Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bewezen: het tweede kind in het gezin is het lastigst

Bewezen: het tweede kind in het gezin is het lastigst

Bewezen: het tweede kind in het gezin is het lastigst

Ik heb twee kinderen tegelijk gekregen, maar voor mijn gevoel is Bodi toch écht de oudste van de twee. Daaf kwam slechts 3 minuten later ter wereld, maar het voelt echt alsof hij het tweede kind in het gezin is.

En als ik dit onderzoek lees, dan weet ik dat wel zeker.

Boef

‘Het tweede kind in het gezin zou het lastigst zijn’, zeggen psychologen. Ah, dat verbaast me niets, als ik kijk naar mijn eigen gezin. Daaf is ook écht een doerak: altijd op het aanrecht klimmen, niet willen luisteren naar mama, boos als hij geen roze koek als avondeten mag. Bodi is een makkelijke knul: je geeft hem iets te spelen en een rijstwafel en je hoort hem niet. Herkenbaar? Volgens Amerikaanse onderzoekers is het eerste kind duidelijk makkelijker dan het tweede kind. En een derde kind is ook weer makkelijker dan een tweede kind. Er zijn duizenden gezinnen onderzocht. Het tweede kind blijkt vaker ondeugend, actiever en rebelser te zijn.

Volwassenen

Het blijft niet bij de kindertijd: ook als kinderen volwassen zijn, zijn de tweede kinderen uit een gezin vaak nog steeds degenen die zich niet graag aan de regels houden. Zo hebben tweede kinderen 40 procent meer kans om de wet te overtreden dan de oudste thuis. Hoe dit komt? Volgens de onderzoekers hebben ouders minder aandacht voor het tweede kind in het gezin dan voor het eerste, waardoor grenzen makkelijker worden genegeerd.

Twee verschillende kinderen

Nou is dat in mijn geval anders dan anders: ik ging van 0 naar 2 kinderen. Dus ik weet niet beter dan dat ik mijn tijd moet verdelen over Bodi en Daaf. En ja, de ene dag ben ik wat drukker met Bodi en de andere dag weer wat drukker met Daaf. Dat is het lot van een tweelingmoeder. Maar weet je? Ik vind het juist te gek dat mijn kinderen zo verschillend zijn. Dat Daaf altijd in is voor kattenkwaad en Bodi een zoete dromer is. Ze zijn dan wel tweelingbroers, maar ze zijn allesbehalve twee dezelfde jongens. Wat een geluk om dáar mama van mogen te zijn.

Tessa Heinhuis (31) is redactiemanager online van Flair. Ze woont sinds kort in Bussum met haar man Billy en hun tweeling, Bodi en Daaf (2).

Volg hier de schattigste twins van Nederland:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Lees ook
‘Met een tweeling verschoon je gemiddeld 5.100 luiers per jaar’

Bron: MM | Beeld: Tessa Heinhuis