staat je hele wereld op zijn kop en draait alles om je baby. In mijn praktijk zie en spreek ik veel moeders die na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Zij vinden moeder zijn soms erg zwaar. Maar ook de mama’s die wél op een roze wolk zitten na de bevalling, vinden het moederschap soms heel ingewikkeld. Hieronder lees je de zeven meest voorkomende quotes over het moederschap.”

1. ‘Ik wist niet dat slaapgebrek zo zwaar zou zijn’

“Veel mama’s die ik spreek, vinden niet slapen zwaarst aan het moederschap. Niemand kan je hier ook op voorbereiden; dit is iets waar alle moeders doorheen moeten en voor de meesten is dit enorm aanpoten. Weet dat je ooit weer gaat slapen, lieve mama!”

2. ‘Waarom is moeder zijn zo zwaar? Hoe doen die andere moeders dit allemaal?’

“Oké, dit zijn er eigenlijk twee, maar deze gaan vrijwel altijd hand in hand. Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig, want dit is voor elke moeder anders. Op het moment dat je moeder bent geworden, verandert er zo veel. Ineens heb je die enorme verantwoordelijkheid voor je kindje(s), je slaapt bar weinig en daarnaast gieren de hormonen door je lijf. Je staat vrijwel altijd aan, dus er is weinig tijd om even rust te pakken en op te laden. Logisch dat je dit zwaar vindt.”

3. ‘Steeds als ik door mijn social media scroll, zie ik van die perfecte moeders die het allemaal moeiteloos af lijken te gaan. Hierdoor heb ik constant het gevoel dat ik faal als mama’

“Het is inherent aan de tijd waarin we leven. We zitten allemaal heel veel op social media en door de pandemie zitten we meer binnen dan ooit. Dus die telefoon roept en zodra je Instagram opent, komen ze weer voorbij: de zogenaamde insta perfect moms. Maar niks is minder waar. Deze moeders hebben ook hun struggles en moeilijkheden te verwerken in het leven. Alleen: dat laten ze niet zien op social media. Die ruzie met je partner of die doorgelekte tampon zie je niet op social. Wees je hier bewust van. Het is een momentopname, meer niet.”

3. ‘Ik voel me soms zo eenzaam’

“Dit is iets wat moeders heel moeilijk vinden om te delen. Want ‘ik heb toch net een kindje gekregen? Waarom zou ik me dan eenzaam voelen?’ Toch is het helemaal niet gek dat je dit soms zo ervaart. Je zit veel thuis met je baby, terwijl de rest van de wereld gewoon verder gaat. Je partner is weer aan het werk en veel moeders missen hun oude leven, afspreken met vriendinnen of bezoekjes. Ook negatieve gedachten over je kindje en het moederschap kunnen eenzaamheid in de hand werken. Hierover meer in de volgende quote over het moederschap.”

5. ‘Ik heb soms zulke enge gedachten over mijn kindje. Die durf ik met niemand te delen’

“Deze quote gaat over intrusies. Dit zijn gedachten waar moeders zich vaak enorm voor schamen. Ik had ze zelf ook toen ik net moeder was geworden. Zo zag ik levendig voor me hoe ik mijn baby voor een vrachtauto duwde of neerstak met een mes. Doodeng vond ik het. Door therapie leerde ik dat deze intrusies niks zeggen over wie ik ben als moeder en dat deze gedachten mij niet definiëren. Intrusies zijn denk ik het grootste taboe in het moederschap. Heb je hier ook last van? Zoek dan zo snel mogelijk hulp en blijf hier niet alleen mee rondlopen. Dit vergroot je isolement en de niet zo roze wolk namelijk enorm.”

6. ‘Elke keer als ik denk dat ik het moederschap door lijk te hebben, doet mijn kindje iets totaal anders en dan snap ik er weer helemaal niks van’

“Je kleintje is geen robot, die doet (net als jij) elke dag weer iets anders. Het enige wat je kan doen is stabiliteit, regelmaat en een routine bieden. Je kindje zal hierbinnen zijn of haar eigen weg volgen en dat is helemaal prima. Het vraagt veel van je flexibiliteit, dat weet ik. Het moederschap is eigenlijk elke dag opnieuw het wiel uitvinden. Zo was het niet alleen voor jou en mij, maar ook voor vele andere moeders.”

7. ‘Soms denk ik wel eens: waar ben ik aan begonnen? We hadden zo’n leuk leven voor ik mama werd’

“Ook dit is een enorm taboe binnen het moederschap: spijt hebben van je kindje. Bij sommige moeders verdwijnt dit gevoel vanzelf weer, andere moeten hier keihard voor knokken. Het is heel begrijpelijk dat je je oude leven soms enorm mist. Het moederschap is soms gewoon zwaar en dan mis je die oude tijd waarin je onbezorgd de stad in kon gaan of tot laat kon dansen en feesten. Het is allemaal volkomen normaal. Weet dat veel moeders hier doorheen gaan en je hier zeker niet alleen in bent.”

Wil je hulp?

“Lees je bovenstaande en denk je: ik worstel hier al maanden mee? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Slaaptekort? Het woord moe komt van moeder’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)