Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman is soms bang dat ze verslaafd is: ‘Ik realiseerde me dat ik ben verpest’

Bibi Breijman is soms bang dat ze verslaafd is: ‘Ik realiseerde me dat ik ben verpest’

Bibi Breijman is soms bang dat ze verslaafd is: ‘Ik realiseerde me dat ik ben verpest’

Bibi Breijman (29) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Asociale verslaving

“Ik ben soms bang dat ik verslaafd ben. Verslaafd aan dat ding dat mij de hele dag afluistert, mijn algoritme bijhoudt en ongevraagd tegen me begint te praten als ik tegen mijn partner zeg dat ik het even ‘SIRIeus’ wil hebben over de lengte van zijn baard. Je kent het wel: ‘Sorry, ik denk dat ik je niet helemaal begrijp.’ Het klinkt alsof mijn geweten tegen me spreekt.”

“En dat geweten voelt zich schuldig. Want het is confronterend als ik de schermtijd van mijn telefoon check. De dagen lijken wel honderd keer sneller te gaan sinds ik met dat onding vastgelijmd aan mijn hand door het leven ga. Pak straks, voor de morele steun, even je eigen telefoon erbij: ga naar ‘instellingen’ en dan naar ‘schermtijd’. Precies op die plek staat hoeveel minuten je de afgelopen dagen naar je scherm hebt gestaard.”

“Eenmaal aangekomen bij deze oplichtende waarheid kan ik doorklikken naar ‘meest gebruikte apps’. Daar vind ik naar welke digitale onzin ik het meest heb zitten loeren. Bovenaan, met kop en schouders op een blijvende nummer 1- positie staat uiteraard Instagram. Een uur en 52 minuten heb ik doorgebracht in het gezelschap van mijn beste vriendin. (1.52: dat is bijna mijn lengte!) Als de klok 17.00 uur aangeeft, ben ik de hele dag in de weer geweest, zonder bewust op die telefoon te hebben gezeten. Althans dat dacht ik, maar ik heb het toch gepresteerd bijna twee uur onnodig te swipen. Wat troost geeft, is dat Apple de Instagram-app onder de categorie ‘sociaal’ heeft geplaatst. Slim van ze.”

‘Soms maak ik me wel zorgen over hoe mijn dochters jeugd zal zijn met zo veel ‘sociale’ invloeden’

“In 2019 werden ruim 1900 jongeren tussen de 16 en 34 jaar (hoera, daar val ik nog vier jaar onder) ondervraagd over dit onderwerp. Uitkomst: 75 procent grijpt als eerste naar hun toestel als ze net wakker zijn. 52 procent geeft aan dat ze te veel op hun telefoon zitten en maar liefst 33 procent noemt zichzelf verslaafd. Ze besteden vaak meer tijd dan ze willen aan hun mobiel, wat ten koste gaat van dingen als school, werk, relaties of nachtrust. Deze cijfers zijn inmiddels twee jaar oud en hoeveel nieuwe modellen zijn er in die tijd wel niet over de toonbank gegaan?”

“Nederlanders zitten gemiddeld 34 dagen per jaar op hun mobiele telefoon. Ik moet bekennen dat de activiteiten op míjn telefoon toch wel heel veel te maken hebben met struinen naar leuke koopjes. Van al die dagen online shoppen had ik dus 34 dagen ‘telefoonvrij’ kunnen nemen. En van al het geld dat ik had bespaard door niks te kopen, had ik een vakantie kunnen boeken naar een eiland zonder wifi. Toch maak ik me er niet heel druk om.”

Lees ook
Bibi Breijman over haar FOMO: ‘Toen zei ik weer net iets te enthousiast ‘Ja, ik wil!”

“Lachend betrapte ik mezelf er laatst op dat ik met mijn duim en wijsvinger op een oude klassenfoto – een echte – duwde, om het hoofd van een van de leerlingen groter te maken. Ik realiseerde me dat ik ben verpest. Soms maak ik me wel zorgen over hoe mijn dochters jeugd zal zijn met zo veel ‘sociale’ invloeden. Maar misschien vindt zij ze tegen die tijd wel lachwekkend. ‘Tiktok en Tinder? Dat is echt voor oma’s, mam!’ Geen idee hoe ik de hierop volgende digitale wereld ga overleven. Hopelijk heeft Teddy dan het geduld om ‘digitale oma’ Bibi bij te scholen.”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 28-2021. Deze editie ligt van 14 t/m 20  juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Martine Reurings | Visagie: Mitzy Malu Mudde