Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ”s Nachts dronken van geluk (en wijn) dweilen en speelgoed uit de planten plukken, zit er helaas niet in’

Marije: ”s Nachts dronken van geluk (en wijn) dweilen en speelgoed uit de planten plukken, zit er helaas niet in’

Column
Marije: ”s Nachts dronken van geluk (en wijn) dweilen en speelgoed uit de planten plukken, zit er helaas niet in’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Logistieke uitdaging

“Elk jaar is kerst weer een logistieke uitdaging waarbij ik laveer tussen ouders en schoonouders, zussen en schoonzussen. Wie werkt er wanneer? Hoe krijgen we iedereen op dezelfde dag bij elkaar? Meestal is kerstavond gereserveerd voor mijn schoonfamilie, wat met drie schoonzussen, zwagers, nichtjes, mijn schoonmoeder en dertien kinderen op zich al een aardige organisatie is. Steeds vaker roepen we weken van tevoren grappend in de familie-app dat we dit jaar een low key kerst vieren.”

‘Uiteindelijk gaan we toch weer voor de bijl en staat er op 24 december een indrukwekkende tafel vol’

Tafel vol traditionele kerstgerechten

“De hele dag kerstfilms kijken in pyjama bijvoorbeeld, of uit eten gaan. Om maar niet dagen van tevoren al in de keuken te hoeven staan. Het drukke leven met nog drukkere banen doet ons al zuchten bij het idee. Uiteindelijk gaan we toch weer voor de bijl en staat er op 24 december bij ons thuis een indrukwekkende tafel vol traditionele kerstgerechten klaar. Pom, pastei, kip uit de oven, kalkoen. Voor alle dertien kinderen liggen er cadeaus onder de kerstboom.”

Intense dankbaarheid

“En hoe later op de avond het wordt, hoe harder de muziek klinkt en hoe uitbundiger er wordt gedanst. Mijn ouders wippen altijd even langs, net als buren en vrienden die weten waar de gezelligheid te halen is. Op dergelijke avonden is er altijd een moment waarop ik de kamer rondkijk en zo’n intense dankbaarheid voel. Wat een ontzettende mazzel heb ik toch, met zo’n warm bad van liefde en plezier in huis. Dan sta ik om vier uur ’s nachts nog enigszins dronken van geluk – en oké, ook wijn – de vloer te dweilen en kinderspeelgoed uit de planten te plukken.”

Lees ook 
Marije over haar ‘Sinterklaastrauma’: ‘Ik had zo voor gek gestaan, als en onnozel schaap’

Kerst alleen vieren

“Dit jaar moeten we het zonder doen. Zelfs al waren de maatregelen versoepeld, dan nog hadden we nooit met de hele familie bij elkaar kunnen zijn. Om onszelf de kwelling te besparen van een leeg huis met kerst hebben we een huisje geboekt in Drenthe. Een heel kleintje, zodat het al snel heel vol voelt. Maar erover klagen voelt niet goed. Omdat ik weet dat er zo veel mensen zijn bij wie het huis ook zonder corona leeg blijft. Mensen voor wie kerst elk jaar een kwelling is. Ouderen, maar ook mensen in de leeftijd van jij en ik.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 50. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Esmée Franken

Shoppen is altijd een goed idee