Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Wie wordt eigenlijk de troonopvolger als prinses Amalia geen kinderen krijgt?

Wie wordt eigenlijk de troonopvolger als prinses Amalia geen kinderen krijgt?

Wie wordt eigenlijk de troonopvolger als prinses Amalia geen kinderen krijgt?

Prinses Amalia is 18 jaar geworden en dat betekent dat ze officieel koningin kan worden als Willem-Alexander afstand doet van de troon. Als de prinses eenmaal koningin is en vervolgens zelf afstand doet van de troon, wordt het stokje doorgegeven aan een van haar kinderen. Maar wat als prinses Amalia geen kinderen krijgt?

Geen kinderen voor Amalia

Prinses Catharina-Amalia is 18 jaar geworden en dat betekent dat ze nu officieel de troonopvolgster is van koning Willem-Alexander. Als Willem-Alexander komt te overlijden of afstand doet van de troon, wordt Amalia koningin. Als Amalia na jaren van trouwe dienst als koningin het stokje overdraagt, dan is de troonopvolger haar oudste kind. Als die niet wil, dan is de volgende in lijn het tweede kind van Amalia. Maar wat als Amalia helemaal geen kinderen krijgt?

Mocht Amalia geen kinderen krijgen, dan is de volgende in lijn van de troonopvolging haar zus Alexia. Als Alexia koningin wordt, dan wordt haar oudste kind de volgende troonopvolger. Mocht Alexia de troon niet willen bestijgen, dan is prinses Ariane aan de beurt. Mocht zij ook niet willen, dan wordt prins Constantijn de volgende in lijn en vervolgens zijn kinderen, beginnend bij gravin Eloïse. Et cetera, et cetera.

Mocht er écht niemand beschikbaar zijn in de lijn van troonopvolging, dan kunnen de Eerste en Tweede kamer een bepaald persoon aanwijzen. Maar het is de vraag of dit überhaupt zou gebeuren, aangezien er nog zoveel familieleden koning of koningin kunnen worden als Amalia geen kinderen krijgt.

Lees ook
Dit is het merk van de jurk die Amalia droeg bij de Raad van State en je koopt ‘m hier

Geen huwelijk

Mocht prinses Amalia nooit trouwen of geen kinderen krijgen, dan zal dus een van haar zussen het stokje kunnen overnemen. Laatst was er echter een discussie wat er zou gebeuren als Amalia zou willen trouwen met een vrouw. In principe staat dat haar mogelijkheid om koningin te worden niet in de weg. Wel zal Amalia moeten worden opgevolgd door een ‘wettige nakomeling’. Mocht Amalia een kind krijgen uit een huwelijk met een vrouw, dan is het nog onduidelijk of die troonopvolger wordt. Dit is ook afhankelijk van of het kind van een zaaddonor komt of bijvoorbeeld geadopteerd is.

Premier Mark Rutte liet weten dat het erg afhankelijk is van de situatie hoe de troonopvolging dan precies in z’n werk gaat. “Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging. Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen kunnen veranderen”, zei hij hierover.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: Getty Images