Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisa Loeb: ‘Ik ben opgevoed door feministisch ouders en dat heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn zelfbeeld’

Column Lisa Loeb: ‘Ik ben opgevoed door feministisch ouders en dat heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn zelfbeeld’

Column Lisa Loeb: ‘Ik ben opgevoed door feministisch ouders en dat heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn zelfbeeld’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Feminisme

Ik maak me zorgen over het moment dat ik ooit kinderen krijg. En dan bedoel ik niet de bevalling – hoewel dat me ook geen feest lijkt (ik wil bij deze alvast alle mogelijke ruggenprikken en verdovende middelen klaar laten leggen). Nee, ik maak me zorgen of de feministische opvoeddroom die ik in mijn hoofd heb ook werkelijkheid zal worden. Een droom waarin mijn man en ik de opvoeding volledig gelijk en gelijkwaardig verdelen.

Evenveel werken en evenveel thuis zijn. Ik zou het eigenlijk nóg beter vinden als hij minder werkt dan ik. Dat we de standaardverdeling omdraaien en daarmee een voorbeeld kunnen zijn voor onze kinderen. Laten zien dat je écht alles kunt worden wat je wilt, of je nu man of vrouw of non-binair bent. Ik moet er wel bij zeggen dat onze toekomstige kinderen momenteel nog niet eens in de conceptfase verkeren. Desalniettemin lig ik er vaak wakker van. Want de cijfers voorspellen weinig goeds.

De helft van de Nederlandse stellen zou de opvoeding 50/50 willen verdelen, maar slechts 10% doet dat ook daadwerkelijk. En dat in 2021. Ik vraag me oprecht af waarom vrouwen consequent meer in het huishouden blijven doen en mannen consequent meer betaald werken. Is dit echt hoe ze het zelf willen? Of is het wat de maatschappij van ons verwacht? Ter protest doe ik al jaren niks meer in de huishouding en draait mijn man elke was en kookt hij elke avond. Dat zal het patriarchaat leren!

Maar zonder gekheid: waarom is hier sinds de jaren ’80 zo weinig in veranderd? En aan wie ligt dit nou precies? Aan de ‘parttime prinsesjes’ die, zodra er kinderen geboren worden, minder gaan werken? Of aan de ‘voltijd prinsjes’ die te weinig verantwoordelijkheid nemen in de opvoeding en het huis?

Ik ben opgevoed door feministisch ouders en dat heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn zelfbeeld en mijn beeld van de verhouding tussen mannen en vrouwen. Mijn moeder is zelf óók opgevoed door een feministische vader, en dat in de jaren ’50 al. Hij had één belangrijke les voor zijn dochters: zorg dat je altijd voor je eigen geld werkt, en dat je nooit financieel afhankelijk raakt van een man. Een unicum in die tijd.

Lees ook
Column Lisa Loeb: ‘Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klei eten? Wel natuurlijk, dus goed’

Werken

Toch is zelfs nu nog slechts 64% procent van de Nederlandse vrouwen financieel onafhankelijk. Ik schrik daar echt van. Als jij als vrouw écht minder wilt werken dan je man, dan moet je dat zelf weten. Maar het gaat om die keuze, dat zelf willen.

In mijn omgeving zie ik toch bijna zonder uitzondering dat de man meer werkt en de vrouw meer zorgt. En dat is niet altijd omdat het stel dat zelf op die manier wil, maar ook omdat het nu eenmaal zo gegaan is. Wie van de ouders wordt bijvoorbeeld gebeld als het kind ziek is? Wie wordt benaderd om mee te helpen op school? De beeldvorming blijft nog steeds dat de moeder de hoofdopvoeder is en de vader er leuk naast hangt.

Ik krijg vaak van mannen te horen: ‘Ja maar mijn vriendin wil gewoon echt minder werken dus vrouwen willen minder werken’. Prima als jouw vriendin dat écht wil. Maar laat die individuele keuze er niet voor zorgen dat wij vrouwen die qua werk net zoveel – of meer – als onze mannelijke collega’s willen bereiken daarin tegengehouden worden.

Dus: tijd om de status quo te doorbreken. Zodat onze kinderen het later écht voor het kiezen hebben hoe ze hun leven in willen richten. Welk geslacht ze ook hebben.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.

Fotografie: Bart Honigh