Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Column Bibi: ‘Ik kijk naar het uitdagende stukje kont dat uit de broodzak steekt’

Column Bibi: ‘Ik kijk naar het uitdagende stukje kont dat uit de broodzak steekt’

Column Bibi: ‘Ik kijk naar het uitdagende stukje kont dat uit de broodzak steekt’

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

De muis

Ik ben een ‘kontjeseter’ en een ‘korstenplukker’. Dat klinkt heel erg goor, maar het is in feite veel lekkerder dan het klinkt. Mijn vriend houdt er namelijk van om eropuit te gaan. Op zoek naar lekkernijen gaat hij verschillende delicatessenwinkels af. Een soepje hier, een broodje daar, o, en de verse eieren op de hoek zijn top. Ik heb nooit het geduld om langs drie verschillende winkels te gaan voor de boodschappen, maar hij vindt dat leuk.

Als hij dan thuiskomt, laat hij me trots zijn nieuwste aanwinsten zien. “Zo, deze zijn lekker voor als mijn ouders morgen blijven eten,” zegt hij terwijl hij een megagroot, versgebakken boerenstokbrood uit de tas haalt. De geur bereikt mijn neus, ik knik en kijk naar het uit­dagende stukje kont dat uit de broodzak steekt. “Morgen pas?” vraag ik beduusd. “Ja, dus niet aankomen,” zegt hij streng. Terwijl hij de keuken uit loopt, kijkt hij me aan met een blik van: I’LL BE BACK. “Ja, ja, Arnold Schwarzenegger,” roep ik hem na en ik pak mijn theekopje stevig vast.

Als hij de keuken uit is, luister ik of hij echt weg is en kijk ik naar het lekkere kontje dat uitsteekt. Zodra de kust veilig is, schuif ik mijn stoel stilletjes naar achteren en sluip ik naar het aanrecht. Alleen heel even snuffelen dan. De geur bereikt mijn neus en ik begin te watertanden. Ik kan het echt niet laten om heel even te voelen aan het knapperige kontje. Lukt het me om er één puntje van af te trekken? Zoals ik bij mijn kind een luierplascheck uitvoer, knijp ik even drie keer in het kontje en probeer ik er snel een stukje af te scheuren. Shit, het lukt niet. Dus buig ik naar voren. Plotseling hoor ik een deur dichtslaan en uit paniek bijt ik haastig een stuk van de broodkont.

Lees ook
Column Bibi: ‘Dat onze dochter twaalf opa’s en oma’s heeft, vraagt om uitleg’

Veel te groot, maar nog veel lekkerder dan ik dacht. Gespannen verdoezel ik mijn muizenwerk door het brood om te draaien in de zak, zodat het andere, onaangeraakte kontje uitsteekt. Als een hamster met volle wangen ren ik naar de tafel en ik begin in mijn thee te roeren. W loopt weer de keuken in en met de woorden “Moet jij nog weg zo?” begint hij een gesprek. Maar ik zit hier helaas nog met een volle broodbek. Met een gesloten mond en een geforceerde glimlach schud ik mijn hoofd. Hij begint te praten over iemand die voordrong in de winkel. Gelukkig, denk ik, dan hoef ik alleen maar te luisteren en geïnteresseerd te kijken. Ik probeer te kauwen, maar het lijkt eeuwen te duren voordat die homp deeg kleiner wordt.

W:  “Wat wil je straks eigenlijk eten?” Nu moet ik echt praten, denk ik, en gehaast slik ik de deegbal door. Het scherpe randje glijdt door mijn keel, waardoor de tranen in mijn ogen springen. Ik krijg geen woord meer uit mijn mond en barst uit in een hikbui. W kijkt me strak aan, loopt naar de broodzak en bekijkt de aangevreten kont. “Vuile muis,” zegt hij terwijl hij het brood triomfantelijk in de lucht houdt. Ik kan alleen maar schuldig lachen en uitbrengen: “Ik vraag wel of je ouders vanavond komen eten.”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 45-2021. Deze editie ligt van 10 t/m 16 november in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.