Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Verbazing om complotdenkers: ‘Wat gebeurt er met die lui die doorslaan door de aanleg van het 5G-netwerk?’

Verbazing om complotdenkers: ‘Wat gebeurt er met die lui die doorslaan door de aanleg van het 5G-netwerk?’

Verbazing om complotdenkers: ‘Wat gebeurt er met die lui die doorslaan door de aanleg van het 5G-netwerk?’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Complotdenkers

“Ze appte mij een paar jaar geleden, ineens. Een vriendin van vroeger met wie ik hooguit zo nu en dan nog eens via Facebook wat likes uitwisselde. Of mijn oudste zoon wel genoeg water dronk. Zo niet, kon dat wel eens de oplossing voor zijn astma zijn, schreef ze. Ik merkt direct een irritatie bij mezelf. Dus mijn kind krijgt, onder regelmatige controle van kinder- en longartsen al sinds hij anderhalf is medicijnen, terwijl een paar glazen water hem de afgelopen negentien jaar net zo goed hadden geholpen? Hoe kwam ze daarbij? Ik wimpelde de suggestie wat ongemakkelijk af en bracht het gesprek snel op koetjes en kalfjes. Het liefst had ik ‘kappen met die onzin’ teruggetikt, maar ja, fatsoen hè?”

‘Makke schapen’

“Enkele maanden geleden zag ik hoe diezelfde vriendin op Facebook een bericht van Stichting Vaccinvrij deelde. Deze uiterst dubieuze anti-vaxx stichting maakt er geen punt van leugens te verspreiden en angst te zaaien, om vervolgens de rollen om te draaien en te stellen dat ouders die wél vaccineren zich laten leiden door angst, als makke schapen farmaceuten en overheden volgend. Ooit interviewde ik de oprichtster van Vaccinvrij, het werd een van de opmerkelijkste gesprekken uit mijn leven. Vol overtuiging stelde zij dat vaccins vol gif zitten en dat de natuur het lichaam herstelt, ook bij bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. Ze zou haar kind in zo’n geval niet naar het ziekenhuis brengen, niet naar artsen – dan maar dood. Ik was flabbergasted.”

‘Hoe kom je zover dat je gelooft dat de aarde plat is?’

“Ik attendeerde de vriendin op de geschiftheid van Vaccinvrij; dat kwam me op een felle reactie te staan. Ik moest begrip hebben voor haar mening, daar had zij (true!) recht op. Maar toen ik enkele weken geleden vol vraagtekens (en oké, toegegeven, wat felheid) reageerde op een gedeeld YouTube-filmpje over het complot achter het coronavirus, verbrak ze abrupt de vriendschap. Voor mijn mening geen plek. Aan discussie deed ze niet meer. Ze geloofde de waanzin van de man – ik had het even opgezocht – die onder meer de holocaust ontkende. Tja, als je je op die glijdende schaal begeeft, is er wat mij betreft vriendschapstechnisch ook geen redden meer aan.”

Compleet doorslaan

“Het heeft me altijd geïntrigeerd, complotdenkers. Hoe kom je zover dat je gelooft dat de aarde plat is? En 911 een inside job? En wat gebeurt er nu dan met al die lui die compleet doorslaan door de aanleg van het 5G-netwerk en nu ook nog eens de link met corona leggen? Ik las onlangs in De Volkskrant een interview met Wally en Rob. Wally deed haar verhaal met een zelfgefabriceerd stralingsscherm voor haar hoofd, de rest was afgedekt met kleding van zilverstof. Buitenkomen deed Wally al zes jaar niet meer. Ze had geen hoge bloeddruk, zoals de huisarts constateerde, maar last van elektromagnetische straling. Een gepersifleerde versie van Man Bijt Hond was er niets bij. Uiterst vermakelijk, maar voor haar bittere ernst en dus ook heel triest.”

‘Hoe dat toch komt, ik kan mijn vinger er niet op leggen’

“Complotdenkers betichten ‘ons’ er vrijwel allemaal van dat we als makke schapen geloven wat machthebbers ons voorhouden. Ondertussen hangen ze zelf als makke schapen de gekste theorieën aan en geloven ze alleen maar in zichzelf en elkaar. Dat de wetenschap probleemloos al hun gedachtekronkels met feiten en bewijzen weerlegt, erkennen ze niet. De wetenschap is niet onafhankelijk, namelijk. Vaccins zijn er niet om kinderlevens te redden, menen ze. Vaccins zijn er om geld aan te verdienen. En Bill Gates sponsort de speurtocht naar het vaccin tegen corona niet; hij máákte het virus om nog meer te cashen.”

Lees ook
De binnenblijfpolitie nagelt iedereen die niet 24/7 thuiszit aan de schandpaal: ‘Lekker NSB, lekker Gestapo

Geen discussie mogelijk

“Het is allemaal niet te geloven en dat maakt het ook zo bizar, dat het dus wel wordt geloofd. En hoe dat toch komt, ik kan mijn vinger er niet op leggen. Hoe die ene vriendin zo veranderde in haar denkwijze; ik weet het echt niet. Ik weet wel dat het weinig zin heeft er mee in discussie te gaan. Het is een verloren zaak, een gelopen race. Complotdenkers laten zich niet overtuigen door logica en bewijzen. Zij hebben hun eigen waarheid en met die conclusie, is een verbroken vriendschap maar beter ook. En hoewel complotdenkers veel in de media komen, moeten we ons blijven realiseren dat het echt een heel kleine community is. Een klein, raar en zéér intrigerend groepje mensen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP