Je bent hier: Home > Marije > Marije: ‘Ik wilde allang stoppen, maar mijn kraamverzorgster bleef hameren op borstvoeding’

Marije: ‘Ik wilde allang stoppen, maar mijn kraamverzorgster bleef hameren op borstvoeding’

Marije
Marije: ‘Ik wilde allang stoppen, maar mijn kraamverzorgster bleef hameren op borstvoeding’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (36), die met Franklin (36), zoon Kyano (10) en dochter Liv (7) in Purmerend woont.

“’Nee, mevrouw wil echt niet.’ Mijn kraamverzorgster staat met de telefoon in haar handen in de babykamer te discussiëren met mijn verloskundige. ‘Ja, ik heb het al gevraagd en ga dat niet nog een keer doen. Die beslissing wil ik respecteren. Ze wil het niet.’ Als ze ophangt, slaat ze haar ogen ten hemel. ‘Sorry hiervoor, hoor. Ze is nogal vasthoudend.’ Ik herinner me nog hoe dankbaar ik was. Dankbaar dat ik uitgerekend haar had getroffen als kraamverzorgster. Begin twintig was ze, maar ze was de enige professional op dat moment die begreep waar een pasbevallen vrouw behoefte aan had: respect voor haar beslissing.

Borstvoeding

Vier jaar eerder was de bevalling van Kyano niet bepaald vlekkeloos verlopen. Het was een bevalling van drie dagen, die alsnog eindigde in een keizersnee. Al meteen had ik enorm veel melk, maar het voeden lukte niet. Na een dag lagen mijn beide tepels open. Ik moest wennen aan het moederschap, had een loodzware bevalling achter de rug, drie nachten niet geslapen en ook nog de operatie. Ik was op. Ik weet nog goed dat mijn kraamverzorgster maar bleef hameren op borstvoeding. Dus ging ik door. Ik kolfde, maar ook dat deed pijn. Ik wilde allang stoppen, vond dat mijn kind meer had aan mijn liefde dan aan mijn borstvoeding, maar elke keer als ik het aan m’n kraamverzorgster voorstelde, wuifde ze het weg. Energie om ertegen in te gaan, had ik niet. De laatste dag dat ze bij ons was – ze bleef vanwege het borstvoedingsverhaal tien dagen! – stuurde ik Franklin alvast de deur uit om flesvoeding te halen.

Lees ook
Marije: ‘Het liefst meten en weten we alles totdat onze kids volwassen zijn’

Beste beslissing

Het was de beste beslissing die ik had kunnen nemen. Toch bleef ik mezelf verantwoorden, tegen alles en iedereen. Toen ik op een gegeven moment zelfs de kassière van Etos vertelde over tepelkloven om de doos flesvoeding op de toonbank te verklaren, viel het kwartje. Waar was ik in hemelsnaam mee bezig? Ik was niemand verantwoording verschuldigd. Toen mijn dochter in aantocht was, nam ik bewust het besluit om geen borstvoeding te geven. Mijn borsten waren er duidelijk niet voor gemaakt en ik wilde simpelweg genieten van mijn kind. In de nieuwste editie van Flair – vanaf 26 februari t/m 3 maart in de schappen – vind je verhalen over beide kanten: vrouwen die kozen voor de borst én vrouwen die kozen voor de fles. Gewoon omdat iedere beslissing de juiste is. Zolang je hem maar zelf hebt genomen.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 9. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee