Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘1 op de 5 vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch’

‘1 op de 5 vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch’

‘1 op de 5 vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch’

Mijn bevalling was er één zoals je precies hoopt dat-ie niet zal gaan. Er ging heel veel mis en ik heb wekenlang intens veel pijn gehad. En ja, ik ben zelfs bang geweest dat het nooit meer goed zou komen met me.

Met mijn twee baby’s ging alles goed na de keizersnede, gelukkig. Ze wogen na een zwangerschap van 36.4 weken ongeveer 2,4 kilo. Ze hoefden niet in een couveuse en dronken gelijk heel veel.

Ik piep niet snel

Maar met mij ging het heel slecht. Ik werd naar huis gestuurd, terwijl ik aangaf dat ik heel veel last van mijn buik had. Dat zou allemaal normaal zijn en bij de nasleep van een keizersnede horen. Maar dat was niet zo. Thuis kon ik niet eens bij de commode staan om mijn kind te verschonen. Ik krijste het uit van de pijn, viel van pijnsteken op de grond en kon alleen maar gillen. De kraamzorg belde gelijk het ziekenhuis: dit hoorde niet. Ik ben geen aansteller van nature, ben absoluut geen pieperd. Maar de pijn die ik toen voelde, was ongekend.

Terug in het ziekenhuis werd ik nog 2 keer geopereerd omdat er bloed achter was gebleven in mijn buikwand. Dat bloed was als een prop gaan kleven aan mijn buikspieren, waar het ging ontsteken. Logisch dus dat ik bij elke beweging van die spieren het uitgilde van de pijn. Het herstel duurde weken langer dan dat normaal is bij een keizersnede. En dan had ik ook nog eens de mentale klap te verwerken: niets geen rooskleurige kraamtijd. Ik was een zieke patiënt en had mijn tweeling niet eens bij me. Zij waren thuis met papa, ik moest het alleen doen daar. Ik moest opknappen en daarna kon ik pas beginnen met mama zijn.

Trauma

Een rare tijd, maar ik blijk lang niet de enige te zijn geweest die zoiets heeft meegemaakt. “Zodra pas bevallen vrouwen hun baby in hun armen hebben, zijn ze altijd tevreden”, zegt gynaecoloog Bas Veersema. Maar hoe het jaren later geestelijk en lichamelijk met de vrouwen gaat, dat weet niemand. “In Nederland wordt niet in kaart gebracht wat het mogelijk letsel na een bevalling is. Terwijl wél bekend is dat 1 op de 5 vrouwen haar bevalling als traumatisch ervaart. En bijna net zoveel vrouwen jaren later wordt geopereerd aan de gevolgen van hun bevalling.” Ofwel: er zijn zoveel vrouwen die een rare, vervelende of gekke nasleep hebben na een bevalling. En dat kan zelfs jaren na een geboorte van een kind nog opspelen.

Huilen

Bizar – en goed om eens bij stil te staan, denk ik. Want wat wij vrouwen voor onze kinderen overhebben, dat is een wonder van de natuur. Dat we onze eigen lijven opgeven voor een klein, roze frummeltje. Ja, het is mij ook alles waard, natuurlijk. Maar soms denk ik terug aan die pijn van toen, en kan ik er bijna weer van huilen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Lees ook
Tessa: ‘Ik kwam 20 kilo aan in mijn zwangerschap en had het daar moeilijk mee’

Bron: RTL Nieuws | Beeld Tessa: By Mabel Photography

Shoppen is altijd een goed idee