Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Hoe de lat lager leggen je leven makkelijker maakt’

#geenrozewolk: ‘Hoe de lat lager leggen je leven makkelijker maakt’

Column
#geenrozewolk: ‘Hoe de lat lager leggen je leven makkelijker maakt’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze over hoe de lat lager leggen het leven makkelijker kan maken.

Loslaten

“Veel moeders die in mijn praktijk komen hebben één ding met elkaar gemeen: ze leggen de lat te hoog voor zichzelf. Bij alles wat ze ondernemen of denken binnen het moederschap, streven ze naar perfectie. Zonde, want het is onmogelijk om altijd alles perfect te kunnen doen. Er is niet een manier om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren waarop je een goede moeder kunt zijn. Goed, dus. Want goed is goed genoeg.”

Tot in de puntjes geregeld

“Ik was ook zo’n moeder die alles tot in de puntjes geregeld wilde hebben, graag de touwtjes in handen hield en die er alles aan deed om die perfecte moeder te zijn. Ik scrolde door mijn Instagramfeed heen en kreeg teleurstelling na teleurstelling te verwerken. Die teleurstelling ging over niemand anders dan over mezelf. Want: waarom had ik niet zo’n Pinterest-waardig huis en waarom zagen mijn kinderen er niet altijd zo mooi gestyled uit? Wat ik me toentertijd niet realiseerde was dat ik naar een momentopname van iemand zat te kijken. Een simpel shot uit een dag die 24 uur duurt.”

De echtelijke ruzies zie je niet op social

“Laten we eerlijk zijn, de meeste moeders posten niet over hun echtelijke ruzies of hoe ze na drie jaar nog niet in hun oude skinny jeans passen. Of hoe onzeker ze zich voelen als moeder en welke negatieve emoties daarbij komen kijken. Jammer, want juist dat is wat nieuwe moeders moeten zien. We klooien allemaal maar wat aan als mama’s. En het wordt tijd dat alle moeders dit weten. Of je nu tieners hebt of een klein baby’tje. Of je vijf kinderen hebt of een. Het maakt niks uit, alle moeders verdienen het om te weten dat de lat en stuk lager mag.”

Leg de lat zo laag mogelijk

“Zeker nu midden in deze lockdown is het belangrijk om de lat lager dan ooit te leggen. Er wordt simpelweg te veel van jou als moeder gevraagd op dit moment. De omstandigheden kunnen we helaas niet veranderen. Hoe jij ermee omgaat wel. Dus wees je allereerst bewust van het feit dat je vaak onmogelijke eisen aan jezelf stelt. Stap twee is om die perfectie te aanvaarden en los te laten. Je hoeft er niks mee. Je bent niet wat je denkt, dus laat het gaan. Hoe lager je de lat legt, des te meer successen je gaat behalen op een dag. Stel je voor dat je elke dag van jezelf een superfood-waardige maaltijd voor je kids moet bereiden. Halverwege het kookproces realiseer je je dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. Eenmaal aan tafel vinden je kinderen het ook nog eens niet lekker en voor je het weet, hangt de spaghetti tegen het plafond. Dat is dus disappointment central voor jou als moeder. Als je je nu de volgende keer eens voor zou nemen, om het wat minder perfect te doen. Door bijvoorbeeld een keer kant en klare pannenkoeken op tafel te zetten of een tosti. Kids blij en jij blij. Nee, dat hoeft natuurlijk niet elke avond. De belangrijkste boodschap hierbij is: give yourself a break.”

We klungelen allemaal maar wat aan

“Als je constant de lat sky high legt voor jezelf en je maar tot de helft komt als moeder, voel je constant de discrepantie tussen die twee. Hetgeen jij wilt en wat daadwerkelijk haalbaar is op een dag komt dan totaal niet overeen. De gedachten die je dan krijgt zijn bijvoorbeeld: zie je wel, ik doe het niet goed, ik faal, ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goede moeder etc. En niemand, ik herhaal niemand, gaat goed op dit soort gedachten en de daarbij behorende emoties. Dus hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en fijner je leven wordt. Al die andere moeders doen ook maar wat, geloof me. Inclusief ondergetekende.”

Wil je hulp?

“Lees je bovenstaande en merk je dat je eigen perfectionisme je de das om doet? Mail dan naar info@froufrounegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag zodat je weer lekkerder in je vel komt te zitten.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als je als moeder in een loyaliteitsconflict met jezelf belandt’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

Shoppen is altijd een goed idee