Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Ze durft niet meer alleen naar buiten sinds ze is bedreigd en uitgescholden’

Marije: ‘Ze durft niet meer alleen naar buiten sinds ze is bedreigd en uitgescholden’

Marije: ‘Ze durft niet meer alleen naar buiten sinds ze is bedreigd en uitgescholden’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (38), die met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend woont. 

Dapper

“Drieëntwintig is ze nog maar. Een meisje dat net haar eerste stappen in de volwassen wereld heeft gezet. Misschien dat haar verhaal daarom ook zo’n indruk op me maakt. Omdat ze er, ondanks die leeftijd, voor heeft gekozen om de klok te luiden. Om te vertellen wat haar ervaringen zijn met de gemeenschap waarin ze opgegroeid is. Om haar hoofd boven het maaiveld uit te steken. Gewoon omdat ze voelt dat haar verhaal er een is dat verteld moet worden. ‘Ik wil dat andere moslima’s weten dat ze er niet alleen voor staan’, vertelt ze in Flair deze week.”

‘Ik wilde niets liever dan de vrijheid om mijn eigen leven in te delen, net als de jongens in mijn gemeenschap’

“Het is een beklemmend verhaal. Een verhaal dat laat zien dat er in Nederland parallelle werelden bestaan, die aan het maatschappelijk oog worden onttrokken. Werelden waarin anders denken niet wordt geaccepteerd en je publiekelijk uitspreken al helemaal niet. ‘Ik wilde niets liever dan de vrijheid om mijn eigen leven in te delen, net als de jongens in mijn gemeenschap. Ik wilde een vriendje, seks, stappen met vriendinnen en kleding dragen die ik mooi vond.’ Het is een verhaal over een meisje dat worstelt met de strenge regels van de Koran, maar weet dat ze, zo gauw ze weigert die te volgen, zal worden verstoten door haar ouders, haar familie en gemeenschap. ‘De liefde van mijn ouders is niet onvoorwaardelijk’, vertelt ze. De angst te worden veroordeeld overheerst altijd. Maar Lale spreekt zich wel uit. Ze schreef een boek over haar ervaringen, omdat ze weet dat er vrouwen zijn als zij. Vrouwen die vastzitten in een keurslijf en zich net zo eenzaam voelen.”

Lees ook
Marije over pittige, eerste bevalling: ‘Ik weet nog hoe hulpeloos en mislukt ik me voelde’

“De gevolgen voor Lale zijn enorm en daarover vertelt ze nu voor het eerst in Flair. ‘De gemeenschap ziet mij als de belichaming van het kwaad.’ Ze durft niet meer alleen naar buiten sinds ze is bedreigd en uitgescholden. Ze is bang. Natuurlijk is ze bang, maar ook vastberaden en hoopvol voor de toekomst. De stilte is verbroken. ‘Wat je als individu voor mij kunt doen? Mijn verhaal delen. Praat erover, zodat iedereen weet wat er speelt. Zo is de opoffering van mijn bewegingsvrijheid niet voor niets geweest. Laten we dit met elkaar in het openbaar beslechten.’ We kunnen hier vandaag nog mee beginnen.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 11-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Esmée Franken