Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Wat als ik een slechte mama ben? (Spoiler alert: dat ben je niet!)’

#geenrozewolk: ‘Wat als ik een slechte mama ben? (Spoiler alert: dat ben je niet!)’

#geenrozewolk: ‘Wat als ik een slechte mama ben? (Spoiler alert: dat ben je niet!)’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot vrouwen die bang zijn dat ze een slechte moeder zijn.

Wat als ik een slechte moeder ben?

“Spoiler alert: dat ben je niet! Waarom? Omdat je het als moeder niet zo snel verkeerd doet. Ik weet dat dit niet altijd zo voelt, dus ik neem je even mee naar 2014. Zittend op de badkamervloer, huilend en wiegend met mijn armen om mijn knieën. Ik was inmiddels een paar maanden moeder en voelde me zo onzeker als mama. Ik vroeg me steeds af: hoe doen al die andere moeders dit? Het lijkt wel alsof iedereen een goede moeder is en ik worstel me door de dagen heen.”

‘Ik kan het moederschap amper aan’

“Veel moeders in mijn praktijk vertellen me dat ze het moederschap soms amper aankunnen. Niet omdat ze niet van hun kindje houden, maar omdat ze het gewoon heel zwaar vinden. De gebroken nachten, de rolverandering van vrouw naar moeder, de enorme verantwoordelijkheid die je voelt voor de zorg van je kindje. Tel daar de hormonale disbalans bij op en je hebt de poppen aan het dansen. De meeste moeders schamen zich enorm voor hun gedachten. ‘Ik moet wel een heel slechte moeder zijn, dat ik zo over het moederschap denk.’ Of: ‘Ik weet soms niet zo goed waar ik aan begonnen ben. Ik vind het zo moeilijk.’ Dit is een kleine greep uit de enorme reeks uitspraken die moeders mij vertellen. Deze mama’s hebben een paar dingen met elkaar gemeen. Ze leggen de lat vaak enorm hoog voor zichzelf, deze mama’s willen graag de controle houden over dingen en zijn ten derde enorm perfectionistisch aangelegd.”

‘Hoe liever jij bent voor jezelf, hoe leuker je leven als mama wordt’

“Als je dan een baby’tje krijgt, word je als mama enorm uitgedaagd in leren loslaten. Want, laten we eerlijk zijn: een kindje krijgen is loslaten 2.0. Je hebt ineens niks meer onder controle en de touwtjes moet je laten vieren. Iets wat voor de meesten van ons al lastig is, laat staan als je bovenstaande eigenschappen hebt. Ook ik had hier enorm veel last van toen ik net mama was geworden. Ik probeerde alles te controleren: ik hield me aan voedingsschema’s, las elk boek wat er te vinden was en googelde me suf. Ook fora afstruinen was een van mijn favoriete bezigheden. Ik had er een dagtaak aan, kan ik je vertellen. Nu, zoveel jaren en twee kindjes verder, heb ik een paar dingen geleerd en die wil ik graag met je delen.”

Géén slechte mama

“Allereerst: je bent geen slechte moeder als je het moederschap niet altijd leuk vindt. Dat is volkomen normaal, alleen praat bijna niemand erover en dat maakt het voor nieuwe moeders een enorm taboe-onderwerp. Ten tweede is controle willen hebben een vorm van schijnveiligheid. Het geeft je misschien even een impuls van zekerheid en ogenschijnlijke rust. Maar na tien minuten is die rush verdwenen en moet je weer wat anders van jezelf googelen, controleren of opzoeken om diezelfde ‘rust’ bij jezelf terug te vinden. En zo blijf je in dezelfde vicieuze cirkel ronddwalen als mama.”

Wees lief voor jezelf

“Mijn advies is: stop ermee. Het liefst vandaag nog. Je baby is geen robot en elk kindje is anders. Dus kijk naar jouw kindje en wat hij of zij nodig heeft. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, lieve mama. Je gooit bakken met energie het raam uit en die energie heb je nu juist zo hard nodig voor jezelf en je kindje. Last but not least: wees lief voor jezelf. Je doet je best en meer kun je niet doen als mama. Omarm jezelf met al je pluspunten en mindere kanten. Op het moment dat je onvoorwaardelijk van jezelf leert houden, verdwijnen de controledwang, de negatieve gedachten over jezelf en het moederschap ook steeds meer. Hoe liever jij bent voor jezelf, hoe leuker je leven als mama wordt. Echt waar!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘De transformatie van vrouw naar moeder verloopt voor elke mama anders’

Hulp nodig?

“Lees je bovenstaande en herken je jezelf hierin? Wil je kunnen genieten van je leven als mama zonder al die negatieve gedachten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)