Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Talitha Muusse: ‘Je ligt écht onder een vergrootglas op televisie’

Talitha Muusse: ‘Je ligt écht onder een vergrootglas op televisie’

Talitha Muusse: ‘Je ligt écht onder een vergrootglas op televisie’

Begin dit jaar presenteerde creatief ondernemer Talitha Muusse (30) als nieuweling ‘Op1’. Na een omstreden tweet die ze plaatste, zat ze de laatste uitzending niet aan tafel maar belandde in een mediarel. “Ik realiseerde me niet eerder hoe kwetsbaar je bent als je landelijk bekend bent.”

Hoe zou jij de afgelopen maanden omschrijven?

“Als stormachtig, leerzaam en eng.”

Waarom eng?

“Ik realiseerde me niet eerder hoe kwetsbaar je bent als je landelijk bekend bent en midden in die publieke arena een conflict krijgt met je werkgever, of je mening uit. Dat voelt alsof alles aan het wankelen wordt gebracht. Je kunt het denk ik het beste vergelijken met uit een heel lange relatie komen. Dan heb je ook dat gevoel, van dat je basissettings helemaal overhoop zijn gehaald. Het is alweer een paar maanden geleden en ik merk dat ik nu gelukkig ook kan denken dat ik er sterker van geworden ben. Maar aan het begin had ik zoiets van: wat gebeurt er? En aan wie kan ik nu advies vragen?”

Aan wie kon je dat?

“Aan mijn ouders, mijn broer Niels, mijn beste vriendin Stefanie, maar ook aan twee mentoren die ik de afgelopen jaren heb leren kennen: iemand uit het bedrijfsleven en iemand uit de televisiewereld. Een heel fijne inner circle van zo’n twaalf mensen. Voordat ik met Op1 begon, heb ik een briefje op mijn kast geplakt met daarop de namen van deze mensen. Hun mening is voor mij relevant. Dus elke keer als ik in zo’n storm belandde, over iets wat ik had gezegd, over mijn houding – je ligt écht onder een vergrootglas op televisie – en daar kritiek op kwam, of mensen hun mening over mij tweetten, kon ik dat makkelijk van me af laten glijden. Want die twaalf mensen zeiden heel andere dingen en daar hecht ik waarde aan. Al het andere is niet relevant.”

Hoe vonden zij het dat je in die mediastorm terechtkwam?

“Het is niet leuk als het om je kind gaat, dus ze vonden dat moeilijk. Maar ze hebben me heel erg gesteund. Ook in hoe ik ermee om moest gaan. Ik ben wat dat betreft wel redelijk streng opgevoed, in de zin van nooit bij de pakken neer gaan zitten. Jammer als het even tegenzit, maar wel meteen, hop, hop weer door. Het vooral niet groter maken dan het is. Mijn vader is heel erg nuchter. Die zegt rustig: ‘Oké, dat is vervelend, maar wat gaan we vanavond eten?’”

Je bent een boek aan het schrijven over jouw generatie, dat voor een deel autobiografisch is. Zit daar voor oudere en jongere generaties een les in?

“Het is mijn eigen verhaal en aan de hand daarvan maak ik een parallel met mijn generatiegenoten. In mijn boek wil ik laten zien dat je niet alleen een kind van je ouders bent, maar ook van je tijd. Het gaat dus niet alleen om uit welk gezin je komt, maar ook hoe je leven zich ontvouwt. Ieder mens is uniek, maar in sommige dingen zijn we kinderen van onze tijd, en hoe werkt die tijd in je door?”

Lees ook
Patrick Martens: ‘Die theaterwereld was voor mij een soort vlucht om niet mezelf te hoeven zijn’

Hoe is dat voor jou?

“Wat kenmerkend is voor mijn generatie, is dat er veel keuzes zijn. Daar zitten nadelen aan, want door keuzestress krijgen veel jonge mensen een burn-out. Maar ik vind het eigenlijk heel bevrijdend: je hoeft niet één pad te kiezen en daarop te blijven. Het is niet of of, maar en en. Dat is niet alleen als het om werk gaat, die vrijheid zit ook in hoe ik mijn leven inricht. Het idee was heel lang dat je op een bepaald moment je leven op orde moet hebben, maar wat wordt daarmee bedoeld? Wanneer heb je je leven op orde? Als je een goede baan hebt? Een relatie? Een kind? Ik heb geen relatie en geen kind, maar mijn leven is prima op orde. Weet je, mijn oma’s zijn van een heel andere generatie. Zij moesten stoppen met werken toen ze trouwden. Mijn moeder werkt wel, maar is financieel afhankelijk van mijn vader. Ik heb meer kansen en mogelijkheden. Ik kan al bijna negen jaar mijn eigen broek ophouden en heb zelf een huis kunnen kopen. Door gewoon puur mijn eigen interesses te volgen. Ik hoef niet als schoonmaker van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te werken, of zit vast in een baan die ik niet leuk vind. Ik kan doen wat ik leuk vind en daar geld mee verdienen en een leuk leven hebben. Dat is gewoon een heel erg groot voorrecht.”

Lees het volledige interview met Talitha Muusse in Flair 28-2021 , deze ligt vanaf 14 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh