Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Het is oké om geen om geen oermoeder te zijn’

#geenrozewolk: ‘Het is oké om geen om geen oermoeder te zijn’

#geenrozewolk: ‘Het is oké om geen om geen oermoeder te zijn’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week benadrukt ze dat het oké is als je géén oermoeder bent.

Geen oermoeder

“Voor sommige moeders komt het moederschap als verrassing, voor andere mama’s komt het moederschap geheel gepland. Ze zijn de zogeheten ‘oermoeder’. Ze dromen er als klein meisje al van hoe het is om mama te zijn. Ze oefenen met hun pop en verzorgen deze. Ze kleden hun Barbies aan en uit, borstelen hun haren, etc. Ik propte als mini-oermoeder zelfs al leverworst in de mond van mijn pop. Ik dacht dat ik zo’n oermoeder zou worden, omdat ik er al mijn hele leven van droomde om moeder te worden. Ik wilde niks liever.”

“Maar er zijn ook moeders die dit niet hebben. Die zich alles behalve een oermoeder voelen. De vrouwen die een kind krijgen omdat het naar eigen zeggen ‘moet’. Die de opgelegde druk van de maatschappij zo intens ervaren, dat ze besluiten om ‘toch maar een kind te krijgen’. Of moeders die per ongeluk zwanger raken en er geen raad mee weten. Die geen verbintenis voelen met het kindje dat in hun buik groeit en als het eenmaal geboren is, geen idee hebben wat ze ermee aan moeten. Of de moeders die al jaren in een fertiliteitstraject zitten, na jaren eindelijk zwanger worden en er na de bevalling alles behalve van kunnen genieten. Omdat ze het moederschap zwaar vinden of omdat de roze wolk nergens te bekennen is.”

‘Het feit dat je je geen oermoeder voelt, wil niet zeggen dat je er geen een kunt worden’

“Dit zijn geen futiliteiten en hier moet naar mijn idee meer aandacht aan besteed worden. Want ook deze non-oermoeders zijn natuurlijk goede moeders. Ook deze moeders, die geen idee hebben hoe om te gaan met het moederschap, doen a hell of a job. Want als iets niet natuurlijk komt, moet je het jezelf aanleren. En wat is er nu moeilijker dan jezelf de rol van moeder ‘aanleren’ als het je allemaal niet zomaar aan komt waaien? Zelfs de doorgewinterde oermoeders die ik zie in de praktijk, vinden dit lastig. Laat staan als je geen idee hebt wat je met je baby en later opgroeiende kinderen aan moet.”

‘Kijk naar wat er op een dag wél goed ging en schrijf dit desnoods op’

“Ik bleek zelf ook geen oermoeder te zijn. Ik vond dit toentertijd enorm confronterend. Het moederschap viel me tegen en het ging me helemaal niet zo natuurlijk af. Mijn intuïtie was in geen velden of wegen te bekennen en ik heb me ook regelmatig afgevraagd waar ik aan was begonnen. Dat doen oermoeders niet toch… of toch wel? Ik denk dat als je jezelf geen oermoeder voelt, dit niet meteen hoeft te betekenen dat je geen oermoeder bént. Het is eigenlijk het verhaal van nature versus nurture. Het feit dat je je geen oermoeder voelt, wil niet zeggen dat je er geen een kunt worden. Of dit nu je doel is of niet, maar dat vind ik een ander punt ter discussie.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘De vijf meest voorkomende uitdagingen in het moederschap’

“Je kan je innerlijke oermoeder aanboren door dichtbij jezelf te blijven. Zoek naar dingen die bevestigen dat je het bent, in plaats van de nadruk te leggen op wat je allemaal niet kan of voelt. Probeer de focus te leggen op wat je wel natuurlijk af ging, waarvoor je geen advies hoefde in te winnen bij andere moeders of professionals. Kijk naar wat er op een dag wél goed ging en schrijf dit desnoods op. Mocht je bij het lezen van dit artikel denken: ik heb hier hulp bij nodig, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik kan je hiermee helpen!”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)