Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Blog Janke: ‘Na het overlijden van Stefan had ik moeite met naar voren kijken’

Blog Janke: ‘Na het overlijden van Stefan had ik moeite met naar voren kijken’

Blog Janke: ‘Na het overlijden van Stefan had ik moeite met naar voren kijken’

Janke Verhagen (36) verloor in 2014 haar vriend én de vader van hun zoon bij een vergismoord. Al snel na die heftige gebeurtenis realiseerde ze zich dat ze twee keuzes kon maken. Óf met gesloten gordijnen de wereld aan haar voorbij laten gaan, óf ervoor zorgen dat ze het leven weer leuk ging vinden. Ze koos voor het laatste en blogt nu onder meer voor Flaironline.nl over rouw en verlies. Deze week alles over hulp bij rouw.

“Als je met verlies te maken krijgt, dan is hier hulp voor. Fijn! Deze hulp is gelaagd, wat zoveel betekent dat – afhankelijk van de mate waarin jij hulp nodig hebt – deze aangeboden wordt. Niet iedereen rouwt in dezelfde mate, en zeker niet iedereen heeft ‘last’ van rouw in dezelfde mate. Om te stellen dat iedereen daarom linea reactie in therapie moet, is dan ook onzin. Om dat duidelijk te maken onderscheiden we 3 soorten hulp bij rouw: rouwzorg, rouwbegeleiding en rouwtherapie. Alle drie de vormen zijn mij, zowel privé als zakelijk, bekend.

Rouwzorg

Deze vorm komt eigenlijk bij iedereen voor. Het gaat hier om twee soorten hulp die je (gevraagd of ongevraagd krijgt) en is gericht op het ‘normale’ leven met aandacht voor het verlies. Eerst heb je jouw eigen sociale kring. Je gezin, vrienden, familie, collega’s etc. Eigenlijk iedereen die je normaal gesproken ook zou ontmoeten. De tweede laag bestaat uit mensen die je iets kunnen vertellen over psycho-educatie, je nieuwe financiële situatie of bijvoorbeeld huisvesting.

‘Ik had het gevoel dat iedereen continu wat aan te merken had op wat ik deed en voelde’

Mijn sociale kring is enorm, en hier kwam dan ook de meeste zorg vandaan. Met name zorgen dat ik gewoon mijn dagelijkse dingen zou doen, stond hierin centraal. Eten, douchen, naar de supermarkt. De tweede laag ben ik zelf gaan opzoeken. En eigenlijk zou je kunnen stellen dat ik nu jouw tweede laag ben. Jij zoekt immers iets over rouw & verlies, en ik voorzie je van informatie. Google was voor mij de grootste tweede rouwzorg leverancier.

Rouwbegeleiding

Wanneer jij gebukt gaat onder je eigen rouw en je ‘normale leven’ gebukt gaat onder je rouwgevoelens, dan is rouwbegeleiding een vorm van zorg die bij je past. Deze vorm richt zich op de breuklijnen tussen het huidige en vorige leven (voor en na het verlies) met als doel die lijnen te dichten en jouw je leven na het verlies opnieuw vorm te laten geven. Belangrijk is hierbij dat het wederom maatwerk is. En een belangrijk aspect binnen rouwbegeleiding is dat er gewerkt wordt met een plan.

Een maand of 6 na het overlijden van Stefan, merkte ik dat ik moeite had met naar voren kijken. Ik voelde me kwetsbaar en had het gevoel dat iedereen continu wat aan te merken had op wat ik deed en voelde. Mijn keuze om een rouwcoach in te schakelen was op dat moment de juiste. Door zijn manier van vragen stellen, herstelde mijn zelfvertrouwen, kreeg ik meer grip op mijn emoties en mijn acties en werd ik me langzaam maar zeker bewust van het feit dat alleen ik verantwoordelijk was voor het verdere verloop van mijn leven.

Rouwtherapie

Dit is de zwaarste vorm van rouwbehandeling. Niet iedereen heeft genoeg aan zorg van haar omgeving of bij begeleiding. Therapie is dan de volgende stap. Vaak is rouwtherapie niet alleen gericht op het verlies wat je hebt geleden, maar op jou als totale persoon. Je gaat, samen met een therapeut, op zoek naar jouw mogelijkheden en beperkingen ondanks en dankzij je verlies. Deze vorm vraagt openheid, kwetsbaarheid en een kritische blik naar jezelf. Het doel is bewustzijnsverruiming en persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel ik van mening was dat ik goed onderweg was in mijn rouwproces, had ik nog steeds het gevoel dat ik mijn identiteit kwijt was. Het feit dat de pers mij continu omschreef als ‘Weduwe Eggermont’ droeg hier overigens ook totaal niet aan bij. Samen met een psycholoog ben ik aan de slag gegaan. En inderdaad, uiteindelijk was de reden dat ik daar kwam misschien wel de dood van Stefan, maar de uitkomst ging daar totaal niet over. De uitkomst was een Janke die weer grip had op haar eigen identiteit, haar eigen denken, haar eigen handelen en die weer toekomstperspectief had. Een proces dat ik niet had willen missen.

Lees ook
Blog Janke: ‘Van stilstaan bij een verlies is nog nooit iemand slechter geworden’

Nogmaals, de mate waarin jij hulp nodig hebt (als je die al nodig hebt), is persoonlijk. Niet iedereen die een verlies meemaakt is ‘hulpbehoevend’. En als jij wel iemand nodig hebt: good for you! In mijn ervaring kan zowel begeleiding als therapie je stukken verder helpen dan waar je ooit dacht te zullen zijn. Happy Mourning!”

Over Janke Verhagen

Janke (36) verliest in 2014 haar vriend, en vader van hun zoon, bij een vergismoord. Het daadwerkelijk doelwit van de liquidatie woonde bij hen in de buurt. Janke realiseerde zich al snel dat ze twee keuzes kon maken. Of met een gesloten gordijnen de wereld aan haar voorbij laten gaan, of ervoor zorgen dat ze het leven weer leuk ging vinden. Ze koos voor het laatste. Na haar post HBO opleiding tot rouw & verliesdeskundige is Janke nu spreker en copywriter en schrijft daarnaast dagelijks voor haar eigen website (www.hetisomtejanke.nl) over doorleven na een klotegebeurtenis. Dit doe ze middels interviews, maar ook inspirerende en informatieve stukken komen hierbij aan bod.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.