Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Dit zijn de belangrijkste dingen die je leert als je net moeder bent geworden’

#geenrozewolk: ‘Dit zijn de belangrijkste dingen die je leert als je net moeder bent geworden’

Column
#geenrozewolk: ‘Dit zijn de belangrijkste dingen die je leert als je net moeder bent geworden’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week somt ze de belangrijkste lessen op die je leert als je net moeder bent geworden.

Net moeder geworden

“Als je net moeder bent geworden, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Van tevoren denk je dat dit vooral gaat over luiers verschonen, voeden en je baby in bad doen. In de werkelijkheid is het vaak toch net een tikkeltje anders. De enorme verandering die het moederschap met zich meebrengt, zorgt ervoor dat veel moeders (tijdelijk) even uit balans raken. Je bent ineens verantwoordelijk voor het kleine baby’tje dat in je armen ligt en dit gevoel kan soms heel overweldigend zijn voor nieuwbakken ouders. Daarnaast gieren de hormonen als kersverse moeder door je lijf en slaap je weinig. Logisch, dat die eerste periode dus enorm wennen is.”

Nieuwe dingen leren

“Als je net bevallen bent, leer je allerlei nieuwe dingen over jezelf. Dit zijn vaak aspecten waar je zelf van tevoren amper bij stil hebt gestaan. Hieronder lees je de vijf meest voorkomende dingen die je leert als je net moeder bent geworden.”

1. Je verandert na de bevalling in een multitasker pur sang

“Was je voorheen niet in staat om een agenda ordenen? Kon je vroeger niet fileparkeren met de muziek nog aan? Na de bevalling kan je ineens je kindje voeden, de telefoon beantwoorden en nog een enigszins zinnig gesprek voeren ook. Of je baby verschonen, terwijl je een voice-app inspreekt en nog gevat uit de hoek komt ook. Dit alles tegelijk dus. Het is bijna een wonder te noemen. Bijna.”

2. De gedachte: ‘hoe doen andere moeders dit?’ of ‘ik kan dit niet’ wordt een van je trouwe metgezellen

“Of het nu gaat om de dagelijkse beslommeringen omtrent je kindje of het combineren van huishouden, boodschappen, kraambezoek en de zorg voor je kindje. Het zijn de beruchte ballen die je hoog moet zien te houden als mama. Bijna elke moeder die ik zie in mijn praktijk heeft hier moeite mee. Heel begrijpelijk, want het is nogal wat. Je moet zoveel dingen zien te onthouden, regelen of bewerkstelligen zo net na de bevalling. Het is nogal wat.”

3. Perfectionisme is de nagel aan je doodskist

“Ik ken zoveel moeders die dagelijks het gevoel hebben te falen. De lat ligt vaak veel te hoog bij nieuwbakken moeders. Het huis moet aan kant, je moet na zes weken weer in je skinny jeans passen en je moet er elke dag tiptop verzorgd uitzien. In de tijd waarin we leven, vergelijken veel moeders zichzelf met andere mama’s. Zowel in real life als op social media. Alleen is dat niet de werkelijkheid, lieve moeders. Die zogenaamde perfect insta mom gaat echt niet haar ondergepoepte baby op Instagram zetten. Of vertellen dat zij en haar partner gisteravond nog een hevige ruzie gehad hebben. Dus onthoud alsjeblieft: het gras lijkt wellicht groener aan de overkant, maar dat is waarschijnlijk zo omdat het nep is. Leg de lat een stuk lager voor jezelf en wees lief voor jezelf. Lukt het vandaag niet? Morgen weer een dag!”

4. Je geheugen is een grote gatenkaas

“Je kan nog amper iets lezen, laat staan onthouden. Dit komt doordat je cognitieve functies tijdelijk afnemen. Bij de niet-zo-roze-wolkmoeders is dit vaak nog erger. Ik weet nog dat ik na de bevalling tien keer achterop een verpakking heb gelezen hoe het gerecht klaargemaakt moest worden. Ik bleef maar lezen en uiteindelijk heb ik het opgegeven en het maar gewoon op gevoel gedaan. Het was, zoals je begrijpt, een enorm succes. De dag erna bestelden we pizza… Geef het de tijd, ooit ga je weer functioneren zoals voor de bevalling. Je geheugen wordt wellicht niet meer zo denderend als voordat je zwanger bent, maar een kniesoor die daarop let. Het komt echt weer goed.”

5. Naar buiten gaan valt écht mee

“Veel mama’s vinden het spannend om naar buiten te gaan met hun baby uit angst dat hun kindje gaat huilen. En dus blijven ze vaak thuis en wordt hun wereld steeds kleiner. Als je toch de stoute schoenen aantrekt en naar buiten gaat, zal je merken dat je kindje weliswaar wel eens gaat huilen, maar dat niemand daar van op of omkijkt. Baby’s huilen nu eenmaal, dat hoort erbij. Dus probeer jezelf elke dag te motiveren om in elk geval een blokje om te gaan met je baby. Dat is motiverend voor de endorfines die dan gaan stromen en voor een goed dag- en nachtritme. De volgende stap is een boodschap doen bij de supermarkt. En zo bouw je het steeds wat verder uit. Je hoeft dit niet allemaal in één keer te kunnen. Het is logisch dat jullie beiden aan de nieuwe situatie moeten wennen. Je baby aan het leven hier op aarde en jij in je nieuwe rol als moeder. Dat is volkomen normaal, lieve mama’s!”

Zit je niet lekker in je vel?

“Lees je bovenstaande en merk je dat je na de bevalling onzeker bent of niet lekker in je vel zit? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen om met meer zelfvertrouwen in het moederschap te staan zodat je je weer fijn en positief voelt.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als je zwanger bent maar de roze wolk maar niet kunt vinden’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

✨ Last week I did a golden hour photoshoot with the lovely @laloesfotografie ✨ . Ot was cloudy all day and when we drove up to the woods, all of a sudden the sun came through . I’m so happy with these photos! We will use them for my book tour in Dubai next month. . Ik ben zo blij met deze foto! Ik vind het zo knap dat Marlous me op zo’n mooie wijzexheeft vast weten te leggen. . Dat licht! Zo mooi! Wat vinden jullie van de eerste foto uit deze serie? . #photoshoot #goldenhour #photography #sunset #author #thisispostpartum #therapist #postpartum #mentalhealth #awareness #book #parents #postpartumhealth #booktour #dubai #moederschap #mom #momlife #momsofinstagram #momssupportingmoms #love #photooftheday #moedercoach #moeders #motherhood #motherhoodunderstood #nadebevalling #mamacoach #mama #geenrozewolk

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee