Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Wanneer donkere gedachten na de bevalling de overhand hebben’

#geenrozewolk: ‘Wanneer donkere gedachten na de bevalling de overhand hebben’

Column
#geenrozewolk: ‘Wanneer donkere gedachten na de bevalling de overhand hebben’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot kersverse moeders bij wie donkere gedachten de overhand nemen na de bevalling.

Donkere gedachten bevalling

“Op het moment dat je als moeder in een postpartum depressie bent beland, dan kan je je maar moeilijk voorstellen dat er ooit weer licht gloort aan de horizon. Als je ergens onderin de put bungelt, is het lichtpunt nog nooit zo ver weg geweest. Dus is het zaak dat je hulp zoekt. Want in je eentje zo’n depressie aangaan, is eigenlijk niet te doen. Ten eerste verergeren je klachten en gaan je donkere gedachten en emoties met rasse schreden vooruit. Daarnaast werk je eenzaamheid en isolatie in de hand. Als je vervolgens je gedachtes niet durft te delen en je je depressie voor de buitenwereld verbergt, zal je je als moeder erg geïsoleerd en alleen voelen. Dit verergert de depressie vervolgens weer en zo beland je in een negatieve spiraal, waar je moeilijk alleen uit kunt komen.”

Maanden alleen rondgelopen

“De meeste moeders die ik zie in mijn praktijk, hebben er maanden over gedaan om de eerste stap richting hulp te zetten. Sommige hebben een poging gedaan, maar kregen geen of de verkeerde hulp. Uitspraken van huisartsen, consultatiebureaus of andere hulp professionals als: ‘Tja, alle nieuwbakken moeders hebben het zwaar’ of: ‘Ach, alle baby’s huilen nu eenmaal veel’. Ze zijn niet op twee handen te tellen. Ik vind dit soort uitspraken onbegrijpelijk. Dan heeft deze depressieve moeder eindelijk de moed gehad om het tegen iemand te uiten en wordt haar gevoel totaal niet serieus genomen. Vervolgens keert deze moeder totaal ontmoedigd huiswaarts en durft ze het een volgende keer veel minder makkelijk open te gooien. Want wie gaat er na zo’n deceptie nog moedig haar verhaal zitten vertellen?”

Schuldgevoel XXL

“Als de moeders die ik zie in mijn praktijk dan eindelijk die eerste stap hebben genomen om uit hun depressie te komen, schamen ze zich zo voor hun donkere gedachten en gevoelens, dat ze die maar mondjesmaat durven te vertellen. Het schuldgevoel overheerst zo enorm, dat ze zich afvragen of ze wel een goede moeder zijn. Ze voelen zich verloren. De depressie heeft hen totaal overgenomen. Stukje bij beetje, als een sluipschutter. Voordat je het doorhebt, zit je er middenin en is er niks wat je daar tegen had kunnen doen. Als je bovenstaande herkent, lieve mama: weet dat je geen slechte moeder bent als je het moederschap niet altijd even leuk vindt. Dit mag er zijn en ooit gaat dit voorbij, echt!”

Een grijze donderwolk is geen keuze

“Een depressie overkomt je. Daar kies je niet voor. Het is geen kwestie van ‘even de schouders eronder zetten’ of ‘uit de slachtofferrol kruipen’. Niks van dit alles. Maar er is ook goed nieuws, want je kan er wel van alles aan doen om er vanaf te komen. Je kan met een coach of therapeut gaan praten die jou aanspreekt en bij wie jij een goed gevoel hebt. Daarnaast zijn er groepssessies met moeders die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Waar je steun kunt vinden en herkenning in deze moeilijke periode in je leven.”

‘Lieve mama: weet dat je geen slechte moeder bent als je het moederschap niet altijd even leuk vindt’

“Ik heb zelf een boek geschreven Toen kreeg ik weer lucht en de Engelse vertaling This Is Post Partum. Mijn boeken kunnen je helpen om uit het ergste dal te komen. Daarnaast biedt mindfulness vaak ook een grote uitkomst, als je een postpartum depressie hebt. Het is geen gezweef of geitenwollen-sokken-gebeuren. Het is juist enorm down to earth en heel praktisch. Je leert op een andere manier naar jezelf en het leven kijken en zal bewuster leren leven. Zodat je donkere gedachten eerder opspoort en kan laten gaan.”

Wil je hulp?

“Lieve mama: je hoeft deze grijze wolk niet in je eentje te overwinnen. Er is iemand die precies weet hoe jij je nu voelt. En ik kan je helpen! Met alles wat ik in me heb! Heb jij moeite om je donkere gedachten en emoties te handelen en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Eenzaamheid onder moeders komt vaker voor dan je denkt

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This Is Post Partum, my book, my dream, my ultimate mission in life! . I want to help as many moms our there as I possibly can . Because motherhood is raw, beautiful, hard and amazing. All at the same time! . And all moms need support in that intense period in their lives. . Mijn boeken “Toen kreeg ik weer lucht” en “This Is Post Partum” heb ik geschreven om moeders te helpen die tijdens of na de zwangerschap niet op een roze wolk zitten. . Ben jij of ken jij een moeder die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Bestel dan mijn boek vi de link in mijn bio! . #thisispostpartum #book #mothers #motherhood #mom #momlife #momsofinstagram #momssupportingmoms #mum #mumsnet #mumstheword #notsoperfectmom #mama #mamacoach #geenrozewolk #mindfulmama #mamainbalans #moeders #ondersteuning #moedercoach #moedersvoormoeders #nadebevalling #ppd #zwanger #zwangerschap #prenataledepressie #postnataledepressie #toenkreegikweerlucht #auteur #therapeut

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Throwback to when we visited Cape St Vincent in Portugal . How I miss these quality time moments with my family. . Back to school and back to work while I schrok through my holiday pics. . Wat lijkt Portugal alweer lang geleden. We zitten inmiddels allemaal weer in onze routine van school, werken en de dagelijkse beslommeringen. . Deze foto werd genomen met windkracht 369 en haar dat van iedereen in elkaars gezicht waaide. Hilarische taferelen:”wiens haar is dit?” . Ik word spontaan nostalgisch als ik naar deze foto’s kijk. . Hebben jullie dit ook wel eens? . #throwback #portugal #capestvincent #woei #memories #vacay #travel #wanderlust #travelgram #wandermom #travelwithkids #algarve #gezin #vakantie #qualitytime #mothers #parents #kidstravel #momtraveler #mama #mamacoach #geenrozewolk #ppd #nadebevalling #moeders #moedercoach #moederschap #momswithcameras #momssupportingmoms #motherhoodunderstood

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk) op

Shoppen is altijd een goed idee