Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘De vijf heftigste gedachten na de bevalling (én hoe je ermee omgaat)’

#geenrozewolk: ‘De vijf heftigste gedachten na de bevalling (én hoe je ermee omgaat)’

#geenrozewolk: ‘De vijf heftigste gedachten na de bevalling (én hoe je ermee omgaat)’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week bespreekt ze de meest heftige gedachten die je na een bevalling kunt hebben én deelt ze tips om ermee te dealen.

Gedachten na bevalling

“Moeders die net bevallen zijn, hebben soms de meest intense hersenspinsels. Ook de moeders die naar eigen zeggen wél op de roze wolk zitten. De periode na de bevalling is een van de meest intense periodes die een vrouw ooit zal doormaken in haar leven. Het is dan ook niet gek dat je wordt overstelpt met gedachten en emoties, waar je soms van kan schrikken. Het goede nieuws is: je hoeft er niet van te schrikken! Het is namelijk heel normaal dat je deze gedachten hebt. Hieronder volgen de vijf heftigste gedachten die een nieuwbakken moeder kan hebben na de bevalling.”

1. Ik had hier nooit aan moeten beginnen

“Veel moeders schrikken enorm van deze gedachte, omdat ze zich dan een slechte moeder voelen. Het tegendeel is waar: je bent geen slechte moeder als je dit denkt. Je hebt gewoon moeite met het moederschap en dat mag. Niemand verwacht van jou dat je het moederschap meteen helemaal fantastisch vindt, dus verwacht dit dan ook niet van jezelf.”

2. Ik kan dit helemaal niet!

“Als je net bevallen bent, komt er zo veel op je af dat je je afvraagt hoe andere moeders dit allemaal doen. Alle nieuwe dingen die je moet onthouden, een routine ontwikkelen met je baby en het slaapgebrek waardoor je amper nog functioneert. Natuurlijk voel je je dan weleens wanhopig en denk je: help, ik ben hier niet voor in de wieg gelegd! Geef het de tijd. Laat het allemaal gebeuren en op den duur ga je merken dat je sterker in je schoenen gaat staan.”

3. Ik ben de slechtste moeder ooit

“Heb je je kindje per ongeluk zonder gordels vastgemaakt achter in de auto? Heb je je baby in een onbewaakt ogenblik van de commode af laten rollen? Heb je je kindje te hete melk gegeven? Zie je voor je hoe je je kind voor de trein duwt? Dit laatste zijn intrusies, iets waar moeders amper over durven praten. Ik kan nog veel meer voorbeelden geven. Dit alles is heel vervelend, maar het overkomt ons allemaal. Dit maakt je geen slechte moeder! Stop met jezelf te veroordelen en wees lief voor jezelf.”

4. Waarom kan ik niet meer genieten van het moederschap?

“Dit is een veel gehoorde gedachte van moeders die ik zie in mijn praktijk. Het is meteen ook een heel abstracte vraag, want wat is genieten nu eigenlijk? Betekent dit dat je na de bevalling constant op een roze wolk moet zitten? Nee! Natuurlijk heb je die momenten dat je helemaal wegsmelt als je baby naar je lacht. Dat is een genietmoment pur sang. Maar die andere momenten waarop je er even geen snars aan vindt, mogen er net zo goed zijn. Accepteer dit van jezelf en laat het dan los.”

5. Krijg ik ooit mijn leven weer terug?

“Zo net na de bevalling voelt het alsof je leven is overgenomen door je kindje(s) en alsof alles om hen draait. Je cijfert jezelf helemaal weg en vergeet eigenlijk totaal wie je was voordat je ooit moeder werd. Dat is heel begrijpelijk. Natuurlijk krijg je je leven weer terug, het vergt alleen tijd en planning. Zorg voor een dag(deel) in de week waarop je iets kan doen wat je helemaal zelf in kan richten. Naar de kapper, lunchen met een vriendin of naar de sauna. Alles mag, als jij er maar blij van wordt. Op dit soort momenten, zonder de enorme verantwoordelijkheid voor je kindje(s), laad je helemaal op. Dit is zo ontzettend belangrijk!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Waarom je niks moet (nee, écht niet) en alles mag’

Wil je hulp?

“Heb je het gevoel dat de heftige gedachten je volledig in beslag nemen en dat je niet meer uit de draaikolk van negatieve gedachten en emoties komt? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen maken we een plan om je hier doorheen te helpen.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.