Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Eenzaamheid onder moeders komt vaker voor dan je denkt’

#geenrozewolk: ‘Eenzaamheid onder moeders komt vaker voor dan je denkt’

Column
#geenrozewolk: ‘Eenzaamheid onder moeders komt vaker voor dan je denkt’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze over eenzaamheid onder moeders.

Ander leven

“Als je net moeder bent geworden, kan je leven er ineens heel anders uitzien. Was je vroeger de kroegtijger die elke week tot laat in de kroonluchters hing, zit je nu met dubbele zoogcompressen op de bank en je tepelkloven in te smeren. Het contrast kan niet groter zijn, denk ik.”

Eenzaamheid onder moeders

“De eerste periode na de zwangerschap is er een vol ups en downs. Het ene moment word je verzwolgen door de liefde die je voelt voor je kindje. Het andere moment huil je onafgebroken, omdat je je totaal niet meer als je oude zelf voelt. Dat klopt ook, je bent ook niet meer de oude ik. Je bent mama geworden, dat is een life changing proces. Logisch dat je hier enorm aan moet wennen. Soms is dit alles heel vermoeiend en voelt het alsof niemand je echt begrijpt. Daar begint het gevoel van eenzaamheid meestal al. Tel daar bij op dat steeds meer vrouwen op latere leeftijd pas voor kinderen kiezen. Hierdoor hebben veel jonge of eerste moeders weinig aanspreekpunten in hun nabije omgeving om even fijn tegen aan te praten. Vroeger deden vrouwen dat dan bij hun moeders, maar die hebben tegenwoordig ook allemaal een baan en een druk leven. Kortom: het gevoel van eenzaamheid wordt van alle kanten gevoed.”

Zonde!

“Heel erg zonde eigenlijk, als je het mij vraagt. Want juist het delen met andere moeders kan zo helend en fijn zijn. Je kan even lekker spuien bij die vriendin wier leven ook alleen maar bestaat uit poepluiers, geen slaap en een allesverzengende bezorgdheid of je het allemaal wel goed doet. Zij ervaart die eenzaamheid ook, net als jij. Maar ook de fijne, mooie momenten wil je delen. Tot in den treuren. En eerlijk is eerlijk, je kinderloze vriendinnen zijn daar op een gegeven moment toch echt wel over uitgepraat. Dus zij haken af, na foto of schattige anekdote nummer driehonderdzeventig. Wat ook te begrijpen is, want om het moederschap volledig te kunnen begrijpen, moet je het zelf echt ervaren.”

Steeds groter probleem

“Eenzaamheid onder moeders is daarom een groter probleem aan het worden en zeker nu temidden van de coronacrisis. Veel moeders (en ook vaders) hebben een enorme behoefte om van zich af te praten en te zeggen wat ze op hun hart hebben. De mooie, maar ook de minder fijne emoties en gedachten die ze ervaren. Maar ze kunnen vaak bij één enkele vriendin of bij tijd en wijle hun moeder terecht. Dat is meestal niet genoeg voor deze moeders.”

Connectie maken

“Om deze reden ben ik de groepsbijeenkomsten gestart bij Frou Frou Begeleiding en ik wil deze bijeenkomsten binnenkort via Zoom gaan aanbieden, om meer moeders met elkaar te kunnen verbinden midden in deze pandemie. Laten we met zijn allen de eenzaamheid onder onder moeders proberen te verdrijven en meer connectie met elkaar te maken. Bij mij kunnen alle moeders terecht voor het delen van hun anekdotes, emoties en vragen. Of je nu één kleintje hebt of een groot gezin. Of je nu geen roze wolk ervaart of gewoonweg even je hart wil luchten.”

Meedoen?

“Je kan je vanaf nu aanmelden voor deze groepssessies, via info@froufroubegeleiding.nl. Deze zijn vijftien euro per sessie en duren een uur. Hier mag elke mama aansluiten, of je nu een of meerdere kindjes hebt. Of je nu tieners hebt of pasgeboren kindjes, het mag allemaal. In een oprechte, authentieke en veilige omgeving kan je tijdens deze Zoom-sessie vertellen hoe je het moederschap nu echt ervaart. Zonder filter en zonder gêne kan je je verhaal kwijt. Ik begeleid jullie en zorg ervoor dat je niet langer die eenzaamheid voelt. Want als ik eerlijk ben, vond ik dat eenzame gevoel één van de ergste dingen aan het kersverse moederschap. Dus, schroom niet en meld je aan voor de groepsbijeenkomst via Zoom. Ik hoop jullie snel te mogen ontmoeten!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Waarom ben ik zo onzeker als moeder en anderen niet?

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This Is Post Partum, my book, my dream, my ultimate mission in life! . I want to help as many moms our there as I possibly can . Because motherhood is raw, beautiful, hard and amazing. All at the same time! . And all moms need support in that intense period in their lives. . Mijn boeken “Toen kreeg ik weer lucht” en “This Is Post Partum” heb ik geschreven om moeders te helpen die tijdens of na de zwangerschap niet op een roze wolk zitten. . Ben jij of ken jij een moeder die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Bestel dan mijn boek vi de link in mijn bio! . #thisispostpartum #book #mothers #motherhood #mom #momlife #momsofinstagram #momssupportingmoms #mum #mumsnet #mumstheword #notsoperfectmom #mama #mamacoach #geenrozewolk #mindfulmama #mamainbalans #moeders #ondersteuning #moedercoach #moedersvoormoeders #nadebevalling #ppd #zwanger #zwangerschap #prenataledepressie #postnataledepressie #toenkreegikweerlucht #auteur #therapeut

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee