Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom je niks moet (nee, écht niet) en alles mag’

#geenrozewolk: ‘Waarom je niks moet (nee, écht niet) en alles mag’

#geenrozewolk: ‘Waarom je niks moet (nee, écht niet) en alles mag’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week drukt ze alle vrouwen op het hart dat alles mag en niks moet.

‘Verplichtingen’

“Wellicht herken je het volgende. Je loopt op straat en ineens denk je: ik zou eigenlijk nog even de ramen moeten lappen voor de visite zometeen komt. Of je buurvrouw komt binnen terwijl je een taart staat te bakken en zegt: ‘nou, zo’n lekkere taart wil ik ook wel’ en prompt sta je diezelfde avond nog een creatie voor háár te bakken. Of je bent aan het werk en ineens bekruipt je de gedachte: ik ben al een week niet wezen sporten, ik ben ook zo lui. Ik moet NODIG weer even langs de gym. Om vervolgens tot 22.00 uur ’s avonds nog met gewichten in de weer te zijn, terwijl je al een week niet fatsoenlijk geslapen hebt en eigenlijk vroeg naar bed wilde. Herkenbaar?”

Als het van jezelf moet, hoeft het niet

“Wij vrouwen zijn er enorm goed in, om van alles te moeten. En daar mogen we weleens mee stoppen, als je het mij vraagt. Want van wie moet je al die dingen, zogenaamd? Juist! Van jezelf! Dus hoeft het dus helemaal niet. The end. Lucht op, hè? Het is niet nodig en het is ook nog eens heel onaardig van jezelf, om zoveel te eisen van jezelf. Natuurlijk is een hobby beoefenen, zoals een sport, hartstikke goed en fijn. En natuurlijk is het gezellig om wat mee te nemen naar die vriendin die jarig is. Maar ze kan ook gewoon een taart bestellen bij HEMA. Je hoeft helemaal niks, je mag alles. Dus begin daar eens mee: wil ik dit eigenlijk wel doen? Of kan dit eigenlijk wel op dit moment? Heb ik hier wel energie voor en heb ik het ervoor over?”

Essentiële vragen

“Dit zijn de essentiële vragen die je jezelf moet stellen. Want je kunt je energie maar een keer besteden. Het is net als met geld, ook dat kan je maar een keer uitgeven. Dus wees mild voor jezelf en kies bewust waar je je energie in stopt. Stop je dit in de buitenwereld of in jezelf? Geef je je hart en ziel aan die ene vriendin, die het misschien niet helemaal op waarde weet te schatten, of geef je het aan je gezin?”

Energietekort

“Natuurlijk is dit moeilijk, stoppen met moeten. Maar het is zo ontzettend belangrijk. Want van al dat moeten krijg je een energietekort, dat moeilijk aan te vullen is. Je krijgt er hoofdpijn van en een enorm onaangenaam gevoel. Dat ‘het is nooit helemaal af’-gevoel. Of het ‘ik zou dit beter moeten kunnen’-gevoel. Het is tijdrovend, energieslurpend en vooral: doodzonde! Want wie wil zich nu de hele tijd afvragen of je niet nog iets zou moeten doen? Helemaal niemand! Ga eens lekker op de bank zitten met een goed boek. Of zet Netflix aan en ga het zoveelste seizoen van je favoriete serie kijken, als je kindje(s) op bed liggen.”

Besteed je energie slim

“Je kunt je energie maar een keer besteden, dus besteed het slim. Aan dingen waar je ook weer energie van krijgt. Is dat van shoppen met je vriendin(nen)? Doen! Of krijg je bakken met energie van een lekkere hardloopsessie? Ga ervoor! Zolang jij er maar bewust voor kiest, er geen competitiedrang bij komt kijken en er echt blij van wordt! Niks meer en niks minder.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘De fijnste tips voor als je zwanger op vakantie gaat’

Herkenbaar?

“Wil jij ook stoppen met al het ‘gemoet’ en wil je meer tijd en energie voor jezelf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.