Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder verbaasd door haar kinderen: ‘Ik wist niet wat ik zag’

Kirsten Schilder verbaasd door haar kinderen: ‘Ik wist niet wat ik zag’

Kirsten Schilder verbaasd door haar kinderen: ‘Ik wist niet wat ik zag’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. 

Ziek

“De laatste keer dat ik ziek ben geweest, kan ik me niet eens meer herinneren. Afgezien van die enkele dag in de maand dat ik hoofdpijn heb, voel ik me altijd prima. Des te meer baalde ik ervan dat ik een poosje geleden ‘s ochtends wakker werd zonder stem. Geen koorts, niet verkouden, geen hoofdpijn, zelfs geen loopneus en dus, niet geheel verrassend, ook een negatieve coronatest. Alleen geen stem. Iets wat best onhandig was, aangezien ik die ochtend in Koffietijd zou verschijnen om leuke én functionele cadeautips te geven. En laat ik het nou heerlijk vinden om daarover te praten. Maar juist dat ging die ochtend dus niet.”

Geen stem

“Gelukkig lukte het nog om via Zoom in te bellen, om zo piepend mijn cadeautips door te geven. Daarna stopte mijn stem er helemaal mee. Wanneer ik niks kan zeggen, valt het me pas op hoeveel ik praat en hoe vaak er iets aan mij gevraagd wordt. Het duurde even voordat ook mijn omgeving doorhad dat het geen onwil was. Ik stond gewoon op ‘mute’. Ik piepte maar iets onverstaanbaars.”

Stimuleren

“Vanaf dat moment stemden onze kinderen onderling veel meer dan anders met elkaar af. Als Julian mij terloops een vraag stelde, was het Nikki die daar direct antwoord op gaf. Was Jackie verdrietig, kwam Julian haar troosten. Zelfs toen Nikki en Julian een verbale strijd uitvochten, merkte ik dat het uitblijven van mijn mening zorgde voor een constructieve manier van oplossen. En ook nog op een razendsnelle manier. Een simpel lachje of aanmoedigend knikje van mij was meer dan genoeg om ze hierbij te stimuleren. En waar ik me normaal actief meng in de verhitte discussies die tijdens het ontbijt vaak ontstaan tussen onze oudsten, bleven die deze ochtend helemaal uit.”

Zelfstandigheid

“Vanwege het ‘mama voelt zich niet zo lekker en ze kan niet praten’ voelden ze alle drie denk ik een dermate grote verantwoordelijkheid, dat dit een positieve uitwerking had op hun zelfstandigheid. Ik kon lekker op de bank blijven zitten, zij maakten zelf wel een broodje en pelden meteen maar een mandarijn om mee naar school te nemen. Ik wist niet wat ik zag. Drie fantastisch behulpzame kinderen die niet alleen mij, maar ook elkaar hielpen. Vijf minuten voordat ze naar school moesten vertrekken, stonden Nikki en Julian al paraat. Vlak voordat ze de deur uit gingen, kreeg ik een dikke knuffel.”

Lees ook
Kirsten twijfelt: ‘Toch bleef die ene vraag maar door mijn gedachten spoken’

Harmonieuze ochtend

“En terwijl ik fluisterde dat ik ontzettend trots op ze was en erg onder de indruk van hun manier van opstellen, fluisterden ze terug dat ik maar snel weer beter moest worden. Ze vonden het veel gezelliger als ik ’s ochtends gewoon lekker met ze kletste. Ondanks dat ik dat snapte, kan ik niet anders zeggen dan dat ik er stiekem optimaal van heb genoten: om mijn kleine grote kanjers zelf zo veel te zien bijdragen aan een harmonieuze ochtend. Nikki gaf aan dat ze deze dingen ‘allemaal echt voortaan zelf wel kon doen hoor’. ‘Ik zit al in groep 6, hè mama.’ Mijn stem heeft ze.”

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 1-2021. Deze editie ligt vanaf 6 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh