Je bent hier: Home > Column > Miljuschka: ‘Het was alsof ik een hap nam van de grote boodschap die mijn hond produceerde’

Miljuschka: ‘Het was alsof ik een hap nam van de grote boodschap die mijn hond produceerde’

Column
Miljuschka: ‘Het was alsof ik een hap nam van de grote boodschap die mijn hond produceerde’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

China, deel 1

“Azië is het grootste werelddeel op aarde. Het bestaat uit maar liefst 42 landen. In sommige daarvan was ik al eens geweest. In Vietnam, waar ik inspiratie opdeed voor mijn kookboek over streetfood. In Japan om een programma over de Japanse keuken voor 24Kitchen op te nemen. En tijdens vakanties naar Thailand en Maleisië heb ik, behalve af en toe mijn voeten in het zwembad laten bungelen, eigenlijk ook nauwelijks iets anders gedaan dan eten. Het werk gaat tijdens vakanties gelukkig gewoon door.

Anyway, ik heb van een aantal keukens in Azië dus al wat mogen proeven. En nu had ik de kans om me te laten trakteren op echt Chinees eten! Want één ding wist ik al wel, het eten in China is niet te vergelijken met wat wij hier in Nederland Chinees noemen. En ook de tafelmanieren van de Chinezen verschillen nogal met die van ons. Met dat laatste zou ik al snel geconfronteerd worden.

Tijdens de eerste binnenlandse vlucht zat ik tussen twee Chinese heren in pak die al behoorlijk indruk op mij hadden gemaakt met hun – laat ik het voorzichtig zeggen – bijzondere lijfgeur. Niet lang nadat we waren opgestegen, werd de lunch geserveerd. Zonder er een oordeel over uit te spreken: het zag er inderdaad heel Chinees uit. Naast mij zaten mijn buren te smakken, slurpen, slobberen en boeren dat het een lieve lust was. Daar was ik op voorbereid, want mijn ‘soort-van-broer’ is van Chinese afkomst. Mijn moeder rekende hem tot ons gezin en zo at hij regelmatig bij ons. Voor iemand als ik, ik lijd aan misofonie, niet bepaald een pretje. Maar ja, ik hield van hem dus…

Lees meer
Moeder Miljuschka: ‘Ik zit al 34 jaar te wachten tot jij eens gaat puberen’

Van die twee heren naast mij hield ik zeker niet. Gesandwicht tussen hun kakafonie aan eetgeluiden, kon ik geen hap door mijn keel krijgen. Maar eten is mijn vak en ik heb wel voor hetere vuren gestaan. Koeienogen, een slangenhart, ik kon mijn weerzin altijd overwinnen. Ik had al mijn moed bij elkaar geraapt om mijn tanden in een of andere gefermenteerde groente te zetten, toen er een ander geluid volgde.

Ik keek rechts van mij. Mijn buurman zat ongegeneerd door te smakken. Weer dat geluid, nu links van mij. Heel even was ik uit het lood geslagen. Ik hield de gefermenteerde groente nog steeds voor mijn mond, twijfelde even, maar hapte toch toe. Het was alsof ik een hap nam van de grote boodschap die mijn hond Wodan na het eten van een blik Bonzo produceerde. De lucht die deze heren produceerden kon je in plakken snijden, opdienen en herkauwen. Ik wenste door de Chinese Muur van hen gescheiden te worden, maar ik moest hier maar mee dealen. Het zal me de komende tijd vaker overkomen, want naast het smakken, slurpen en boeren, schijnt ook het ongegeneerd ontluchten bij de Chinese cultuur te horen.

Maar mij hoor je niet klagen. Ik ben blij dat ik de kans heb andere gewoonten en gebruiken te leren kennen. Uit mijn comfortzone komen en ‘out of the box’ moeten denken is wat reizen naar andere landen juist zo leuk maakt. Me inleven in een andere cultuur. Als ik me verplaatst in mijn buren naast me in het vliegtuig, laten ze geen scheten, smakken en boeren ze niet. Nee, ze tonen hoe zeer ze het eten waarderen. Produceren geluiden die in duidelijk taal vertellen dat het eten goed smaakt. Begrijpelijke taal, waar ik in ieder geval geen Chinees voor hoef te leren.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 8. Deze editie ligt vanaf 19 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh voor Flair

Shoppen is altijd een goed idee