Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Even was ik volledig de controle over mijn leven kwijt’

Miljuschka: ‘Even was ik volledig de controle over mijn leven kwijt’

Miljuschka: ‘Even was ik volledig de controle over mijn leven kwijt’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Dankbaar

“Twee dagen en nachten heb ik vrijwel aan een stuk door geslapen voordat mijn lichaam terrein terug won op het griepvirus. Een week lang was ik te ziek om me druk te maken over een agenda. Was er niet die o zo belangrijke afspraak waar ik naar toe moest, maar telde alleen als ik even geen oorpijn had. Dat langzaam de pijn in mijn ledematen verdween. Dat de hoofdpijn minder werd. Voelde ik geen haast, onzekerheid of het altijd aanwezige idee te kort te schieten. Even was ik volledig de controle over mijn leven kwijt en voelde ik alleen dankbaarheid voor het warme kopje thee dat Philip mij bracht, omdat ik toch vooral moest blijven drinken, het kusje op mijn voorhoofd van mijn zoon, omdat me dat ‘beter maakt’ en de knuffels en kleurrijke tekeningen van mijn dochter.”

Steentje bijdragen

“Het is bijzonder hoe anders je het leven waardeert als je ziek bent. Kwetsbaar bent en zorg nodig hebt. Iemand die de kinderen naar school brengt, een boodschap haalt en een maaltijd voor ze kookt. Mijn gezin, mijn familie, vrienden en vriendinnen. Allemaal zijn ze bereid hun steentje bij te dragen. Op een moment als dit prijs ik me zo gelukkig met de mensen om me heen. Of eigenlijk, ben ik me bewust van mijn geluk met zo veel lieve mensen om mij heen. Dat ik de dankbaarheid voor de liefde van mijn omgeving zo intens beleef. Dat is waar het naar mijn mening in het leven om draait. Niemand is immuun voor ziekte of ongeval. En wie is er dan voor je als je niet sterk, mooi of beroemd bent, maar in je bedje ligt te stinken van het koortszweet of erger, vreselijke breuken hebt opgelopen of misschien wel ongeneeslijk ziek bent.”

Lees meer
Miljuschka komt er níet onderuit: ‘Eenmaal onder de dekens geef ik me over’

Schoonheid

“Maar ik weet ook dat als ik weer een week beter ben, dat gevoel snel weer naar de achtergrond verdwijnt. Als ik de controle over mijn leven weer terug krijg, m’n agenda weer belangrijker wordt en het weer vanzelfsprekend lijkt om gezond te zijn. En dat wil ik niet. En daarom kijk ik als ik even kan naar 24 hours A&E, een serie op TLC over de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Engeland. ‘Gatver, dat je dat wil zien!’ roepen de meesten in mijn omgeving als er een man hevig bloedend op een ambulancebed het ziekenhuis binnen wordt gereden. ‘Al dat bloed, wat ben je toch een raar mens.’ Maar het gaat mij niet om de vleeswonden, de afschuwelijke botbreuken en afgesneden vingers die getoond worden. Helemaal niet zelfs. Waar het mij om gaat, zijn de mensen die zich vervolgens om dat bed heen verzamelen. Gezinsleden, familieleden, vrienden maar ook buren als de zieke geen familie meer heeft. Die liefde en genegenheid geven en de zieke in al zijn kwetsbaarheid omarmen. Het verbaast me elke keer weer hoe wij mensen ons om elkaar bekommeren. Troost en steun verlenen. Zomaar, vanuit onze natuur. Omdat we mensen zijn en mensen elkaar nodig hebben. Daarom zeg ik altijd als iemand weer eens door mijn serie heen brult waarom ik toch naar al dat bloed kijk: ik zie geen bloed, ik zie alleen de schoonheid van naastenliefde.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 5. Deze editie ligt vanaf 29 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh voor Flair