Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als je als moeder in een loyaliteitsconflict met jezelf belandt’

#geenrozewolk: ‘Als je als moeder in een loyaliteitsconflict met jezelf belandt’

Column
#geenrozewolk: ‘Als je als moeder in een loyaliteitsconflict met jezelf belandt’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot moeders die in een loyaliteitsconflict met zichzelf zijn beland.

Loyaliteitsconflict met jezelf als moeder

“Als je zwanger bent, zie je om je heen bij andere moeders vaak hoe ‘het hoort’. Je scrolt door talloze instafeeds heen van bekende moeders of momfluencers en ziet daar de ene mooie waterbevalling of thuisbevalling na de andere. Je ziet voor je hoe je straks wiegend met je baby in de schommelstoel zit en hoe je geniet van het mama zijn en van je kindje. In je gedachten is het een grote roze wolk en daar hou je je als zwangere mama vaak aan vast.”

Alles loopt ineens

“Maar wat als het allemaal anders loopt? Je zo gewenste thuisbevalling met zoutlamp verandert in een ziekenhuisbevalling, Omdat de ontsluiting niet vordert, je kindje in nood is of omdat je placenta niet loskomt. Dit soort dingen kunnen gebeuren en hier kan je zelf niks aan doen. Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk, voelen zich hierdoor enorm schuldig. Deze moeders hebben voor hun gevoel gefaald, omdat ze de bevalling niet op eigen kracht konden doen of omdat ze een ruggenprik hebben gekregen.”

‘Een op de drie moeders zit niet op een roze wolk na de bevalling’

“Of: je zit na de bevalling helemaal niet op die roze wolk en je vindt het moederschap eigenlijk helemaal niet zo leuk als je verwacht en wellicht gehoopt had. Je vraagt je dagelijks af hoe al die andere mama’s het doen en waarom jij zo worstelt met het moederschap. Ook dit komt vaker voor dan je denkt. Een op de drie moeders zit namelijk niet op een roze wolk na de bevalling.”

Waar ging het mis?

“Al deze moeders hebben hetzelfde met elkaar gemeen: ze belanden in een negatieve spiraal en in een loyaliteitsconflict met zichzelf. Want je vraagt je steeds af waar het mis ging en hoe je het beter had kunnen doen. Onbewust herbeleef je de zwangerschap, je bevalling en de periode erna, keer op keer weer opnieuw. Veel mama’s vragen zich af hoe ze het anders aan hadden kunnen pakken en geven zichzelf de schuld als het niet is gelopen zoals zij het graag hadden gewild. Deze moeders balen omdat de thuisbevalling een ruggenprik werd en schamen zich hier soms voor. Of mama’s die borstvoeding wilden geven en waarbij het niet lukte. Om uiteindelijk met veel schuldgevoel en schaamte over te stappen op flesvoeding. Of de moeders die bevallen middels een (geplande) keizersnede en die hierdoor het gevoel hebben gefaald te hebben.”

Je bent meer dan je negatieve gedachten en emoties

“Lieve mama, je hoeft je niet te schamen voor dit alles. De dingen lopen vaak anders dan je denkt en je hebt niks verkeerd gedaan. Echt niet! Dit was geen keuze, het overkwam je gewoon. Want laten we wel wezen: als je kon kiezen, had je voor een heel ander scenario gekozen! Dan had je waarschijnlijk die roze wolk gekozen of een voorspoedige bevalling en een fijne kraamperiode gewenst. Helaas kan je dit niet beïnvloeden en loopt het zoals het loopt in het leven. Laten we het loyaliteitsconflict met onszelf stoppen en eens wat liever zijn voor onszelf. Je doet je best als moeder, meer kan je niet doen. Dat geldt voor zowel de zwangerschap als de periode erna. Je hoeft je niet te meten aan bekende moeders of momfluencers. Laat de negatieve gedachten en de bijbehorende emoties gaan. Je bent meer dan al die schaamte en al dat schuldgevoel! Jij bent goed, precies zoals je bent.”

Wil je graag hulp?

“Merk je dat je veel negatieve gedachten hebt door je zwangerschap of na de bevalling? Loop je vast in het moederschap en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

Shoppen is altijd een goed idee