Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘De waarheid, die moet je nooit proberen weg te stoppen’

Marije: ‘De waarheid, die moet je nooit proberen weg te stoppen’

Column
Marije: ‘De waarheid, die moet je nooit proberen weg te stoppen’

Flair’s hoofdredacteur Marije Veerman (37) woont met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) samen in Purmerend. Met verbazing keek Marije gisteravond naar de uitzending van Jinek. “Ik kon eigenlijk niet geloven wat ik hoorde.”

Betrapt op een leugentje

“Gisterochtend had ik een gesprek met Liv. Ze moest haar tanden poetsen van mij, en ik twijfelde of ze dat wel echt had gedaan. Ze hield bij hoog en laag vol van wel, maar ik bleef twijfelen, tot groot ongenoegen van mijn dochter. Ik probeerde haar uit te leggen hoe dat kwam. Dat ik haar nu al een paar keer betrapt had op een leugentje en ik daardoor niet zo zeker meer wist of ze nu wel de waarheid vertelde. Dat ik haar heel graag wilde geloven, maar dat ze de vorige keer net zo hard ‘echt waar hoor mama’ had geroepen. In haar ogen blonken tranen, waardoor mijn hart toch wel een klein beetje brak. “Sorry mama, ik zal echt niet meer liegen.” Even heb ik haar tegen me aangedrukt. Mijn kleine meisje.”

‘Nog nooit zijn woorden van politici, deskundigen, overheidsinstanties en de pers zo vaak in twijfel getrokken als de afgelopen tijd’

Verlies van vertrouwen

“Ik moest hieraan denken toen ik gisteravond naar Jinek zat te kijken en Hugo de Jonge leugens hoorde verkondigen over het lek in het IT-systeem van de GGD. Hij beweerde onder andere tegen de Kamer dat het systeem zo was beveiligd dat niet iedereen zomaar bij de persoonsgegevens kon komen. Pertinent onwaar, dat had tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws al onthuld. Ik keek ernaar en kon eigenlijk niet geloven wat ik hoorde. Al maanden kampen we met een verlies van vertrouwen in de gevestigde orde. Nog nooit zijn woorden van politici, deskundigen, overheidsinstanties en de pers zo vaak in twijfel getrokken als de afgelopen tijd.”

Lees ook:
Marije worstelt met groter wordende zoon: ‘Hij zegt dat hij altijd en overal de schijn tegen heeft’

Wantrouwen is altijd gevaarlijker

“Ik dacht terug aan begin januari toen ik met buikpijn voor diezelfde televisie had gezeten en had gezien hoe dat wantrouwen er in Amerika voor had gezorgd dat honderdduizenden mensen de verkiezingsuitslag als een leugen beschouwden, met uiteindelijk de bestorming van het Capitool tot gevolg. Het was een ramp die al maanden in de lucht hing, want als er geen vertrouwen meer is in die gevestigde orde, heb je eigenlijk geen samenleving meer. Het zijn de wortels waar we ons aan vast moeten houden. Zonder dat, zijn we als los zand, en krijgen achterdocht de overhand en complotdenkers vrij spel. Ja, vertrouwen is net zo waardevol als dat het breekbaar is, heeft mijn negenjarige dochter gelukkig al geleerd. En ik weet nu als nooit tevoren: de waarheid, die moet je nooit proberen weg te stoppen, hoe pijnlijk die soms ook is. Want het wantrouwen is altijd giftiger en gevaarlijker.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Esmée Franken

Shoppen is altijd een goed idee