Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom ben ik zo onzeker als moeder en anderen niet?’

#geenrozewolk: ‘Waarom ben ik zo onzeker als moeder en anderen niet?’

Column
#geenrozewolk: ‘Waarom ben ik zo onzeker als moeder en anderen niet?’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot vrouwen die zich onzeker voelen als moeder.

Onzeker als moeder

“We leven in een van de meest bizarre tijden ooit. De coronacrisis leek even wat minder grip te hebben op onze maatschappij, maar met de meest recente ontwikkelingen, stijgen de cijfers weer de pan uit. Ik hoor een hoop onzekerheid om me heen. Moeders die enorm worstelen met deze onzekerheid. Wat als deze semi lockdown niet werkt en we straks in een totale lockdown gaan? Wat als mijn eigen bedrijf omvalt of mijn partner zijn baan verliest? Het brengt enorm veel onzekerheden met zich mee.”

Het is vaak niet de realiteit

“Maar ook binnen het moederschap voelen veel mama’s zich onzeker. Als je om je heen kijkt, in real life of op social media, lijkt het alsof andere moeders het allemaal ogenschijnlijk makkelijk af gaat. Veel moeders voelen zich dan te kort schieten of krijgen een gevoel van falen van binnen. Zo zonde, want die andere mama’s lijken het wellicht allemaal voor elkaar te hebben, maar schijn kan bedriegen. Wie weet heeft die ene moeder net een huilbui achter de rug, omdat ze zich heel rot voelt. Of misschien moeten die andere mama en haar partner elke maand de eindjes aan elkaar knopen en hebben ze veel stress omtrent de financiën binnen hun huishouden.”

Mensen hangen niet graag de vuile was buiten

“Dit portretteren mensen vaak niet op social media, dus dat krijg je niet te zien. Mijn oma zei altijd: ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’. En zo is het echt. Dus stop met jezelf te vergelijken met die andere moeders. Je weet simpelweg niet hoe het er daar achter de schermen aantoe gaat. Jezelf vergelijken met anderen zorgt er veelal voor dat jij als moeder aan het kortste eind trekt. Omdat je constant een gevoel van falen en onvrede ervaart. Dus probeer te kijken naar wat er in jouw leven wél goed gaat. Kijk naar de dingen waar je dankbaar voor bent en schrijf ze aan het einde van de dag op. Zo verschuif je de focus van naar wat er in jouw ogen allemaal mis gaat naar wat er eigenlijk allemaal goed gaat op een dag.”

Wat gaat er wel goed?

“Probeer ook elke dag te benoemen wat je zelf goed hebt gedaan die dag. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals: ik heb lekker gekookt vandaag of ik heb vandaag gesport. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn. Ook de kleine dingen tellen mee. Al die kleine dingen tezamen maken dat je progressie boekt. De niet zo roze-wolk-gedachten zijn vaak onbewust al dagen, soms weken en heel soms al maanden aan het sluimeren in je brein. Als je bovenstaande toepast, zorg je ervoor dat deze negatieve gedachten niet langer zoveel vat hebben op jou of op je leven als mama.”

Herken je dit en wil je hulp?

“Merk je dat je je vaak onzeker voelt en constant het gevoel het tekort te doen als moeder? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Er zijn soms van die momenten in het moederschap waarop je het even niet ziet zitten. Dit zijn meestal de momenten waarop de dingen niet zo gaan, zoals jij het graag had gewild. Of op de momenten waarop je door slaapgebrek, hormonen en weinig tijd voor jezelf het gevoel hebt dat je het niet meer kan handlen. Heel begrijpelijk, want als je net mama bent geworden, komt er enorm veel op je af. Maar ook als je kindjes wat ouder zijn, kan het moederschap je soms zwaar vallen. Veel moeders houden dit voor zichzelf, omdat ze niet willen klagen of niet als slechte moeder bestempeld willen worden. . Dit laatste weegt erg zwaar mee voor deze mama’s. Want zeg nou zelf, niemand vindt het leuk om om als ontaarde moeder neergezet te worden. Alleen door het verzwijgen van dit soort dingen, gaat het taboe er niet af en denken andere moeders dat zij de enige zijn die het moederschap soms zwaar vinden. Dus, is het belangrijk dat we hier meer open over gaan praten. Je mag het moederschap namelijk best zwaar vinden. Dat is volkomen normaal. Ik ken eigenlijk geen enkele mama die dit soort momenten niet heeft. Inclusief ondergetekende. . Als mijn peuter weer eens met spaghetti loopt te smijten tijdens het avondritueel en mijn oudste de mini courgette stukjes uit het eten plukt en zegt:”dit eet ik niet, want het is groen.” Terwijl ik net mijn stinkende best heb gedaan om een lekkere en gezonde maaltijd te maken. Denk je dat ik dan met een tevreden glimlach ontspannen aan tafel zit? Lees verder via de link in mijn bio! . #blog #mama #geenrozewolk #open #eerlijk #moederschap #zelfvertrouwen #moeders #kwetsbaarheid #mamacoach #therapeut #nadebevalling #ppd #angst #depressie #onzekerheid #mamablogger #mamablog #moedersvoormoeders #mom #momlife #momcoach #thisiapostpartum #momsofinstagram #momssupportingmoms #amsterdam #newyork #dubai #zwanger #zwangerschap . 📷 @anne_tb_photography

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee