Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Schrijfster Susan Smit woont niet samen met haar man: ‘Het houdt je relatie fris’

Schrijfster Susan Smit woont niet samen met haar man: ‘Het houdt je relatie fris’

Schrijfster Susan Smit woont niet samen met haar man: ‘Het houdt je relatie fris’

De romantische liefde is misschien wel hét thema in het leven van schrijfster Susan Smit (46). Ze probeert die te doorgronden, schrijft erover én zei vorig jaar volmondig ‘ja’. ‘Onno heeft een enorm groot hart. Bij hem ligt de rode loper altijd uit, ook voor mijn kinderen.’

De keukentafel van Susan is behoorlijk lang en bestaat uit twee delen: een opgeruimde kant met twee kopjes thee en een languit liggende kat, en een speelgoedwalhallakant met lego, voetbalplaatjes, boeken, glitterpennen, schetsboeken, klei en knutselspullen; overduidelijk het domein van haar kinderen. Die tafel is ook wel tekenend voor haar leven, chaos versus orde, druk gezin versus alleen schrijven, drukte versus stilte. Die twee kanten vindt ze heerlijk. Het ene kan bestaan omdat het andere er ook is. Als ze schrijft, is er rust en duikt ze maanden onder. Dan is ze in dienst van het verhaal, van haar boek. Pas als dat af is, laat ze die buitenwereld weer toe. “In die fase zit ik nu, mijn boek is af,  ik kan weer sociaal zijn”, zegt ze lachend.

De romantische liefde is een thema in al jouw romans.

“Ik ontkom er blijkbaar niet aan. Elke keer denk ik dat ik een ander boek geschreven heb, maar staat er toch weer op de achterflap: een zinderend liefdesverhaal.”

Heb je het idee dat je de liefde begrijpt?

“De liefde laat zich denk ik moeilijk begrijpen. Wat ik probeer, is de dynamieken in de liefde te doorgronden. Erover schrijven helpt mij ook om het uit te knobbelen. Via mijn personages kan ik de liefde van alle kanten bekijken en mijn lezers kunnen dat ook. Mijn boeken zetten aan tot denken: hoe zit het nou en hoe sta ik erin? Daarnaast helpt een relatiecrisis gek genoeg. Als een relatie voorbij is gegaan en er is heel veel verdriet, kun je bijna niet anders dan jezelf bevragen: hoe zit het met mijn manbeeld? Of mijn beeld van hoe een relatie zou moeten zijn? Om die dingen te ontrafelen, is vaak een crisis nodig. Als het allemaal goed gaat, schenk je daar geen aandacht aan.”

En jouw crisis was je scheiding?

“Als íéts ervoor zorgt dat de boel ontrafeld wordt, is dat het wel. Ik belandde echt op de bodem van de put. En dat was eng, want alles wat me tot aan die tijd lief was – mijn relatie, mijn gezin – viel uit elkaar. Ik kwam in een soort onderlaag van mezelf terecht waarvan ik het bestaan niet eens wist. Maar ik leerde ook dat die onderlaag eigenlijk heel fijn en veilig is. Ik ontdekte dat ik een basis heb die steviger is dan ik dacht. In die zin heeft mijn scheiding me dichter bij mezelf, bij mijn kern, gebracht.”

Je bent afgelopen zomer getrouwd met Onno. Als je dan alleen wilt zijn, zeg je: ‘Schat, ga jij even lekker de hort op?’

“Toen ik Onno leerde kennen, heb ik meteen gezegd dat hij mij mijn eenzaamheid moet gunnen. En met eenzaamheid bedoel ik eigenlijk solitude, zelfverkozen afzondering – daar is eigenlijk geen goed Nederlands woord voor. Die hoort bij mij en die wil ik niet hoeven te bevechten in een relatie. Hij snapt dat en heeft als het ware voor het hele pakket gekozen. Het scheelt ook dat we niet samenwonen.”

Dat houdt het ook wel spannend.

“Eigenlijk houdt het niet continu samen zijn je relatie heel fris. Het is heel romantisch om iemand te missen, om naar iemand te verlangen. En het is ook goed voor je waardering voor de ander.”

Jouw ouders zijn gescheiden toen je achttien was, heb je daar een les uit kunnen trekken toen je zelf in die situatie zat?

“Ik vond het altijd heel vervelend als mijn moeder afkeurend over mijn vader praatte, want dat voelde toch als een deel van mij. Terwijl ze wel gelijk had. Ik spreek tegen mijn kinderen altijd positief over hun vader. En ik zorg er altijd voor dat ze ‘vrij’ naar hem toe gaan. Ik zeg bijvoorbeeld niet dat ik ze heel erg ga missen, want daar wil ik ze niet mee belasten. In plaats daarvan vertel ik ze de leuke dingen die ik zelf ga doen. Ik wil niet dat zij zich om mij gaan bekommeren.”

Lees ook
Famke Louise werd met de dood bedreigd: ‘Ik zat in een hotel ondergedoken’

Nog even over die romantische liefde: hoort daar voor jou trouwen bij, of had het ook zonder gekund?

“Ik heb het altijd zonder gedaan, ik heb nooit willen trouwen. Ik had door mijn ouders ook geen rooskleurig beeld van het huwelijk. Het is natuurlijk heel fijn als je alles heel goed alleen kunt, maar ik heb echt wel ingezien dat ik me op een dieper niveau met iemand wil verbinden. En dat vind ik doodeng, want het betekent dat iemand ook bepaalde verwachtingen mag koesteren. Onno zei in het begin: ‘Jij mag veel van de liefde verwachten, Susan. En je mag ook veel verwachten van mij.’ Ik had die verwachtingen uit zelfbescherming zo teruggeschroefd, dat het helemaal niet gezellig meer was. Toen ik dat ging onderzoeken, dacht ik: maar ik wil juist wél een beetje leunen op iemand. Je hoeft je niet helemaal te verliezen, het kan ook naast elkaar bestaan: autonoom zijn én verbinden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Blijft leuk als je man je kinderen jouw boek voorleest. #felixendeverdwenenpakjes #ooitinopdrachtgeschreven #sinterklaasboek

Een bericht gedeeld door Susan Smit (@susansmitinstagram) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘Geniet er maar van Suus,’ zei collega-auteur @alexboogers , ‘het zijn de bloemen bij de finish.’ Wat een mooie avond was het, de lancering van ‘Tropenbruid’. In het @amsterdammuseum (waar vroeger het Amsterdams Burgerweeshuis was waar hoofdpersoon Anna opgroeit) droeg actrice @katrien_van_beurden een passage voor, interviewde journalist @theohakkert me op het podium, praatte @henderson_jasper de boel aan elkaar en reikte ik het eerste exemplaar uit aan ‘grande dame’ Yvonne Keuls. Genoten heb ik, en ik zweef nog steeds weg tussen de bossen bloemen. Ze is los! Uit mijn handen. Mooie reis, Tropenbruid. Dankjewel @ladress voor de prachtige jurk. Eerste 3 foto’s: @edwinsmulders #boeklancering #boekpresentatie #tropenbruid

Een bericht gedeeld door Susan Smit (@susansmitinstagram) op

Het hele interview lees je in Flair 15-2020. Deze ligt tot en met 14 april in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh, Instagram