Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Hoe ga je als ouder om met onzekerheid rondom de naderende feestdagen?’

#geenrozewolk: ‘Hoe ga je als ouder om met onzekerheid rondom de naderende feestdagen?’

Column
#geenrozewolk: ‘Hoe ga je als ouder om met onzekerheid rondom de naderende feestdagen?’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week heeft ze het over de onzekerheid rondom de feestdagen die eraan komen.

Naderende feestdagen in coronatijden

“Sinterklaas is in het land en alles is anders dan anders. We konden niet naar de intocht, er zijn geen Sinterklaas-evenementen. Bij ons komt de Sint ook niet op schoolplein, zoals gewoonlijk. Het is allemaal anders dan je normaal gesproken gewend bent. De feestdagen staan voor de deur en iedereen kijkt reikhalzend uit naar duidelijkheid van onze regering. Mogen we met kerst straks weer bij onze familie aanschuiven, kunnen we weer uiteten in ons favo restaurant of wordt het toch een kerst thuis in intieme sfeer?”

Het houdt veel moeders bezig

“Ik merk dat de onzekerheid veel moeders bezig houdt. Ik zie, zowel in mijn praktijk als in onze directe omgeving, veel mensen die worstelen met alle restricties en onduidelijkheden. Veel ouders willen graag weten waar ze aan toe zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om het goed uit te kunnen leggen aan hun kindjes. Ik begrijp dat heel goed. Het geeft even een gevoel van veiligheid in onzekere tijden, als je weet wat er straks staat te gebeuren.”

Familie ver weg

“Daarnaast zie ik ook een hoop moeders met familie ver weg of in het buitenland. Beide moeten hun familie al ruim negen maanden missen en dat gaat niet in de koude kleren zitten. Uiteindelijk hebben we allemaal die warme knuffel nodig van onze geliefden. Logisch dus, dat veel mensen moeite hebben met hoe ze nu de feestdagen in gaan. Ik denk dat het belangrijk is om gehoor te geven aan die verlangens en ze er gewoon te laten zijn. Je hoeft er niet tegen te vechten of op de vlucht te gaan voor de bijbehorende negatieve gedachten en emoties. Het mag er allemaal gewoon zijn en het is volkomen begrijpelijk.”

Oudjaar met zijn tweetjes?

“Daarnaast is het belangrijk dat je accepteert dat je hier moeite mee hebt. Want deze pandemie is nogal wat. We hoeven het niet te dramatiseren, maar ook zeker niet te bagatelliseren. Het is gewoon ontzettend ruk, als je niet Sinterklaas, Kerst of Oud & Nieuw kan gaan vieren zoals je gewend bent. Ook wij bereiden ons voor op Oudjaarsavond met zijn tweetjes. Vind ik dat jammer? Natuurlijk! Maar ik weet ook dat het nu even niet anders kan, dus ga ik er het beste van maken.”

Kijk naar wat er wél kan

“En dat is denk ik de sleutel tot dit alles: accepteren dat het even niet anders is en het thuis zo gezellig mogelijk maken. Kijk naar wat er allemaal wel mogelijk is. Dat werkt positiviteit in de hand. Voor jou en je gezin is dit het allerfijnste, omdat je hiermee de lat ook meteen een stuk lager legt. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je geen uitbundige feestdagen hoeft te vieren, scheelt dit ook meteen veel stress. Geen zesgangendiners hoeven koken, geen stress over een mega glamoureuze kerstoutfit of op tijd reserveren voor je lievelingsrestaurant. Ik zet dit jaar m’n kliko nog buiten in mijn glitterjurk ;). Zonder gekheid, kijk met een milde blik naar jezelf. Het is een uitzonderlijke situatie, deze pandemie. Je moet nu roeien met de riemen die je hebt. Dus hoe liever jij bent voor jezelf, hoe makkelijker de komende periode wordt. En een stuk leuker.”

Wil je ondersteuning tijdens de feestdagen?

“Merk je dat je somber bent door de pandemie en enorm opziet tegen de feestdagen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als je na een postpartum depressie opnieuw zwanger bent’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

Shoppen is altijd een goed idee