Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom je als mama mag stoppen met concessies doen’

#geenrozewolk: ‘Waarom je als mama mag stoppen met concessies doen’

Column
#geenrozewolk: ‘Waarom je als mama mag stoppen met concessies doen’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week: waarom je als moeder mag stoppen met concessies doen.

Als moeder stoppen met concessies doen

“Als vrouw, als moeder komt er dagelijks een hoop op je af en doe je veel concessies. Je runt je gezinsleven, je werkt part- of fulltime. Ondertussen sport je er nog bij, want je wil er wel goed uitzien en fit blijven. Daarnaast heb je ook nog een sociaal leven te onderhouden, en moet je er ook nog een heet en stomend seksleven op na houden. Kortom: the pressure is on! Niet gek dus, dat je vaak concessies doet omtrent allerlei zaken. Want al die ballen hoog houden, is simpelweg niet haalbaar. Vaak lever jij als moeder zelf het meeste in, als het op tijd voor jezelf aankomt.”

Hoe vaak doe jij concessies?

“Je bent je er misschien niet bewust van, maar ga maar eens na: hoe vaak doe jij concessies? Hoe vaak heb jij in het weekend een dag(deel) voor jezelf? Hoe vaak kan jij ’s avonds rustig op de bank zitten met een serie of goed boek? Je kindje(s) moet(en) naar bed, de was moet nog gevouwen, er moet gekookt worden, afgewassen (of de vaatwasser inruimen), je huis moet nog even aan kant en voor je het weet is het 23.00 uur en kachel je in op de bank. In de weekenden word je vaak opgeslokt door sociale activiteiten. Die, hou me ten goede, ook hartstikke leuk zijn. Je vliegt alleen van sportschool naar playdate, naar verjaardag en weer terug. Dus er blijft weinig tijd voor jezelf over. Een enkele keer is zo’n weekend natuurlijk helemaal niet erg, maar ik hoor steeds vaker van cliënten dat ze eigenlijk amper aan zichzelf toekomen. Nu, door de huidige coronamaatregelen, is dit minder aan de orde. Maar de live dates worden vervangen door Zoom-borrels of diners via Houseparty.”

In de overlevingsstand

“Veel moeders staan in de overlevingsstand en vaak zonder dat ze dit zelf doorhebben. ‘Ja, maar ik vind mijn werk zo leuk! Ik krijg daar juist energie van!’ Of: ‘Ik vind het helemaal niet erg om een thuisblijfmoeder te zijn, want ik spendeer extra veel quality time met mijn kindje(s). Daar ben ik juist heel dankbaar voor.’ Dit zijn veel gehoorde uitspraken van moeders die ik zie in mijn praktijk. Als ik dan doorvraag, komt vaak naar voren dat ze toch wel erg slecht slapen, veel piekeren en zich vaak oververmoeid voelen.”

‘Om een goede moeder te zijn, moet je ook goed voor jezelf zorgen’

“Hoe komt het, dat we als vrouw en als moeder, onszelf vaak zo wegcijferen? Waarom zijn wij vaak degene die concessies doen en niet de partners? Ik bedoel, het is 2020. Emancipatie galore, zou je denken! Ik denk dat dit komt doordat we er automatisch vanuit gaan dat het zo hoort. Omdat veel vrouwen denken dat ze zeuren als ze een keer een moment voor zichzelf willen. Want: ik wilde toch zo graag kinderen, so I need to suck it up. Maar is dat wel zo? Waarom zou jij degene zijn die constant concessies doet? Waarom zou je niet wat vaker aan je partner vragen of hij of zij ook een keer de nachtvoedingen doet? Waarom zou je partner in het weekend niet een keer thuis kunnen blijven, zodat jij met een vriendin kan afspreken?”

Weinig tijd voor jezelf

“Ik denk dat moeders vandaag de dag te weinig tijd nemen om aan zichzelf toe te komen en ze hierdoor sneller opgebrand raken. Natuurlijk is het niet overal zo en zijn er ook gezinnen waar de taakverdeling beter geregeld is. Maar over het algemeen komt het meeste toch op de mama’s neer. En deze moeders raken uitgeput. Uitgeput, van alle concessies die ze doen en de offers die ze maken. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je jezelf op één zet. Want als jij dit niet doet, wie dan wel? Stel duidelijke grenzen en vraag jezelf af: kan ik dit wel en nog belangrijker: wil ik dit eigenlijk wel? Als het antwoord nee is, doe het dan ook niet.”

Luister naar je onderbuikgevoel

“Luister naar je gevoel als je merkt dat je opgebrand raakt, dat je te veel spanning ervaart of al maanden slecht slaapt. Je hebt dit gevoel niet voor niets. Plan die ene avond van de week vrij voor jezelf. Ga iets doen waar je energie van krijgt, hoe moe je ook ben door al het gepieker ‘s nachts en de slapeloze nachten. Opladen is zo ontzettend belangrijk en dat doe je niet door avond aan avond op de bank te zitten of als een dolle door het huis te rennen om alles spic en span te krijgen. Wees lief voor jezelf, want dat is het enige wat er toe doet!”

Balans

“Uiteindelijk gaat het allemaal om balans. De ene dag zal je het drukker hebben dan de andere. De ene week beweeg je meer en de andere week ben je meer thuis aan het cocoonen. De ene week spendeer je veel tijd aan werk en je gezin. Maar laat er dan in de week die volgt meer tijd voor jezelf zijn. Als jij de balans bewaakt van je leven, zal je merken dat je je energie weer op peil krijgt. Dat de motor weer voldoende brandstof heeft om door te gaan. Om een goede moeder te zijn, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Dat is niet egoïstisch, dat is evident! Het is net als in het vliegtuig. De bemanning benadrukt met klem: ‘in het geval van een noodlanding, zet dan eerst het zuurstofmasker op bij uzelf en dan pas bij uw kinderen’. I rest my case.”

Herken je bovenstaande?

“Merk je dat de balans in jouw leven al maanden zoek is en dat je snakt naar verandering? Wil je weer lekker in je vel komen te zitten en weer bruisen van energie? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan meer balans in je leven, want dat verdien je.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als je als mama steeds bang bent’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee