Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Bibi: ‘Dat onze dochter twaalf opa’s en oma’s heeft, vraagt om uitleg’

Column Bibi: ‘Dat onze dochter twaalf opa’s en oma’s heeft, vraagt om uitleg’

Column Bibi: ‘Dat onze dochter twaalf opa’s en oma’s heeft, vraagt om uitleg’

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Breinbreker

Ik ben gezegend dat ik al mijn opa’s en oma’s nog om me heen heb. Omdat ik mijn hele leven zo door ze verwend ben, zou ik ze allemaal in huis willen nemen, om bingoavonden te organiseren en samen te aquajoggen, wat helaas niet gaat. Onze dochter heeft namelijk twaalf (!) opa’s en oma’s. Dat vraagt om enige uitleg.

Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik tweeënhalf was. Nu ik zelf volwassen ben, begrijp ik pas hoe uitzonderlijk het is dat zij altijd in goede harmonie met elkaar zijn blijven omgaan. Vechtscheidingen heb ik, door het voorbeeld van mijn ouders, nooit kunnen begrijpen. Al was het ook voor hen niet altijd makkelijk, want waar veel liefde is, kunnen dingen best nog weleens pijn blijven doen. Maar dat ze nu nog steeds zo’n goede band hebben, zegt veel over hun vriendschap die ooit begon omwille van mij.

Hun nieuwe partners spelen hier een heel belangrijke rol in, want je kunt het nog zo goed willen doen met je ex, als een nieuwe partner roet in het Indische eten wil gooien, werkt dat natuurlijk niet mee. Hoewel ik het ze in mijn puberteit vaak genoeg onmogelijk heb gemaakt, kan ik zeggen dat het woord ‘stief’ er niet aan te pas komt als ik het over de nieuwe partners van mijn ouders heb. Ik hou van ze als mijn eigen ouders. En Teddy maakt daarin dan ook geen onderscheid.

Zo heeft zij dus al vier opa’s en oma’s van mijn kant. Plus haar opa en oma van Ways kant – mijn schoonouders zijn al 47 jaar getrouwd (ja, het bestaat echt!). Dat maakt zes opa’s en oma’s voor Ted, maar dan blijven er nog zes over om te verklaren.

Mijn eigen opa’s en oma’s zijn nog in leven en hebben een bijzonder verhaal. De ouders van mijn moeder zijn ruim tien jaar voor mijn geboorte gescheiden in een tijd dat dit niet gebruikelijk was. De reden evenmin: mijn oma kwam erachter dat ze op vrouwen viel. Tot groot verdriet van mijn opa, maar wat kun je doen? Hij ging in therapie en ontmoette daar zijn huidige vrouw.

Ik groeide op met een oma met een vriendin en vond dat wel een stoer verhaal.  “Mijn oma is lesbisch,” zei ik trots tegen vriendinnen. Ik heb een sterke band met mijn oma. Als klein kind noemde ik haar ‘omo’, mijn kinderwoord voor oma. Ik kende het van de Omo-wasmiddelreclame. Mijn moeder moest er altijd heel hard om lachen, want uit mijn mond klonk het als ‘homo’. Dit maakt dus dat ik ben opgegroeid met van mijn moeders kant één opa en drie oma’s.

Lees ook
Column Bibi Breijman: ‘Terwijl hij zich van geen kwaad bewust was, stormde ik woest het bed uit’

Dan heb ik ook mijn Indische opa en oma, maar in hun huwelijk bleek ook niet alles spekkoek en ei. Al stonden de weekenden die ik als kind bij hen doorbracht wel altijd in het teken van Indische lekkernijen, zoetigheid en een hoop lol. Zij gingen ook scheiden, toen ik tien jaar was. Mijn oma vond namelijk haar jeugdliefde terug. Mijn opa en oma zijn wel altijd met elkaar blijven omgaan. Dus ook daar weer een oma en twee opa’s erbij.

Afgelopen zomer is opa Rhody helaas overleden, maar op Teddy’s kraamfeest was ze dus omringd door dertien opa’s en oma’s! Een mooie basis om een kind mee te geven: respect en tolerantie. Hoe het leven ook loopt en hoe moeilijk het ook lijkt, met elkaar vechten hoeft niet de oplossing te zijn. Achteraf gezien is het voor ons gezin extra gunstig, al die break-ups die in vriendschappen zijn geëindigd. Als Ted over een tijdje met haar schoolrapport bij al die opa’s en oma’s langsgaat, kan ze W en mij trakteren op een rijsttafel.

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 44-2021. Deze editie ligt van 3 t/m 9 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh