Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Ook Hester is klaar met die ‘kutcorona’: ‘Een feestje in het Vondelpark, geef die jongeren eens ongelijk’

Ook Hester is klaar met die ‘kutcorona’: ‘Een feestje in het Vondelpark, geef die jongeren eens ongelijk’

Column
Ook Hester is klaar met die ‘kutcorona’: ‘Een feestje in het Vondelpark, geef die jongeren eens ongelijk’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Kutcorona

“In de Van Woustraat in Amsterdam ging afgelopen zondag een raam open. Een muziekinstallatie keihard aan. Tientallen voorbijgangers keken omhoog en leken niet te aarzelen. Ze dansten, allemaal, met elkaar, op afstand. Ik zag de beelden op social media en kreeg er een beetje kippenvel van. Geluk kan in van die heel kleine dingen zitten. Het bewijs daarvoor lag weer eens letterlijk op straat.”

“Geluksmomenten worden steeds schaarser, lijkt wel. Een etentje met onze beste vriend werd vorige week direct na de koffie opgebroken. Avondklok – hij moest naar huis. We zaten net in een goed gesprek en waar we normaal gesproken gezellig een fles wijn hadden opengetrokken, spoelde ik nu met een wat katterig gevoel de koffiekopjes af terwijl hij de straat uitreed. Kutcorona.”

‘Het verblindende licht aan het einde van de tunnel is een laf vlammetje geworden en er is maar een zuchtje wind nodig om het uit te blazen’

“Mijn negentienjarige zoon vliegt tegenwoordig iedere avond na het eten de deur uit om sneeuwballen te gooien met wat vrienden. Stappen zit er niet in. Met een groep chillen (een beetje gamen, een beetje muziek luisteren, een beetje drinken) ook al niet. Ze maken er maar wat van op straat en zelfs dat is niet de bedoeling. Het is samenscholen, zélfs als ze afstand houden. Ieder avond steekt om 20.58 uur zijn sleutel in het slot, dan is hij weer keurig thuis. Kutcorona.”

“De beste vriendinnen van mijn zestienjarige dochter waren onlangs op dezelfde dag jarig. Een feestje was er niet. Ze zien elkaar amper nog en ik haar eigenlijk ook niet. Ze leeft op haar kamer; ze tekent er en volgt de online lessen – ze zit in het eerste jaar van haar opleiding. Zou ze eenzaam zijn? Ik vraag het haar wel eens en dan schudt ze haar hoofd. Als ik de onderzoeken moet geloven weet ik niet of ze nou de waarheid spreekt. Jongeren zijn down, depressief en voelen zich steeds meer geïsoleerd, zo blijkt. Kutcorona.”

“De rek is eruit. Met de komst van de vaccins zou het licht aan het eind van de tunnel zo hard moeten gaan schijnen dat het ons zou verblinden, maar de waarheid is dat we iedere avond in talkshows moeten horen hoe traag het gaat, hoelang het nog moet duren en dat de vaccins – hoe amateuristisch – zelfs vervoerd worden door krokettenbakkers. Het verblindende licht aan het einde van de tunnel is een laf vlammetje geworden. Er is maar een zuchtje wind nodig om het uit te blazen.”

‘Dit waren geen relschoppers die agenten bekogelden of politiepaarden verwondden. Het waren gewoon jongeren die snakten naar een feestje’

“Hoop. Perspectief: we hebben het nodig voor die laatste loodjes. Het wat oudere deel van Nederland hoopt op een Elfstedentocht, niet om ‘m te schaatsen, maar om er naar te kijken ‘met z’n allen – op afstand van elkaar’. Iets positiefs. Iets dat even niet over dat verdomde rotvirus gaat. En de jeugd moeten niet zeuren. In de oorlog hadden ze het pas zwaar.”

Lees ook
Rellen om de beroving van je vrijheid? ‘Dan verdien je het om een maandje écht opgesloten te worden’

“Gisteren bouwden zo’n honderd jongeren, veelal in de leeftijd van zestien tot negentien rond etenstijd in het Amsterdamse Vondelpark een klein feestje. Drankje erbij. Muziek aan. Geef ze eens ongelijk. Dit waren geen relschoppers die agenten bekogelden of politiepaarden verwondden. Het waren gewoon jongeren die snakten naar een feestje. Naar even lachen in de buitenlucht, zonder maatregelen en mondkapjes. Natuurlijk mocht het niet. Regels zijn regels. Maar ik snap ze. Ik snap ze zo goed en ik hoop dat ze van dat ene half uurtje intens genoten hebben. Nog even kids. Nog even volhouden. Weet dat jullie leed net zo zwaar meeweegt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Florian Glawogger via Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee