Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Opnieuw de mist in: Willem-Alexander schudt handen tijdens bezoek aan ‘oranjestraat’

Opnieuw de mist in: Willem-Alexander schudt handen tijdens bezoek aan ‘oranjestraat’

Opnieuw de mist in: Willem-Alexander schudt handen tijdens bezoek aan ‘oranjestraat’

Koning Willem-Alexander bracht gisteren vrolijk een bezoek aan de Haagse Markstraat die is uitgeroepen tot de mooiste oranjestraat van Nederland. Buurtbewoners reageren enthousiast op zowel de wedstrijd als het bezoek van de koning. Nu corona op zijn retour is liggen een selfie maken en een handje schudden op de loer. Toch is het virus nog niet helemaal weg en de anderhalve meter regel moet nog altijd worden nageleverd en elkaar een handje geven als begroeting is ook nog een no-g0. Toch laat Willem-Alexander zich even misleiden en daarmee gaat de koning wederom de mist in.

Willem-Alexander handen schudden

Op de video die inmiddels viral gaat op Twitter is te zien hoe de koning entree maakt en gelijk iemand de hand schudt. Ook is te horen dat hij zegt “Mogen eigenlijk geen handen geven” op het moment dat hij dat juist wel doet. Daarnaast doken er ook verschillende groepsfoto’s.

Ministers reageren

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Hij heeft de koning niet aangesproken op zijn gedrag van donderdag. “Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn”, aldus de minister.

Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er “voor ons allemaal” zijn. “De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn “enthousiasme” tijdens het bezoek wel.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt de beelden niet te hebben gezien. Wel is het “voor iedereen goed om de 1,5 meter aan te houden”. Ook hij erkent dat dit niet altijd makkelijk is. “Maar dat is niet goed, die regel moeten we echt nog eventjes houden.”

Te druk

Het onverwachte bezoek van koning Willem-Alexander aan een oranjeversierde straat in Den Haag trok veel meer mensen dan verwacht. Daardoor lukte het niet om afstand te houden, zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde door de Marktweg in de wijk Transvaal. “Iedereen heeft gepoogd gepaste afstand te houden, er zijn echt pogingen gedaan, maar dat is mede door de toestroom niet steeds gelukt. Veel mensen kwamen erop af, daardoor ontstaat een drukte om de koning en de burgemeester heen”, aldus de woordvoerder. Hoeveel mensen er waren, kon de gemeente niet aangeven.

Bezoek niet aangekondigd

Volgens de gemeente was er vooraf rekening gehouden met de mogelijke drukte. Daarom was het bezoek van de koning bewust niet aangekondigd. “Bovendien was hij er een uur voor het begin van de wedstrijd, omdat het dan rustiger zou zijn. Een minuut voor de wedstrijd is het daar drukker. We hebben geprobeerd het goed te regelen, maar er was een grotere toestroom dan verwacht”, aldus de woordvoerder van Van Zanen. Hij wilde niet ingaan op de groepsfoto’s van de koning en de burgemeester met bewoners.

Opnieuw de mist in

Het is niet de eerste keer sinds de uitbrak van corona dat de koning de mist in gaat. Eerder stonden hij en Máxima al op een foto met de eigenaar van een restaurant waarbij ze zich niet aan de anderhalve meter hielden. Daarna besloten ze in de herfstvakantie op vakantie te gaan naar Griekenland, terwijl heel Nederland werd opgeroepen om thuis te blijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Story, ANP | Beeld: ANP