Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman: ‘Het maakt het gevoel dat ik faal op dit vlak alleen maar groter’

Bibi Breijman: ‘Het maakt het gevoel dat ik faal op dit vlak alleen maar groter’

Bibi Breijman: ‘Het maakt het gevoel dat ik faal op dit vlak alleen maar groter’

Bibi Breijman (29) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Thuisbezorgd-moeder

“Eigenlijk ben ik een millennial. Nou, niet eigenlijk. Ik ben een volbloed millennial. Moet ik me daarvoor schamen? Soms vrees ik van wel, want ik voel me net iets te vaak een ‘Thuisbezorgd-moeder’. Niet omdat ik dagen thuiszit, bezorgd te wezen over mijn rol als moeder. Maar vooral omdat ik veel te vaak te lui ben als het op koken aankomt.”

“Lui en talentloos, zo voel ik me als ik naar de generaties moeders kijk die mij voorgingen. De babyboomers bijvoorbeeld. Hoe deden die dat toch?! Waren ze na een dag werken, rennen en vliegen nooit te moe om te beslissen wat er ’s avonds op tafel moest komen? Zij konden niet even inloggen op een bezorg-app, om nog geen uur later met het hele gezin sushi te eten. Zij moesten, net als mijn moeder, met hun kinderen de schappen van de supermarkt afstruinen, zoekend naar de juiste Mora-kipvingers, vervolgens met het hele nageslacht op de fiets naar huis en daar snel de keuken in. Ik bewonder deze moeders enorm. Ze doen mij denken aan mijn jeugd.”

“Ik vond het heel gezellig om, als een verzopen kat, bij mijn moeder achter op de fiets te zitten. Om eenmaal thuis aangekomen onder een warm dekentje te kruipen en er pas onder vandaan te komen als mijn moeder riep: ‘Bieb, het eten is klaar!’ Is het daar misgegaan? Ik heb nooit opgelet hoe mijn moeder deze hele toer keer op keer voor elkaar kreeg. Ik heb ook nooit hoeven meehelpen: mijn moeder deed alles. En ik pluk daar nu de diepvries-kant-en-klaar-vruchten van. Helaas komt mijn inspiratie van HelloFresh en Marley Spoon.”

‘Lui en talentloos, zo voel ik me als ik naar de generaties moeders kijk die mij voorgingen’

“Ik bof met een man die wél oplette en de lekkerste gerechten kan bereiden. Maar het maakt het gevoel dat ik faal op dit vlak alleen maar groter. Zou dit ook zo zijn geweest bij de babyboomers of Generatie X die mij voorgingen? Waren zij ook zo onder de indruk van de balletjes van hun moeder?”

“Onlangs deelde ik mijn schuldgevoel met mijn moeder. ‘Mam, jij flikte het maar mooi allemaal vroeger. Hoe deed je dat toch? Ik wil ook zo’n moeder zijn die elke dag weet wat ze doet.’ Mijn moeder kwam met een onverwacht antwoord: ‘Ik bestelde vroeger ook weleens wat, hoor.’ Voor mij was dat een openbaring: de generatie van mijn moeder bestelde dus ook weleens eten. Ze bleken toch geen alleskunners te zijn. ‘Ik belde gewoon naar Het Stamppotje en dan bezorgden ze aan de deur een warme maaltijd.’ De verontwaardiging veranderde in opluchting. Mijn Thuisbezorgd-complex voelde plotseling stukken lichter.”

Lees ook
Bibi Breijman is soms bang dat ze verslaafd is: ‘Ik realiseerde me dat ik ben verpest’

“Ik loop nu vaker schuldvrij de keuken in, zoek een lekker en vooral makkelijk recept en geniet extra van alle gemakken die wij moeders in 2021 hebben. Het maakt me er ook weer van bewust dat de hele dag denken aan wat beter kan als moeder, of erger, waarin we tekortschieten, dodelijk vermoeiend is. De aardappel mag best eens aanbranden, krokant met een zwart randje kan ook lekker zijn. Nu ik vrede heb gesloten met de afwezigheid van mijn innerlijke kok gaat het koken steeds makkelijker. Sterker nog, mijn eten smaakt steeds beter. En als alles in de soep loopt, staat Thuisbezorgd nog altijd onder speed dial.”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 29-2021. Deze editie ligt van 21 t/m 27  juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Martine Reurings | Visagie: Mitzy Malu Mudde