Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Video: Volle tent voor Yuri op Lowlands, maar er is ook kritiek

Video: Volle tent voor Yuri op Lowlands, maar er is ook kritiek

Video: Volle tent voor Yuri op Lowlands, maar er is ook kritiek

Op Lowlands kunnen ook niet-muziekliefhebbers hun hart ophalen. Vandaag, op de laatste dag van het festival, liepen de bezoekers massaal uit om achtereenvolgens Yuri van Gelder zijn ding te zien doen in de ringen en vlak daarna een uurtje goed te lachen om Hans Teeuwen. Die laatste had overigens zelfs het hoofdpodium tot zijn beschikking gekregen.

Vorige week werd bekend dat Van Gelder door de organisatie van het festival was uitgenodigd om de oefening te laten zien die hij op de Olympische Spelen niet meer kon vertonen.

Hoewel de tent vanmiddag om half 1 goed vol stond en Van Gelder een daverend applaus én een Lowlands-medaille ontving, was niet iedereen even positief:

Het duurde even voordat ik begreep waarom die turnact van Yuri van Gelder vandaag, mij achteraf zo droevig stemde. Eerst keek ik, net als heel veel anderen, vol bewondering naar zijn prachtige uitvoering, de sierlijke bewegingen en die ongekende kracht en beheersing. Natuurlijk viel het hulpsysteem mij direct al op, de kabels die Yuri omhoog hielden. Tijdens wedstrijden zijn ze uiteraard niet toegestaan. Maar misschien had @lowlands_fest hem gevraagd ze te gebruiken, zodat hij de houdingen net iets langer vast kon houden, en de act wat langer duurde. Of omdat de grond onder de ringen harder was dan in de gym. Maar toen ik er nog even over nadacht werden die kabels treurige symbolen van onzelfstandigheid. Hulpstukken voor een talent dat nooit volledig op zichzelf durfde te vertrouwen. Het leek ook alsof Van Gelder met dat hulpsysteem definitief afscheid nam van de topsport. Van een wereld waarin je voor publiek nooit van die zijwieltjes zou durven gebruiken. Daar wordt je hoogste niveau verwacht, prestatie alsof er iets van afhangt. In de Alpha tent op Lowlands was de menigte kritiekloos. Mensen die vinden dat Van Gelder in Rio onrecht is aangedaan. Heerlijk voor hem, je gunt hem dat honingbad ook echt. Sowieso was het verhaal romantischer geweest als Van Gelder na die lange schorsing in Rio op het podium geklommen was om een medaille in ontvangst te nemen. Na al die, al dan niet zelf aangedragen, tegenslag nu eindelijk weer succes. De gevallen held staat op. Maar het liep anders. Je hoopt dan maar dat hij de kabels niet gebruikte omdat hij bang was dat er iets mis zou gaan. Dat hij het niet aandurfde op de officiële wijze. En nu? Dat is de vraag die mij zo somber stemde na de act vandaag. Ineens zag ik die fantastische atleet in de kaartenbak van steeds kleiner wordende festivals en evenementen staan, tussen winnaars van talentenjachten. Het talent van een topsporter, voor het publiek van een matige band. Ik hoop dat het anders loopt. Dat Yuri die prachtige act ooit weer ergens voor het echie mag doen. Zonder hulp. Niet als gimmick, maar als topsporter. Dat verdient hij. Het is nooit te laat om op te staan.

A photo posted by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on

 

Bekijk het optreden van Yuri hieronder:

 

 

Bekijk ook: