Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als je als moeder het gevoel hebt dat je faalt’

#geenrozewolk: ‘Als je als moeder het gevoel hebt dat je faalt’

#geenrozewolk: ‘Als je als moeder het gevoel hebt dat je faalt’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze over het gevoel van falen, waar iedere moeder weleens last van heeft.

Gevoel van falen als moeder

“Soms heb je als mama van die momenten waarop je het gevoel hebt dat je faalt. Bijvoorbeeld omdat je kinderen je tot waanzin drijven en je even weinig tot geen geduld op kan brengen. Of omdat je al nachten niet geslapen hebt, en bloedchagrijnig tegen alles en iedereen bent. Of omdat je naar andere moeders kijkt en het gevoel hebt dat zij het allemaal wel voor elkaar hebben en jij niet. Je voelt je een mislukkeling, een loser of nog erger: een slechte moeder.

Iedere mama heeft weleens mindere momenten

Allereerst wil ik tegen je zeggen: dat ben je niet, lieve mama! Geloof mij: elke moeder heeft regelmatig het gevoel alsof ze faalt. Ja, óók de moeders die dit niet zo naar buiten brengen. Waarom? Omdat het nogal moeilijk is om aan jezelf en aan de buitenwereld toe te geven dat je vindt dat je gefaald hebt. Mede daarom is het beeld dat op socal media en tv geschept wordt, vaak irreëel te noemen. Echter, de meeste moeders maken er allemaal weleens een potje van. Is dat erg? Welnee! Je mag als mama toch ook af en toe even je mindere momenten hebben? Ik deel ze regelmatig in mijn Instagram Stories en krijg dan zoveel reacties. Moeders die zeggen: ‘Oh, ik heb dit ook zo vaak’ of ‘Wat fijn dat je dit deelt! Ik ben dus niet de enige!’. Ook al heb je het gevoel dat je te weinig doet of dat je faalt, jouw kindjes zien gewoon hun mama. Je kindjes maakt het niks uit als de groenten een keer verlept op tafel staan of ze voor de tv hun eten op moeten eten. Zij kijken naar jou en denken: dat is mijn mama! En ik hou van haar. Punt.

Klopt dit beeld wel?

De vraag is eigenlijk: is dat wel echt zo? Heb je wel echt gefaald? Of denk je dat vooral zelf? Vaak komt het door een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor moeders het gevoel hebben te falen. Het goede nieuws is: daar kan je wat aan doen! Allereerst door te accepteren dat je niet perfect bent en dat je dat ook absoluut niet hoeft te zijn. Er is geen manier om een perfecte moeder te zijn, maar miljoenen manieren om een goede moeder te zijn.

We doen allemaal maar wat

Daarnaast is het belangrijk dat je stopt met vergelijken. De meeste moeders doen maar wat namelijk en dat is helemaal prima. Het beeld dat je op social media ziet, is niet de werkelijkheid. Het gras ijkt altijd groener, maar dat is ook omdat dat gras vaak nep is. Als je jezelf steeds spiegelt aan een ander, is het dan ook logisch dat je je hier niet veel beter door gaat voelen. Dat zelfvertrouwen moet uiteindelijk uit jezelf komen, niet uit de omgeving of omstandigheden.

Wil je je zelfverzekerder voelen als mama?

Wil je ook meer zelfvertrouwen als moeder en lekkerder in je vel komen te zitten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ook ik was vroeger mega onzeker en weet hoe je je nu voelt. Ik ga je hiermee helpen!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als The Washington Post je essay publiceert over het overleven van een PPD tijdens corona’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.