Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Het liefst meten en weten we alles totdat onze kids volwassen zijn’

Marije: ‘Het liefst meten en weten we alles totdat onze kids volwassen zijn’

Column
Marije: ‘Het liefst meten en weten we alles totdat onze kids volwassen zijn’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (36), die met Franklin (36), zoon Kyano (10) en dochter Liv (7) in Purmerend woont.

Controle

“Kyano gaat volgend schooljaar naar de middelbare school. Vroeger was dat het moment waarop je de teugels wel moest laten vieren. Iedere moeder snapt dat ze niet meer even de klas in kan lopen om hem zijn huissleutel na te brengen als hij die is vergeten. Het is het moment waarop ze leren op eigen benen te staan, fouten te maken en zelf weer op te krabbelen. Het is eng. Zowel voor hem als voor mij. Het eerste losmaken begint. De middelbare school is immers een andere wereld, waarin je pas gebeld wordt als het echt de spuigaten uit loopt. Wie kan zich niet de briefjes herinneren die je zelf namens je ouders schreef, omdat je weer eens te laat was en geen zin had om na te blijven? Je werd vindingrijk. Je moest wel.

Laatst was ik even bij een vriendin wier dochter afgelopen jaar de overstap maakte. Ze had een één gehaald voor Frans, omdat ze had gepraat terwijl de toets nog op haar tafel lag. En ze was ook al een paar keer haar boeken vergeten. Ik vroeg heel naïef: ‘Goh, vertelt ze je dat allemaal zelf?’ Maar nee. Mijn vriendin had het gezien, in de Magister-app op de tablet. Die dus behalve als werktool ook als een soort zwartboek werkt.

Lees meer
Marije over belangrijkste levensles van haar oma: ‘Er kwam een moment waarop ze de knop omzette’

Ik bleef er lang over doormalen wat ik nou precies van deze ontwikkeling vond. Want ja, het liefst meten en weten we alles tot het moment waarop onze kinderen volwassen zijn (ik ken moeders die hun kind zelfs virtueel volgen met de  ‘vind mijn iPhone-app’), maar of dat hun ontwikkeling ten goede komt, is natuurlijk de vraag. We wíllen ons misschien wel inhouden als we die één in de app ontdekken, maar dat is verdomde moeilijk. Voor je het weet, probeer je met mailtjes naar de docent alles voor je kind op te lossen.

Laatst sprak ik voor een verhaal een hoogleraar die vertelde medelijden te hebben met de huidige generatie leerlingen. Omdat ze met angstogen de wereld in kijken en negen van de tien keer geen idee hebben hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. Niet zo gek natuurlijk, gezien het bovenstaande. Toen ik er wat later een andere vriendin naar vroeg, vertrouwde ze me een tikkeltje beschaamd toe dat ze zichzelf sinds kort een verbod had opgelegd om in de betreffende app te kijken. Gewoon omdat ze weet dat ze zich niet in kan houden. Ontgoocheld zat ik later thuis. Alsof loslaten alleen niet al moeilijk genoeg is…”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 8. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee