Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Heb ik nou gemist dat mijn goede vriendin zwanger was én een baby heeft gekregen?’

Miljuschka: ‘Heb ik nou gemist dat mijn goede vriendin zwanger was én een baby heeft gekregen?’

Column
Miljuschka: ‘Heb ik nou gemist dat mijn goede vriendin zwanger was én een baby heeft gekregen?’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (7). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Logee

“’Tuurlijk kan ik oppassen. Ja, blijven logeren kan ook. Ruimte zat. Breng die hond maar langs.’ De volgende dag stapt mijn vriendin Floor uit de auto. Altijd even vrolijk, rent ze gillend op me af. ‘Milliiieee! Wat fijn om je te zien!’ Ze steekt meteen van wal: ‘Het is veel te lang geleden. Hoe oud is Sterre nu? Tien maanden. Dan is het zeker een jaar geleden. Je had de boerderij net gekocht. Maar het was ook zo’n krankzinnig druk jaar. En de zorg voor Sterre, daar gaat toch ook veel tijd in zitten’, kletst ze aan een stuk door.

‘Wie is Sterre?’

Maar wie is Sterre? Het zal toch niet zo zijn dat mijn goede vriendin in het jaar dat ik haar niet heb gezien, zwanger is geworden en een baby heeft gekregen? Ik heb haar regelmatig geappt, dan had ze me dat toch wel verteld? Of heb ik iets gemist? Dat kan natuurlijk ook! Ik ben vaak zo druk, dat er eerlijk gezegd best iets aan me voorbijgaat. Maar de geboorte van een kind? Néé, dat kan haast niet. Ik besluit voorzichtig bij Floor te polsen. Want ik zou echt gigantisch voor schut staan als ze merkt dat ik haar hele zwangerschap inclusief bevalling heb gemist. Bovendien zou ik haar daar echt mee kwetsen en dat is het laatste wat ik wil. Dus probeer ik het via een omweg.

Geen kinderwens

‘Kom binnen, lieverd.’ Ik loods haar de keuken in. ‘Ik maak koffie voor je. Ga lekker zitten.’ Onderweg naar mijn koffiezetapparaat vraag ik quasi-terloops: ‘En hoe is het in de liefde?’

‘Praat me niet over de liefde!’, reageert ze als door een wesp gestoken. ‘Je weet toch dat ik niet goed ben in relaties. Dus dat heb ik maar even op pauze gezet. Maar gelukkig heb ik Sterre nu.’ Weer die Sterre! Maar geen relatie dus. Nu weet ik nog niks. Tenzij… Sterre via een donor is verwekt? Ik neem de volgende afslag in mijn omweg om er achter te komen wie Sterre nu eigenlijk is. ‘Maakt Sterre je gelukkig?’ Ze zucht: ‘Zielsgelukkig. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel liefde in me had. Ik had ook helemaal geen kinderwens.’

‘Dan is Sterre toch haar dochter. Ik schaam me dood’

Dat klopt, Floor had nooit een kinderwens. Daar liepen veel van haar relaties op stuk. Maar dat is dus kennelijk veranderd. En dan is Sterre toch haar dochter. Ooo, wat erg dat ik dat niet wist. Ik schaam me dood. Floor kijkt op van haar koffie. ‘En die wens heb ik nog steeds niet. Kinderen zijn leuk als het goed gaat, maar verder zijn ze een beproeving. Ik vraag me echt oprecht af wat mensen eraan vinden. Als ze twee zijn zeggen ze alleen maar ‘nee’ en in de puberteit zijn ze tegendraads. Wat een zorg! Als ik zie wat voor een ellende vrienden hebben met hun kinderen.
Ze zetten een grote mond op tegen hun ouders, zijn verslaafd aan gamen, verslaafd aan drugs. Nee, die zorg is niets voor mij.’

Lees ook
Miljuschka open over zware tijd: ‘Ik was volledig van de wereld en kon even niets meer’

Gemist

Hmm. Floor heeft dus géén kind gekregen. Ik heb niks gemist. Maar Sterre dan, vraag ik me af. Dan reikt Floor naar haar tas en zet ’m op tafel. ‘Nee, geef mij maar een hondje, die zijn altijd lief en blij om je te zien. Hè Sterre, jij bent altijd lief voor mama, hè?’ Uit de tas komt een bruin koppie omhoog. Brutale kraaloogjes kijken me aan. Sterre is mijn logee.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 12. Deze editie ligt vanaf 18 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee